Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Απαγορεύεται το μείγμα ελαιολάδου με σπορέλαια με νέα Υπουργική.

Ρητή απαγόρευση της ανάμιξης ελαιολάδου με σπορέλαια, επίσημο μητρώο τυποποιητών και διακινητών ελαιολάδου, αλλά και «παραθυράκι» που διευκολύνει όσες εταιρίες συσκευάζουν προϊόντα από εξευγενισμένα ελαιόλαδα (ραφινέ) και πυρηνέλαιο, περιλαμβάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανακοινώθηκε χθες.
Στόχος της ΚΥΑ είναι η δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τους ελέγχους, με σκοπό την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού -που ισχύει από την 1η Ιουλίου του 2009- σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο ελαιόλαδο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση, όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιολάδου είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν στην ετικέτα του προϊόντος τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Εξαιρούνται οι κατηγορίες «ελαιόλαδο-αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα» και «πυρηνέλαιο», που αποτελούν πάνω από το 60% των προϊόντων που κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και μάλιστα από...


τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, όπως την Ελαΐς Unilever (Αλτις) και τη Μινέρβα.Μητρώο Πέρα από την προέλευση, το νέο στοιχείο που υποχρεώνονται όλες οι εταιρίες πλέον να προσθέτουν είναι «ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισής τους», τον οποίο λαμβάνουν από το Τμήμα Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποβάλλοντας αίτηση στις κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των νομαρχιών. Μετά την εξασφάλιση του κωδικού, με βάση τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία που ορίζει η ΚΥΑ, οι εταιρίες θα αναγράφουν στην ετικέτα του προϊόντος τον τριψήφιο κωδικό τους, του οποίου θα προηγούνται τα διακριτικά «EL 40». Τα δύο πρώτα στοιχεία (EL) αντιστοιχούν στη χώρα τυποποίησης (Ελλάδα) και τα δυο επόμενα (40) στον κωδικό για τις Επιχειρήσεις Συσκευασίας και Τυποποίησης Ελαιολάδου.
Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο θα μπορεί να ελέγχει όλες τις εταιρίες του κλάδου, αφού θα είναι καταχωρημένες σε μία βάση δεδομένων όλες οι ποσότητες που διακινούν στην ελληνική αγορά.
Η διάταξη αυτή, όμως, δεν είναι ακόμα υποχρεωτική για όλους, γιατί -για άλλη μια φορά- φροντίζει να «ρίξει στα μαλακά» όσους τυποποιούν ελαιόλαδο από ραφινέ ελαιόλαδο και πυρηνέλαια, καθώς και όσους έχουν αποθέματα:
«Τα προϊόντα, που έχουν νομίμως παρασκευαστεί και σημανθεί στην Κοινότητα και τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία πριν από την 1η Ιουλίου 2009, μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους. Στα ελαιόλαδα αποτελούμενα από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα και στα πυρηνέλαια, η αναγραφή της υποχρεωτικής ένδειξης “EL 40…”, αρχίζει από 1ης Ιουλίου 2010, εκτός αυτών που έχουν νομίμως παρασκευαστεί και σημανθεί στην Κοινότητα και τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία πριν από την 1η Ιουλίου 2010».
Τσουκνίδα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.