Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Στα σκαριά ν/σχ για πάγωμα αγροτικών χρεών

Κατατίθεται σύντομα νομοσχέδιο με πρόβλεψη για 2ετές ή 3ετές πάγωμα των αγροτικών χρεών και ρύθμιση δεκαετούς διάρκειας αποπληρωμής τους, όπως ανέφερε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και της ΓΕΣΑΣΕ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνάντηση λόγω και τις ιδιότητάς του ως βουλευτής Ηρακλείου, ανέφερε επίσης πως στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και η ένταξη των γεωργικών...

επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ ώστε να λαμβάνουν δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που έθεσαν οι αγρότες ανέφερε πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να λάβουν την ενιαία ενίσχυση τους πριν τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα, στις 14 Νοεμβρίου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Μπατζελή, θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με την κοινοτική επίτροπο κ Μπόελ γι' αυτό το ζήτημα και από την επαφή αυτή θα κριθεί εάν τα χρήματα των ενισχύσεων θα καταβληθούν πριν τις γιορτές, με προκαταβολή του 70%, ή με άλλο τρόπο.

Πριν τα Χριστούγεννα, επίσης, θα προωθηθεί και η πληρωμή των αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην αμπελουργία από τις βροχές του φθινοπώρου.

Σε ότι αφορά στην επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θα υποβληθεί γραπτή πρόταση από τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργο Γωνιωτάκη ώστε από κοινού τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας να δουν πως θα ρυθμίσουν το θέμα παρέχοντας ένα σημαντικό ποσό στους αγρότες. Κυρίως στους παραγωγούς κηπευτικών που έχουν ζητήσει με αυτό τον τρόπο να πάρουν στα χέρια τους χρήματα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε πως θα ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει στη διάθεση της για να προστατεύσει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και να πατάξει τις ελληνοποιήσεις.

Τα αιτήματα των αγροτών

Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των Ομοσπονδιών έθεσαν σειρά θέματα που αφορούν στα άμεσα και επείγοντα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης αλλά και σε ζητήματα αγροτικής πολιτικής. Τα κυριότερα των οποίων είναι:

Μετατροπή της Κρήτης σε βιολογικό νησί. Να υποστηρίξει δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη μετατροπή όλων των αγροτικών και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του νησιού σε βιολογικές. Μόνο έτσι, σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες, θα δοθεί εμπορική διέξοδος για τα προϊόντα του νησιού και θα αναδειχθεί ο τόπος σε διεθνές επίπεδο.

Πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά για την πάταξη της κερδοσκοπίας και των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων

-Έργα υποδομής στην ύπαιθρο
-Άμεση καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων
-Άμεση και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τα σταφύλια που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου
-Καταβολή αποζημιώσεων και στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης που έχασαν τη σοδειά τους από καιρικές συνθήκες και δάκο.
-Καταβολή ενίσχυσης 1500 ευρώ ανά στρέμμα στους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων
-Παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησης των στάβλων
-Αποσύνδεση των εκτάσεων από την ενιαία ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους, όπως γίνεται ήδη με τους αγελαδοτρόφους.
-Εκσυγχρονισμό των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, εκλογή προέδρων από τους ίδιους τους αγρότες
-Δημιουργία μητρώου εμπορικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων
-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2009.

EΕ: Εθνικές ενισχύσεις 15.000 € σε όλους τους αγρότες

Εν τω μεταξύ την κατ΄εξαίρεση χορήγηση της δυνατότητας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν μέχρι τέλους του 2010 εθνικές ήσσονος σημασίας (de minimis) ενισχύσεις στους αγρότες τους, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ, για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση κατ΄ αρχάς απευθύνεται στους γαλακτοπαραγωγούς, όμως τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν από τον κρατικό τους προϋπολογισμό εθνικές ενισχύσεις σε όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους τους.

Από το εν λόγω εφάπαξ ποσό των 15.000 ευρώ, θα αφαιρείται κάθε τυχόν ήσσονος σημασίας (de minimis) εθνική ενίσχυση, που χορηγήθηκε πέρυσι και φέτος.

Με την παροχή αυτής της κατ΄ εξαίρεση δυνατότητας στα κράτη μέλη, μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά κλάδοι που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οξυμένα προβλήματα ρευστότητας, όπως οι αγελαδοτρόφοι, δήλωσε η Επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

Το μέτρο αυτό, πρόσθεσε, σε συνδυασμό με τη χορήγηση της δυνατότητας για φέτος πληρωμής προκαταβολής 70% της ενιαίας ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου, μαζί με την παράταση έως το τέλος Αυγούστου 2010 της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο βούτυρο και το γάλα σε σκόνη, αλλά και την προσθήκη επιπλέον 5 δις ευρώ ετησίως στις άμεσες ενισχύσεις των αγελαδοτρόφων, για την αντιστάθμιση των μειώσεων στις τιμές παρέμβασης του γάλακτος, θα βελτιώσει ουσιαστικά το εισόδημά τους.

Όπως επίσης, είπε η κ. Μπόελ, προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η υιοθέτηση του επιπλέον «πακέτου» κοινοτικών ενισχύσεων 280 εκατ. ευρώ, μαζί με την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος δωρεάν διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα ευρωπαϊκά σχολεία και των πόρων που διατίθενται μέσω των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου.
Axiaplus




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.