Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Διχασμένοι οι δήμαρχοι για τον «Καποδίστρια ΙΙ»

Διχασμένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας για την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας ΙΙ» που θα οδηγήσει σε μεγάλους δήμους με εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο. Οι σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναθερμαίνουν τη συζήτηση και φέρνουν στην επιφάνεια αντιθέσεις αλλά και διαφορετικές επιδιώξεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους δεν ταυτίζεται με την πολιτική τους ένταξη αλλά αντανακλά περισσότερο τοπικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές στρατηγικές.
Η «Ε» ζήτησε τις απόψεις δημάρχων και κοινοταρχών, ανοίγοντας ουσιαστικά το διάλογο για ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία το επόμενο διάστημα, στο βαθμό που τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η υλοποίηση των σχετικών ........

προγραμματικών εξαγγελιών.

.....................


Ο Δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας:
«Πρέπει να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση αλλά για να γίνει πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Η βασικότερη είναι η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών γιατί τίποτα δεν επιτυγχάνεται αλλιώς.
Χρειάζεται όμως ζύμωση για αρκετό καιρό ώστε να αντιληφθεί ο δημότης ότι είναι ανάγκη να πάμε σε διοικητικά και οικονομικά ισχυρότερους δήμους.
Πρέπει επίσης να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη των ΟΤΑ γιατί χρωστούνται χρήματα από το 1999.
Γιατί για να γίνουν αλλαγές πρέπει να καλυφθούν αυτά πρώτα».

Πηγή: Απόσπασμα από την Ελευθερία

12 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί δεν θέλουν τον Καποδίστρια 2. Χαλάνε μερικά "καλυβάκια" και "κονόμες"? ... σε ολη την Ευρώπη εφαρμόστηκε με άριστα αποτελέσματα. Λιγότερα "λαμόγια" και εξυγίανση στους δήμους!!!!!!! ..... διαμαρτύρεστε γιατί σας "κόβουν" τη μίζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο θα ήταν η κυβέρνηση να κοιτάξει να ανακουφίσει τον κόσμο απο την φορολογική λαίλαπα της Δεξιάς που ασέλγησε με τον χειρότερο τρόπο πάνω στον Λαό δίνοντας όλο και περισσότερα στους κολλητούς της Επιχειρηματίες.

    Καλό θα ήταν να κοιτάξουν να βρουν τρόπους να μειωθεί το έλλειμα που στο τελος της χρονιάς θα είναι στο 12%.

    Καλό θα είναι να κοιτάξει η κυβέρνηση που εκλέχτηκε με 10,50 μονάδες διαφορά να αλλάξει τις νοοτροπίες που θελουν να κυβερνάνε οι άθλιοι επιχειρηματίες - Λαμόγια και να σεβαστούν τον πολίτη.

    Δεν τους εκλέξαμε για να μας θάψουν.
    Προτιμάμε να τους θάψουμε εμείς στις επόμενες εκλογές.

    Και απο εσάς Κε Ξύγκα θα ήθελα να επαναλαμβάνετε διαρκώς -και ας γίνετε κουραστικός- την ίδια θέση που είχατε εκφράσει.
    Οτι ο Δήμος Φιλιατρών πρέπει να παραμείνει αυτόνομος. Ή στην χειρότερη περίπτωση Δήμος Τριφυλίας με έδρα ΜΟΝΟ τα Φιλιατρά.

    Υποστηρίξετε ξεκάθαρα την ενεργοποίηση του Αξονα Κυπαρισσίας - Φιλιατρών - Γαργαλιάνων που αποτελεί το 70% της έκτασης της Τριφυλίας και να γίνει η έδρα ΕΔΩ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ.
    Είμαστε δεύτερη πόλη στον Νομό, Συμβάλλουμε χοντρά στην οικονομία της Ελλάδας, είμαστε το δευτερο παραγωγικό κέντρο στην Ελλάδα. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ???

    Προτιμώ να ακούσω να λένε οι εφημερίδες ότι κουραστήκαμε να ακούμε απο τον Ξύγκα ότι θελει αυτόνομο δήμο παρά να μην το λετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς τον Ανώνυμο.

