Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Οι εισαγωγές από Μαρόκο προκαλούν κατάρρευση της κοινοτικής αγοράς ντομάτας

«Η εισαγωγή ντομάτας που προέρχεται από το Μαρόκο για την παρούσα εμπορική περίοδο 2009/2010 και πριν να τελειώσει ο πρώτος μήνας της, έχει προκαλέσει σχεδόν αυτόματα την κατάρρευση των κοινοτικών αγορών, με άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών» προειδοποιεί ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, κ Γ Πολυχρονάκης.

Όπως αναφέρει, μόνο σε μια εβδομάδα, η συνολική τιμή της εισαγωγής έχει διαμορφωθεί από 77.20 euros/100 χιλιογράμμα, την 13 Οκτωβρίου, σε...


37.2 euros/100 χιλιόγραμμα, στις 21 Οκτωβρίου

Αυτή η μεγάλη μείωση είναι ακόμα πιο διευρυμένη, μεταξύ των δηλωμένων συνολικών τιμών εισαγωγής, που είναι πολύ μεγαλύτερες, και των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Η συνολική τιμή της εισαγωγής της 21 Οκτωβρίου είναι, κάτω από την προσδιορισμένη τιμή της προνομιακής εισόδου στην παρούσα συμφωνία της Ε.Ε. με το Μαρόκο, που βρίσκεται σε 46.1 ευρώ/εκατό κιλά, τιμή καθιερωμένη πολύ χαμηλότερα από την αντίστοιχη των υπολοίπων χωρών που εισάγουν , που είναι 62.6 euros/100 κιλά σε αυτήν την περίοδο

Σε αυτήν την κατάσταση, όταν οι τιμές εισόδου είναι κατώτερες από το καθιερωμένο επίπεδο στη συμφωνία της Ένωσης, το Μαρόκο θα πρέπει να πληρώσει, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει, τους πρόσθετα τελωνειακούς δασμούς των 29.8 ευρώ /100 χιλιογράμμα

Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει πως «Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, τόσο ο Σύνδεσμός μας όσο και άλλοι φορείς από παραγωγικές Χώρες της ΕΕ, ότι αυτή η κατάσταση έχει προκληθεί επειδή δεν υπάρχει σωστή εφαρμογή του συστήματος των Τιμών Εισόδου και δεν εισπράττονται οι πρόσθετοι δασμοί με συνέπεια να πραγματοποιούνται εισαγωγές σε μια κατώτερη τιμή της τιμής εισόδου.

Η αύξηση των εισαγωγών ντομάτας του Μαρόκου είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια. Μέσα στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί κατά 60%. Ενώ το έτος 2004 ήταν 191.310 τόνοι το 2008 έχουν ανέλθει σε 305.542 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT,.Στην εμπορική περίοδο 2008/2009 (Οκτώβριος 2008 μέχρι Ιούνιο 2009) και σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, οι εισαγωγές της ντομάτας του Μαρόκου ανήλθαν σε 355.000 τόνους».

Κλείνοντας ο κ. Πολυχρονάκης επαναλαμβάνει ότι «Επιβάλλεται η αυστηροποίηση της Κοινοτικής Νοµοθεσίας και ως προς το σύστηµα Τιµών Εισόδου Οπωροκηπευτικών αλλά και για τους επιβαλλόµενους Εισαγωγικούς δασµούς και το Καθεστώς προτιµησιακών συµφωνιών µε τις τρίτες Χώρες»
ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.