Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Κεφαλογιάννης: Κυβέρνησες σαν μονάρχης

Με μια δήλωση - «βόμβα» στο «Εθνος» το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, ο πρώην υπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης παρεμβαίνει σήμερα στις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν ουσιαστικά την επανίδρυση της ΝΔ, περιγράφει με ευθύτητα τους λόγους της εκλογικής συντριβής του κόμματός του και παράλληλα σκιαγραφεί τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η νέα ηγεσία.

Ο πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος από τον Σεπτέμβρη του 2008 έκρουε τον κώδωνα του κίνδυνου στον τότε πρωθυπουργό ζητώντας κάθαρση στη ΝΔ, με τη σημερινή -και εν μέσω θύελλας- παρέμβασή του ........

απευθύνει σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τον ρόλο της παράταξης της ΝΔ και τους ψηφοφόρους της. Συγκεκριμένα, ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης:

Ζητεί ουσιαστικά την επανίδρυση της ΝΔ που θα φτάνει -όπως λέει- και στην αλλαγή του ονόματος, καθώς, όπως σημειώνει, «η παράταξη με τη σημερινή της μορφή έχει κλείσει τον κύκλο της».

Χρεώνει προσωπικά στον κ. Κ. Καραμανλή την εκλογική συντριβή. Τονίζει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ «λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα», ενώ για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρωθυπουργό τονίζει: «Κυβέρνησε με μια μικρή παρέα και απομόνωσε όλους εκείνους που από αγάπη προς την παράταξη και προς τον ίδιο τού έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου, χρόνια πριν από τη συντριβή».

Δηλώνει ότι ο νέος αρχηγός του κόμματος «πρέπει να έχει "καθαρό πρόσωπο", να κινείται μακριά από μικροκομματικές επιλογές και να βάλει το "εμείς" πάνω από το "εγώ"».

ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ «ΕΜΕΙΣ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΓΩ»
Ο νέος ηγέτης πρέπει να έχει «καθαρό πρόσωπο»


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ "περνά" αυτές τις μέρες τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Από το 1974 που την ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η αιτία, προφανώς, είναι η εκλογική της συντριβή και το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που είχε στην αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

Ο κυριότερος λόγος για την ήττα αυτή δεν είναι άλλος παρά ο τρόπος με τον οποίο ο Κ. Καραμανλής διαχειρίστηκε την εξουσία. Λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.

Κυβέρνησε με μια μικρή παρέα και απομόνωσε όλους εκείνους που από αγάπη προς την παράταξη και προς τον ίδιο τού έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου, χρόνια πριν από τη συντριβή. Η παρέα αυτή αντιμετώπιζε ως ανεπιθύμητους όσους μάταια -όπως αποδείχθηκε- προειδοποιούσαμε για τα λάθη, τις παραλείψεις, την αλαζονεία και για την απομάκρυνση από τις αρχές της παράταξης.

Προειδοποιούσαμε για την έλλειψη συντονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου, για την έλλειψη συμβούλων σε κάθε υπουργείο που θα παρακολουθούσαν την πορεία του κυβερνητικού έργου και θα ενημέρωναν τον πρόεδρο. Η ΝΔ συνετρίβη επειδή έχασε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Επειδή όσοι βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης δεν άκουγαν τα μηνύματα των πολιτών και δεν εδέχοντο καν να συναντήσουν τους αγωνιούντες για την πορεία της κυβέρνησης.

Η πρόκληση

Σήμερα, η πρόκληση για τη φιλελεύθερη παράταξη, την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών είναι μεγάλη. Καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εκατομμυρίων πολιτών που τη στήριξαν και τη στηρίζουν, στέλνοντας το μήνυμα της ανασύνταξης. Ενα δυνατό μήνυμα, ικανό να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που απομακρύνθηκαν επειδή ακριβώς δεν άντεξαν τον τρόπο με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης διαχειρίζονταν μικρά και μεγάλα ζητήματα.

Τώρα θα πρέπει η ίδια η ΝΔ να δείξει ότι μπορεί να φέρει πίσω την ηθική στην πολιτική ζωή. Να σταθεί στον ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπίζοντας τις αρχές και τις αξίες της. Ο νέος ηγέτης που θα εκλεγεί μέσα από τις διαδικασίες που θα αποφασιστούν, όποιες κι αν είναι αυτές, πρέπει να έχει "καθαρό πρόσωπο". Να κινείται μακριά από μικροκομματικές επιλογές και να βάλει το "εμείς" πάνω από το "εγώ".

Να μιλήσει συγκεκριμένα για το όραμα που έχει για τη χώρα αλλά και για την παράταξη. Να έχει τη δύναμη να βάλει στο περιθώριο εκείνους που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους μας και να τους κλείσει μια και καλή την πόρτα του κόμματος.Υπερβατική υποψηφιότητα αυτήν τη φορά δεν φαίνεται να υπάρχει. Η κατάσταση είναι δεδομένη και είναι ώρα οι υποψήφιοι να αφήσουν τη συζήτηση -μέσω των "παραθύρων" της τηλεόρασης- για τις διαδικασίες και να περάσουν στην πολιτική ουσία.

Οι ψηφοφόροι μας περιμένουν να δυναμώσει η φωνή της παράταξης και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο όλοι ασχολούνται με μια ατέρμονη συζήτηση διαδικαστικού χαρακτήρα, που εξελίσσεται ερήμην της κοινωνίας.

Πώς θα πείσουμε

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθούμε -σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου- σε όλους τους νεοδημοκράτες που επί τόσα χρόνια κάποιοι τους αγνόησαν και τους εγκατέλειψαν. Μόνον έτσι θα τους πείσουμε ότι έχουν αποφασιστικό ρόλο και συμμετέχουν στα δρώμενα στο εσωτερικό της παράταξης, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν την ευθύνη για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Για τους νεοδημοκράτες δεν πρέπει να έχει πρώτιστη σημασία το πρόσωπο στην ηγεσία όσο η καθαρότητά του και η απόφασή του να ενεργοποιήσει τους οπαδούς της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να επανακτήσει το κόμμα μας τα ερείσματά του στην κοινωνία.

Η παράταξη περιμένει από τη νέα ηγεσία να διακρίνεται από απόλυτη και πλήρη καθαρότητα στη μέχρι σήμερα πορεία του και να εμπνεύσει ξανά τα στελέχη της για πραγματική ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη.

Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας αυτής ηγεσίας πιστεύω ότι πρέπει να είναι η αλλαγή του ονόματος της παράταξης, η οποία με τη σημερινή της μορφή πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της. Η νέα ηγεσία με τη νέα ονομασία θα πρέπει αποτελέσει τη μεγάλη αφετηρία για την καταξίωση της παράταξης στην συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΘΑΡΣΗ
Καμπανάκι από το 2008


Από τον Σεπτέμβριο του 2008 ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης, συνειδητοποιώντας λόγω της εμπειρίας του την κατάσταση, απηύθυνε έκκληση στον τότε πρωθυπουργό «να κάνει κάθαρση στη ΝΔ».

Την ημέρα της καταστροφικής -όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- συνέντευξης του κ. Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ (7/9/2008) το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και πρώην υπουργός, με δήλωση του στο «Εθνος της Κυριακής» ζητούσε πρωτοβουλίες. Δεν εισακούστηκε ποτέ. Ακόμη κι όταν ετέθη η συγκεκριμένη δήλωση ως ερώτημα στη συνέντευξη εκείνη, ο τότε πρωθυπουργός είπε για ακόμη μία φορά: «Εχω απαντήσει...». Η συνέχεια είναι γνωστή...

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.