Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Περιμένουν στη γωνία τον Καραμανλή

Με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στελέχη της ΝΔ, υποψήφιοι βουλευτές αλλά και οι «δελφίνοι». Αναμένουν το τέλος της προεκλογικής περιόδου και την οριστικοποίηση του αποτελέσματος λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, προκειμένου να αρχίσουν τις παρεμβάσεις τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η «έκρηξη» θα γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, καθώς τότε θα επιλέξουν να παρέμβουν δημόσια τα πρόσωπα που είχαν σοβαρές ενστάσεις ως προς την επιλογή του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και κυρίως οι διεκδικητές της .........

ηγεσίας θα περιμένουν, πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, την τοποθέτηση του ίδιου του κ. Καραμανλή στο Ζάππειο.

Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις που υπήρχαν τα τελευταία 24ωρα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να «καθαρίσει» το τοπίο αύριο το βράδυ, καθώς δεν επιθυμεί να αποτελέσει αντικείμενο επίθεσης από βουλευτές, κομματικά στελέχη αλλά και μέλη της βάσης της ΝΔ.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση κατά την οποία ηττηθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Καραμανλής να ανακοινώσει ίσως και το βράδυ της Κυριακής την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ και να προκηρύξει ταυτόχρονα έκτακτο συνέδριο.

Θα επισημάνει ότι ο ίδιος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο και μίλησε με ειλικρίνεια στους πολίτες, αλλά θα διευκρινίσει ότι, εφόσον η πρότασή του απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, τότε και ο ίδιος θα υποβάλει την παραίτησή του.

Ερώτημα ωστόσο αποτελεί το εάν ο κ. Καραμανλής θα είναι εκείνος που θα απαντήσει στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και εκείνος που θα οδηγήσει τη ΝΔ στο συνέδριο εκλογής νέου αρχηγού.

Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στα έδρανα της αντιπολίτευσης και στη Ρηγίλλης...

Εσωστρέφεια
Η δήλωση του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, θα αποτελέσει -σε κάθε περίπτωση- την αφετηρία ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας για τη ΝΔ, για την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή με ασφάλεια το πότε θα κλείσει και με ποιο τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σημαντικά στελέχη της ΝΔ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων που θα κάνει ο κ. Καραμανλής αύριο το βράδυ, οι ίδιοι θα θέσουν το πρωί της Δευτέρας θέμα ηγεσίας και θα ζητήσουν τη σύγκληση συνεδρίου προκείμενου -όπως θα πουν- να συζητηθούν τα αιτία της ήττας αλλά και οι θέσεις του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τους «δελφίνους», είναι βέβαιο ότι κανείς εκ των κ. Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαρά και Δημ. Αβραμόπουλου, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ, δεν θα βιαστεί το βράδυ της Κυριακής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις σε όλες τις προεκλογικές συνεντεύξεις τους δεν συζήτησαν καν το θέμα, ενώ η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πολύ πρόσφατα στο «Εθνος» ότι στο Ζάππειο θα μεταβεί μόνον εάν κερδίσει η ΝΔ. Θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο κ. Καραμανλής και μόνο εάν ο ίδιος καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο, θα ανοίξουν» τα χαρτιά τους.

Η κυρία Μπακογιάννη αναμένεται να μπει στην «κούρσα» με όπλο το 30% - 35% των κομματικών στελεχών της ΝΔ που διατηρούν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με την ίδια αλλά και με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος κ. Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος θα «ποντάρει» στην υψηλή δημοφιλία του σε επίπεδο κοινωνίας, ενώ ο κ. Α. Σαμαράς με «όχημα» την ΟΝΝΕΔ, με την οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς, θα επιδιώξει να εκφράσει ένα σημαντικό τμήμα του «καραμανλικού μπλοκ».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΟΥΦΛΙΑ
Πρόσκληση προς τους πολίτες που επέλεξαν το 2007 τη ΝΔ να την εμπιστευθούν ξανά απηύθυνε χθες με δημόσια παρέμβασή του ο κ. Γ. Σουφλιάς. Στη δήλωσή του, ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε χαρακτηριστικά:

«Καλώ όλους και ιδιαίτερα αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές να μας εμπιστευθούν και τώρα. Να εμπιστευθούν την αλήθεια, τη γνώση, το θάρρος, γιατί μόνο αυτά μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα, με ελπίδα και όραμα».

ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας


Οι εξελίξεις στη ΝΔ την επόμενη ημέρα δεν εξαρτώνται μόνον από τις προθέσεις του ίδιου του κ. Καραμανλή ή των διεκδικητών του αξιώματος του προέδρου της ΝΔ. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος θα παίξουν και αλλά πρόσωπα του κεντροδεξιού χώρου, το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, αλλά και ο χαρακτήρας που αυτό θα έχει. Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα που σαφώς θα εμπλακούν μοιραία σε όλη τη διαδικασία, είναι τα εξής:

Τα ιστορικά στελέχη του κόμματος κ. Ι. Βαρβιτσιώτης και Ι. Κεφαλογιάννης που ήταν και οι αρχιτέκτονες της λύσης Καραμανλή το 1997.

Τα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ που αποτέλεσαν τον «κορμό» των κυβερνήσεων Καραμανλή τα τελευταία έξι χρόνια περίπου. Κατ αρχάς το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ήταν -και δεν το έκρυψε ποτέ και παρά το κόστος- από τους βασικούς εισηγητές της επιλογής των εκλογών το φθινόπωρο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει, εάν ο κ. Καραμανλής επιμείνει στην αποχώρησή του από την ηγεσία της ΝΔ. Από εκεί και πέρα λόγο στις εξελίξεις θα έχουν στελέχη όπως είναι οι κ. Σιούφας, Παυλόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Παπαθανασίου, Αλογοσκούφης, Παναγιωτόπουλος, που έχουν δυνατότητες και επικοινωνιακής παρέμβασης.

Τα πρόσωπα που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την κομματική βάση της ΝΔ, όπως είναι ο κ. Β. Μεϊμαράκης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συζητά και με τους τρεις βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, αλλά ο ίδιος δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Η επιστροφή Αρη στην πρώτη γραμμή της μάχης


Πολλά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα της ΝΔ από την προεκλογική περίοδο που ουσιαστικά έληξε χθες. Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού είχε πολλά διαφορετικά μέλη από ό,τι στο παρελθόν, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφυγαν αλλά και εκείνοι που ήρθαν.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η επιστροφή του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή. Υστερα από εννέα χρόνια συνεργάστηκαν και πάλι σε μια εκλογική αναμέτρηση. Ο υπουργός Παιδείας, τις επικοινωνιακές δυνατότητες του οποίου ουδείς αμφισβητεί, κλήθηκε να βοηθήσει σε ορισμένα ζητήματα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, παρά το ότι κλήθηκε πολύ αργά να συμμετάσχει στη διαμόρφωση της στρατηγικής και των τακτικών κινήσεων και παρά τους δυσμενείς όρους με τους οποίους η ΝΔ έδωσε τον προεκλογικό αγώνα, αποδέχθηκε την πρόκληση και όπου του ζητήθηκε ήταν παρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε τακτική συνεργασία τόσο με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου όσο και με τους κ. Ζαγορίτη και Αντώναρο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μετείχε σε συσκέψεις στη Ρηγίλλης, ενώ στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι υπήρξαν και συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό στη Ραφήνα. Αντικείμενο των επαφών αυτών δεν ήταν άλλο από την επικοινωνιακή τακτική του κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες.

Η επιστροφή του κ. Σπηλιωτόπουλου στην «πρώτη γραμμή» της ΝΔ ουσιαστικά τον κατατάσσει και στον μικρό κατάλογο των στελεχών-ρυθμιστών των εξελίξεων στη ΝΔ . Τον υπουργό Παιδείας τον θέλουν ως σύμμαχο όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ. Ο ίδιος δηλώνει στους συνεργάτες του πως κανείς δεν πρέπει να τον θεωρεί δεδομένο και σημειώνει ότι θα τοποθετηθεί όταν θα υπάρξουν πραγματικά γεγονότα.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.