Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

«Παγώνουν» οι ημιυπαίθριοι - κανονικά η απόσυρση Ι.Χ.

Από το 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, ενώ, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα εφαρμοστούν με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις τα φοροεισπρακτικά μέτρα που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτό τόνισε χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το οποίο διευκρίνισε ότι η εφαρμογή, για φέτος, των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, αποτελεί, όπως υπογράμμισε, «αναγκαίο κακό», λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος παράγοντας επεσήμανε ότι φέτος θα εισπραχθούν:

* Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008, αλλά και το ΕΤΑΚ του 2009. Βέβαια, τόνισε ........

κατηγορηματικά ότι, στην περίπτωση που δικαιωθούν οι υπόχρεοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο μέτρο ως αντισυνταγματικό, τότε «το Δημόσιο θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

* Η τρίτη δόση της έκτακτης εισφοράς, η οποία επιβάλλεται σε φορολογούμενους που πέρυσι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από 1.000 ευρώ έως και 25.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει περίπου 318 εκατ. ευρώ.

* Το ειδικό τέλος για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.

* Η έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής και το ειδικό τέλος που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σκαφών.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο φέρεται ότι έχει αποφασίσει όπως:

* «Παγώσει» τη διαδικασία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

* Επανεξετάσει το μέτρο που αφορά την επιβολή των πράσινων τελών κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω μέτρα θα τεθούν επί τάπητος και θα εξεταστούν με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ για το θέμα θα υπάρξει το προσεχές διάστημα και σχετική ανακοίνωση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.

Οσον αφορά στο μέτρο της απόσυρσης πάντως, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι προχωρά κανονικά και, τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες και εγκύκλιοι που απαιτούνται να προωθηθούν στις ΔΟΥ για την υλοποίησή του, ενώ οποιεσδήποτε αλλαγές σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο σε καμία περίπτωση δεν θα αναστέλλουν τη ρύθμιση και θα δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να μην υπάρξει «κενό» ή διαφορετική αντιμετώπιση των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, θα τεθεί σε κοινωνική διαβούλευση, ούτως ώστε όλοι οι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η κυβέρνηση -κατέστησε σαφές στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου- επιθυμεί «ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, προκειμένου ο κόσμος, οι επιχειρηματίες, να γνωρίζουν από την αρχή τους κανόνες του παιχνιδιού, που δεν θα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα όχι μόνο στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις, αλλά γενικότερα στην αγορά».

Στο πλαίσιο φυσικά αυτό, το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, στις αρχές του επομένου έτους, αν και ορισμένες παρεμβάσεις, που θα έχουν σχέση με τη στήριξη του εισοδήματος -ανέφερε ο ίδιος παράγοντας- θα κατατεθούν εντός του τρέχοντος έτους στο νομοσχέδιο που θα αφορά την προστασία των δανειοληπτών και το οποίο θα κατατεθεί από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Στο τραπέζι

Οι δέκα σημαντικότερες αλλαγές, που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, θα αφορούν:

* την καθιέρωση μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, με πληθώρα κλιμακίων και συντελεστών,

* την ένταξη όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα, εκτός από τους τόκους των καταθέσεων,

* την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας,

* την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών, με σκοπό την κατάργηση όσων δεν ανταποκρίνονται σήμερα στον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο θεσπίστηκαν,

* την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης,

* τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των Ανωνύμων Εταιρειών, με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων,

* την κατάργηση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

* την επαναφορά των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής, με αυξημένα αφορολόγητα όρια, αλλά και συντελεστές για τις μεγάλες περιουσίες,

* την αναμόρφωση των φόρων της ακίνητης περιουσίας και ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φόρο που θα αποδίδεται στους ΟΤΑ,

* την αυστηρότερη φορολογία για τα ακίνητα των offshore εταιρειών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.