Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Επαναφορά της λίστας φαρμάκων

Ανοικτή πληγή για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η πολυφαρμακία και η υπερσυνταγογράφηση. Μόνο την περσινή χρονιά το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης ξεπέρασε τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων και να διενεργήσει σαρωτικούς ελέγχους στη συνταγογράφηση και την προμήθεια ιατρικών υλικών. Ανάλογη θα είναι και η αντιμετώπιση των νοσοκομείων, τα χρέη των οποίων προς τους προμηθευτές φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια.

Ξεπέρασε κάθε λογική η κατανάλωση φαρμάκων το προηγούμενο έτος αφού δόθηκαν συνολικά 100 εκατομμύρια συνταγές με το κόστος να ξεπερνάει τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα υπουργεία υγείας και απασχόλησης κάνουν λόγο για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ........

φαρμάκων που πνίγει στα χρέη τα ασφαλιστικά ταμεία αφού η φαρμακευτική δαπάνη δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη. Κύκλοι του υπουργείου υγείας λένε πως θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση των φαρμάκων και στις προμήθειες των ιατρικών υλικών και θα επανέλθει η λίστα φαρμάκων . Επιπλέον, οι συνταγές θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Ανεξέλεγκτα είναι και τα χρέη των νοσοκομείων αφού οφείλονται 6 δισ ευρώ στους προμηθευτές. Το υπουργείο υγείας τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως "διοικητής νοσοκομείου στο οποίο θα δημιουργείται νέο έλλειμμα θα πηγαίνει σπίτι του".

"Η υπουργός υγείας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών αναλυτική αναφορά για όλες τις εξωσυμβατικές προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι διοικητές θα πρέπει να παραδώσουν αυτά τα στοιχεία έως το τέλος της εβδομάδας".

Η αναβάθμιση του κεντρικού συμβουλίου υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του συνηγόρου υγείας είναι επίσης πρωταρχικοί στόχοι της νέας ηγεσίας.

Πηγή: Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.