Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Τι θα αλλάξει στη δομή του κυβερνητικού σχήματος

Η ορκωμοσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου, ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα γίνει στις 11 π.μ, ενώ το απόγευμα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Ο κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια χθες το μεσημέρι, είχε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες του, κ.κ. Γιάννη Ραγκούση, Νίκο Αθανασάκη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Παύλο Γερουλάνο, στο γραφείο του στη Βουλή. Η σύσκεψη επαναλήφθηκε το βράδυ στην οικία του κ. Παπανδρέου, στο Καστρί, με μοναδικό αντικείμενο τον σχεδιασμό του κυβερνητικού σχήματος.

Έως αργά το βράδυ, δεν ήταν σαφές εάν ο .........

κ. Παπανδρέου «είχε κάνει τα κρίσιμα τηλεφωνήματα», γεγονός που παρατείνει για σήμερα το πρωί την αγωνία όσων φιλοδοξούν να... φορέσουν υπουργικό κοστούμι.

Σαφή είναι πάντως τα:

- Ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με κανέναν τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Θα αρκεσθεί σε ένα μόνο τηλεφώνημα, κι αν ο συνομιλητής του δεν αποδεχθεί ασμένως την προσφερόμενη θέση, τότε θα ακούει απλώς το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού, προσμετρώντας στην πολιτική διαδρομή του μια... χαμένη ευκαιρία.

- Η κυβέρνηση θα είναι μικρή αριθμητικά-14 ή 16 υπουργοί, με τους αντίστοιχους υφυπουργούς- «και θα λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό και συλλογικό, για τη χώρα και τον πολίτη».

- Θα μετέχουν πολλές γυναίκες.

- Θα είναι πανίσχυρο το Γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο θα συντονίζει το έργο των υπουργών και θα παρακολουθεί, με χρονοδιάγραμμα, όλες τις ενέργειες, τις δράσεις και την υλοποίηση του προγράμματος και των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

- Θα επιβληθεί άλλο μοντέλο στην ενημέρωση, με την άμεση εμπλοκή και του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος σε τακτά διαστήματα θα συναντά τους δημοσιογράφους, για να εξηγεί την πολιτική του.

Στις αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα επιφέρει ο κ. Παπανδρέου-τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ήδη ετοιμασθεί με τη φροντίδα του νομικού, καθηγητή, Χάρη Παμπούκη-περιλαμβάνονται:

- Η επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Οικονομικών, που θα είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική και θα διασφαλίζει την ανάταξη της οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

- Η ίδρυση «ισχυρού» υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να δοθεί αμέσως το σήμα ότι η Πράσινη Ανάπτυξη θα γίνει πράξη.

- Η ίδρυση υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα υπαχθούν η δημόσια ασφάλεια, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία και ίσως και το Λιμενικό, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ασφάλεια του πολίτη.

- Η ίδρυση υπουργείου Υποδομών, στο οποίο συγχωνεύονται τα υπουργεία Δημοσίων Έργων και Μεταφορών-Επικοινωνιών.

Ο κ. Παπανδρέου, με τις αποφάσεις του αυτές θέλει να σηματοδοτήσει και τις τρεις μεγάλες του προτεραιότητες: Το νοικοκύρεμα και την ανάπτυξη της οικονομίας, την Πράσινη Ανάπτυξη και την ασφάλεια του πολίτη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην... ονοματολογία. Τις τελευταίες ώρες συζητείται ότι ο κ. Παπανδρέου θα εμπιστευθεί τους: Γ. Ραγκούση, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Λ. Κατσέλη, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Χ. Παπουτσή, Α. Λοβέρδο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Φ. Γεννηματά, Ε. Βενιζέλο, Σπ. Κουβέλη, Μ. Δαμανάκη, Α. Διαμαντοπούλου, Η. Μόσιαλο, Στ. Λαμπρινίδη, Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατ. Μπατζελή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.