    Ο καποδίστριας 2 και 3 εφαρμώστηκε και στην Σουηδία. ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ και έχουν βαλει ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ για να επανελθουν στο αρχικό μοντέλο.

    Και μιλάμε για Σουηδία... Ετσι???

    Ψάξε στο internet να τα βρείς. Ψάξε και διάβασε. Μάθε, σχημάτισε άποψη και μετα έλα να μας πεις το παραμυθάκι σου.
    Μην περιμένεις αν στα δώσω έτοιμη μασημένη τροφή.

    Το ΠΑΣΟΚ όταν εφάρμωσε τον καποδίστρια 1 (αναθεμα την ώρα) έλεγε πλήθος ψεμάτων περι πακτωλού χρημάτων πει έργων κλπ κλπ.
    ΤΡΙΧΕΣ ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ ΤΟΤΕ.
    Ελεγαν ότι θα είναι καλύτερα και άλλες αηδίες.
    Δεν ξέραμε τι θα γινόταν.... Δεν είχαμε ιδέα.

    Εκαναν τον Καποδίστρια 1 και τράβα τώρα να ρωτήσεις τα σημερινά δημοτικά Διαμερίσματα τι άποψη έχουν για τον καποδίστρια 1.
    Αν γίνονται πράγματα στα Δημοτικά διαμερίσματα, αν τρέμουν να εκφράσουν ή όχι μια άποψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ΑΝ έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος δια της ψήφου τους στα Δημοτικά συμβούλια ΠΛΗΝ της ψήφισης του προύπολογισμού του Δήμου, αν έχουν τον χρόνο να εκφράσουν θέσεις του χωριού στα Δημοτικά συμβούλια κλπ κλπ. και όταν τα μάθεις όλα αυτά, έλα να μας πεις την άποψη σου.

    Χωρίς να ξερεις και χωρίς να εχεις ιδίαν άποψη, ΜΗΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ Θέση.
    Φιλική συμβουλή αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμο
    Θεωρείς λογικό φίλε μου, τα Φιλιατρά δεύτερη σε πληθυσμό, μετά την Καλαμάτα, να γίνει τσόντα των Γαργαλιάνων;
    Και δύο Δήμοι να γίνουν στη Μεσσηνία, ο ένας πρέπει να είναι της Καλαμάτας και ο άλλος των Φιλιατρών.
    Κάποτε δεν μας πείραζε που πήραν το Νοσοκομείο, κάποτε δεν μας πείραζε που δεν επεκτάθηκε ο σιδηρόδρομος μέχρι την Πύλο, περνώντας από τα Φιλιατρά, κάποτε κανένας δεν αντέδρασε κανείς όταν έγινε η Κυπαρισσία, ένα θλιβερό χωριουδάκι τότε και ένα κιτσαριό σήμερα, πρωτεύουσα της Τριφυλίας. Για να μήν μας λένε τοπικιστές μας έθαβαν κανονικά και εμείς «τον ύπνο του δικαίου».
    Δεν θεωρείς λογικό φίλε μου τα Φιλιατρά να είναι πρωτεύουσα του μελλοντικού Δήμου, με βάση τον πληθυσμό που έχουμε;
    Πέρα από αυτά, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμαρχος με έδρα τους Γαργαλιάνους τον τόπο του θα προσέξει και όχι εμάς, ας σταματήσουμε τον ωχαδερφισμό γιατί οι άλλοι επωφελούνται έτσι εις βάρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμο
    Είσαι σίγουρος ότι θα υπάρξει εξυγίανση στα Θέματα των Δήμων με τον Καποδίστρια 2, ή απλά θα δημιουργηθούν πιο ισχυροί μηχανισμοί με μεγαλύτερη δυνατότητα κάλυψης των απατεωνιών ορισμένων.
    Οσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση οι απατεώνες να μπαίνουν στη φυλακή, όσο δηλαδή υπάρχει ατιμωρησία για κάποιους, τότε η διαφθορά θα κυριαρχεί.
    Δεν βλέπεις τι βγαίνουν στη φόρα για τους προηγούμενους και να δεις σε λίγα χρόνια τι θα βγαίνει για τους νυν.
    Η απάτη και η διαφθορά είναι πολιτική επιλογή, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κακώς είναι συνυφασμένη η ταύτιση της διοικητικής μεταρρύθμισης με την απατεωνιά.. Αυτή , όπου υπάρχει θα εξακολουθήσει να υπάρχει αγαπητοί μου να είστε βέβαιοι. Δεν θέλω όμως να επεκταθώ εκεί. Η ουσία είναι συνοπτικά επικεντρωμένη στις ακόλουθες παρατηρήσεις:
    1) Ο Καποδίστριας 1 ακόμα δεν έχει περπατήσει ως θεσμός για ένα και μοναδικό λόγο. Στερήθηκε συνειδητά οικονομικής αυτοτέλειας . Το 1997 ήταν πολύ πρώιμο να παραδώσουν σε χίλιους «αγνώστους» την τύχη της χώρας..
    2) Ο Καποδίστριας 2 ευνοεί τις μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις και μόνο. Άλλωστε αυτοί ήταν τουλάχιστον ως τώρα οι άμεσοι οικονομικοί χορηγοί του πολιτικού συστήματος.. Μικρός εργολάβος τέλος. Υπεργολαβίες σε εμπειροτέχνες και για ένα κομμάτι ψωμί.
    3) Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών/τοπικών διαμερισμάτων θα σβήσει. Αυτός είναι ακόμα ένας φιλόδοξος στόχος του σχεδίου. Δεν θέλουμε ρε παιδί μου δ/δ των 200 ατόμων και στου διαόλου την μάνα .Στοιχίζει πως το λένε. Μαζευτείτε όλοι στην έδρα του υφιστάμενου Δήμου σας και πηγαίνετε στο χωριό σας Σαββατοκύριακο.
    4) Τα όποια προβλήματα έχει σήμερα ο Καποδίστριας 1 λύνονται με ένα μονοσέλιδο νόμο με 5 ,6 άρθρα αλλά μιλιά…

