Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ιερά ακίνητα και... αφορολόγητα

Μεζονέτες, διαμερίσματα, γραφεία νοικιάζει η Εκκλησία χωρίς να πληρώνει φόρους
Ενοικιάζεται μεζονέτα στην οδό Αμαλθείας 2-4 στη Βουλιαγμένη. Ισόγειο και πρώτος όροφος 200 τ.μ. Διαθέτει υπόγειο 87 τ.μ. Το παραπάνω ακίνητο για το οποίο ζητείται ενοικιαστής ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημοπρασία για την εκμίσθωση της μεζονέτας με αρχική τιμή μηνιαίου ενοικίου 3.200 ευρώ.
Σε δημοπρασία βγαίνουν όμως αύριο...

και άλλες «ιερές» μεζονέτες και ακίνητα που αποτελούν κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας. Συγκεκριμένα, δημοπρατούνται ακόμη τρεις μεζονέτες και 5 διαμερίσματα στη Βουλιαγμένη, δύο διαμερίσματα και μία μεζονέτα στην Κηφισιά. Η τελευταία έχει τιμή εκκίνησης μηνιαίου ενοικίου 3.000 ευρώ, ενώ ένα οροφοδιαμέρισμα στο Κεφαλάρι 90 τ.μ. με υπόγειο 30 τ.μ. και θέση στάθμευσης έχει 1.000 ευρώ. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα 57 εκκλησιαστικά ακίνητα που βγήκαν ή πρόκειται να βγουν σε πλειοδοτική δημοπρασία αυτές τις ημέρες προκειμένου να βρεθεί ενοικιαστής. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για το είδος των συνολικά 900 κτιρίων που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Μάλιστα οι διακηρύξεις των δημοπρασιών που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας (www. ekyo.gr) δίνουν και μία εικόνα για τις τιμές των ενοικίων που ζητά η Εκκλησία. Χαρακτηριστικό είναι ότι εάν τα 46 από τα 57 ακίνητα που δημοπρατούνται αυτές τις ημέρες ενοικιάζονταν με τις τιμές εκκίνησης, τα μηνιαία έσοδα για την Εκκλησία θα ήταν 54.940 ευρώ και τα ετήσια 659.280 ευρώ.

Στα 57 ακίνητα που αναζητούν ενοικιαστή δεν περιλαμβάνονται μόνο μεζονέτες σε ακριβά προάστια όπως στη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά. Ο κατάλογος έχει ακόμα πολυώροφα κτίρια γραφείων στην περιοχή του Χίλτον (Βεντήρη 5). Εκεί για παράδειγμα η τιμή εκκίνησης του μηνιαίου ενοικίου για ολόκληρο τον 5ο όροφο είναι 3.500 ευρώ. Ακόμη, η Εκκλησία διαθέτει αρκετά ακίνητα που προσφέρει για ενοικίαση επαγγελματικών χώρων σε κεντρικά σημεία του Πειραιά, στην Τσαμαδού και την Ακτή Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας κ. Αντώνιος Ζαμπέλης τόνισε ότι από τον Μάιο του 2008 «έγινε προσπάθεια να επανεκτιμηθεί και να αποτιμηθεί τόσο η εμπορική όσο και η μισθωτική αξία των εκκλησιαστικών ακινήτων ώστε να υπάρχει ένας αντικειμενικός οδηγός σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία γίνει στο μέλλον».

ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

ζητούνται ενοικιαστές για 57 εκκλησιαστικά ακίνητα που είναι δείγμα για το είδος των 900 κτιρίων που διαθέτει η Εκκλησία


«Αξιοποίηση σε συνεργασία με την Πολιτεία»

ΤΑ ΕΣΟΔΑ που μπαίνουν στο παγκάρι της Εκκλησίας από την ενοικίαση των «ιερών» ακινήτων της πλησιάζουν τα 12.700.000 ευρώ. Στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι όμως μεγάλο κομμάτι από αυτά να χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς της Εκκλησίας όπως είχε προαναγγείλει από την αρχή της θητείας του. Σήμερα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση που θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος για την εκκλησιαστική περιουσία στη Σύνοδο της Ιεραρχίας αναμένεται να τονίσει ότι στόχος της Εκκλησίας είναι η περιουσία να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Πολιτεία- σε προγράμματα φιλανθρωπικά και προνοιακά- προς όφελος πάντα του λαού και κυρίως ανθρώπων που υποφέρουν. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η Σύνοδος είχε αποφασίσει ύστερα από πρόταση του κ. Ιερώνυμου το 25% των εσόδων, τα οποία προέρχονται από τη μοναστηριακή περιουσία που διαχειρίζεται η ΕΚΥΟ (οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας), να διατίθεται για τη δημιουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κοινωνικής μέριμνας.

Σημειώνεται πάντως ότι άποψη πολλών μητροπολιτών που συμμερίζεται και ο Αρχιεπίσκοπος είναι ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι τεράστια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
ΤΑ ΝΕΑ



1 σχόλιο:

  1. Monasticism is based on the tomb dwelling Egyptian Anthony who emulated Pythagorian and Sarapic pyramid dwellers before moving into caves but Jesus cast the demon Legion out of the tomb dweller in Luke 8:27. Athos was then founded by icon worshippers and Esphigmenou by the slavocommunist Palamite Zealots who brought the Turks to pillage on behalf of Cantacosenos, but the TUrks refused to give up any land claimed on behalf of Islam. (Condemns asceticism: Col 2:16, Ned 10a) Μοναχισμός βασίζετε στην ταφοκατοικία Αντονιου Αιγύπτου που μίμηθει Πυθαγόρικους και Σαραπικούς Πυραμιδοκάτοικους πριν μετάβαση σε σπηλιές, αλλά ο Ιησούς έδιωξε δαίμονα Λεγεώνα από ταφοκατοικία κατα Λουκά 8:27. Όρος Αθος ιδρύθηκε από εικονολάτρες Εσφιγμένου από σλαβοκουμουνες ΠαλαμοΖηλωτές που έφεραν Τούρκους για Χάρη Καντακοσηνου, αλλά οι Τούρκοι αρνήθηκαν να παρατήσουν όποιο έδαφος νικηθεί Χάρις Ισλάμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.