    Παιδιά δεν είμαι οπισθοδρομικός .Τα πράγματα είναι απλά . Ο Καποδίστριας 2 θα λύσει λιγότερα (έκτος από καναδυο σημαντικά) προβλήματα από όσα θα δημιουργήσει. Είμαι μέσα στο πρόβλημα και ξέρω καλά τι λέω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 8:19

    Δεν μας είπες αν μένεις σε Δήμο ή σε δημοτικό Διαμέρισμα.
    Μας λές γενικόλογα ότι είσαι μεσα στο πρόβλημα και το ξερεις καλα΄.

    Να το χέσω τελείως αν λύσει 2 προβλήματα και δημιουργήσει 10.

    Για τα χωριά των 200 κατοίκων λογικό να πει ο άλλος συνενωθείτε κλπ κλπ.

    ΤΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ???????????
    Εχουν δικαίωμα ψήφου??? ΟΧΙ πλήν του προϋπολογισμού.
    Εχουν πρόγραμμα να φτιάξουν πράγματα στα χωριά??? ΟΧΙ. Ζητάνε σαν ζητιάνοι τα αυτονόητα.
    Εχουν άποψη στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα των Δημοτικών διαμερισμάτων?? ΟΧΙ. Εξαρτώνται απο ον κάθε πρόεδρο να τους δώσει 5 λεπτα να πουν το θεμα τους σε δυο και τρείς ώρες συνεδρίαση.

    Αυτο εσύ λες ότι ωφέλησε τα σημερινά διαμερίσματα???
    Εγω θεωρώ ότι τα εθαψε.

    Ο Καποδίστριας 2 Ειναι ταφόπλακα της επαρχίας. ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΣΣΩΜΗ Η επαρχία να αντιδράσει ΟΠΟΙΟΣ και αν κυβερνά.
    Και ξαναλέω. Στην Σουηδία κάνανε καποδίστρια 2 και 3. ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. και επιστρεφουν ολοταχώς στο παλίο μοντέλο.
    Τωρα αν ο Καποδίστριας 1 δεν λειτούργησε λόγω πόρων είναι άλλο θέμα.

    Και αφού δεν έδωσαν πόρους για τον ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 Θα δωσουν πορους για τον Καποδίστρια 2?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ χωρίς να είμαι μέσα στο πρόβλημα, με την υπηρεσιακή έννοια του όρου, θεωρώ απαράδεκτο να γίνουν τα Φιλιατρά Δ/Δ άλλου μικρότερου μάλιστα, δήμου. Αυτό είναι εξοργιστικό και υποτιμητικό για μας.
    Οσο αφορά τις απάτες, δυστυχώς η Τοπ. Αυτοδιοίκηση στην χώρα μας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και όσο μεγαλώνουν τα κονδύλια που θα διαχειρίζονται λιγότεροι τόσο μεγαλύτερες αρπαχτές θα γίνονται, κανένας δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου με την καινούργια διοικητική μεταρύθμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔ. Ν2?ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ .ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΜΩΣ ΑΦΟΥ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟπισω εχει η αχλαδα την ουρα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλιατρά News
    Μάλλον βιάστηκες να απαντήσεις στην τοποθέτηση μου φίλε μου. Και γιατί τόσα νεύρα , δεν το κατάλαβα .Προφανώς δεν έπιασες ότι μάλλον συμφωνούμε , ειδικά στο θέμα που φαίνεται ότι σε καίει , και δεν έχεις άδικο ότι η φωνή των τοπικών διαμερισμάτων σήμερα ακούγεται από ελάχιστα έως καθόλου. Με τον Καποδίστρια 2 θα σιγουρευτούν ότι δεν θα ακούγεται καθόλου αυτό λέω. Μόνο τοπική αυτοδιοίκηση δεν θάναι. Τώρα το γιατί δεν περπάτησε το συγκεκριμένο έως τώρα , λυπάμαι που το λέω είναι γιατί στην χώρα μας δεν υπάρχουν αυτό που λέμε ενεργοί πολίτες. Λίγοι πολύ λίγοι σε κάθε χωριό και τείνουν να γίνουν και οι γραφικοί. Ξεφτίλα .
    Τέλος θα πώ το εξής γενικόλογο..: Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να εφαρμόζουμε ότι έκαναν οι άλλες χώρες πριν 30-40 χρόνια (Καποδίστριας, ΤΕΙ κ.λ.π πολλά πολλά παραδείγματα)
    Το περίεργο είναι ότι συνήθως εφαρμόζουμε θεσμούς που απέτυχαν αλλού.
    Βρέ περίεργος λαός που είμαστε..
    Υ.Γ:
    1 Δεν μας είπες αν μένεις σε Δήμο ή σε δημοτικό Διαμέρισμα.
    Σε τοπικό διαμέρισμα Δήμου μένω.
    2. Και αφού δεν έδωσαν πόρους για τον ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 Θα δωσουν πορους για τον Καποδίστρια 2?????????
    Εννοείται πως ΟΧΙ. Θα αποκεντρώσουν την φορολογία λένε…Ε ρε γλέντια ..
    Καλά αυτοί κοιμούνται του καλού καιρού…
    Δήμος=Τοπική Δ.Ο.Υ δηλαδή ..
    Έτσι θα εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις και θα αποκτήσει ο Δήμος οικονομική αυτοτέλεια…Καλά όλοι στο Μπουρδιστάν σπουδάσανε;
    3.Ραντεβού σε 10 χρόνια με Καποδίστρια 3 λεβέντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή παρεξήγησες λίγο τα γραφόμενα μου. Τα νεύρα δεν είναι προς εσένα.
    Κατάλαβα ότι είσαι αντίθετος και εσύ με τον καποδίστρια 2 όπως κι εγώ.
    Δεν σου έκανα επίθεση. Απλώς σε ρώτησα -ίσως με λίγο έντονο τρόπο- αν κατοικείς σε Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα μιας και έγραψες ότι ζεις απο μέσα το πρόβλημα.
    Μου απάντησες ότι μένεις σε δημοτικό διαμέρισμα οπότε καταλαβαίνεις γιατί φωνάζω ότι με τον πρώτο θάφτηκαν τα χωριά.

    Πρέπει ΟΛΟΙ να πολεμήσουμε τον Καποδίστρια 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.