Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Συνεχείς έλεγχοι για την ποιότητα του νερού

“Οι συνεχείς έλεγχοι διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού. Οταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ειδοποιήθηκαν οι δημότες και διακόπηκε προσωρινά η παροχή νερού”.
Με τα λόγια αυτά σχολιάζει ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και με την οποία ζητά την επέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, επειδή η δημοτική αρχή δεν διέκοψε την υδροδότηση, ενώ γνώριζε ότι το νερό ήταν ακατάλληλο.

Ο κ. Καλοφωλιάς είπε στην “Ε” ότι τα στοιχεία για την καταλληλότητα του νερού τα έχει συλλέξει ο δήμος και ότι είναι στη διάθεση όλων των δημοτών.
“Οταν τα στοιχεία έδειξαν πρόβλημα, όπως συνέβη πριν περίπου ένα μήνα στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γαργαλιάνων, ειδοποιήσαμε και διακόψαμε προσωρινά την παροχή νερού” σημείωσε ο κ. Καλοφωλίας.
Παράλληλα τόνισε ότι το σύστημα χλωρίωσης του .........

δήμου είναι από τα καλύτερα που διαθέτουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

O δήμαρχος Γαργαλιάνων σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των συνεχών μετρήσεων και γενικότερα της προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι πλέον ορατά, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα.
Η ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Φώτης Παναγιωτακόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων αιτείται την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, για την εξέταση και απονομή ευθυνών στον δήμαρχο Γαργαλιάνων Σταύρο Καλοφωλιά και άλλους τυχόν υπεύθυνους υπαλλήλους του δήμου, διότι δεν διέκοψαν την υδροδότηση του Δήμου Γαργαλιάνων, ως όφειλαν εκ του νόμου, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι το νερό ήταν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και χρήση. Τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι και τον Αύγουστο 2009 (20 μήνες) τα περισσότερα μηνιαία πιστοποιητικά εργαστηριακής εξέτασης βεβαιώνουν την ακαταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση (πόσιμο, μαγείρεμα και μπάνιο).

Μόνο τους 6 μήνες από τους 20 είχαμε παντού κατάλληλο νερό. Τους 14 μήνες στα περισσότερα μέρη του δήμου μας το νερό ήταν τελείως ακατάλληλο για τη δημόσια υγεία, καθώς περιείχε ποσότητες κολοβακτηριοειδών, κολοβακτηριδίων και εντεροκόκκων σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες του κανονικού. Το πόσιμο νερό των Γαργαλιάνων ήταν «εκτός των ορίων».
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, ο υπεύθυνος υπάλληλος του δήμου ειδοποιεί πάραυτα τον δήμαρχο, ο οποίος οφείλει τότε να λάβει άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής υδροδότησης μέχρι αποκαταστάσεως της ποιότητας του νερού, ενημέρωσης των πολιτών και της νομαρχιακής αρχής, και εξασφάλισης εναλλακτικής προσωρινής παροχής νερού.
Επειδή τίποτε από τα ανωτέρω δεν έγινε, και οι κάτοικοι του Δήμου Γαργαλιάνων συνέχισαν να καταναλώνουν το νερό με απρόβλεπτες βλάβες στην υγεία τους, αιτούμεθα την παρέμβασή σας για την εκ του νόμου προβλεπόμενη τιμωρία των υπευθύνων για τις παραλείψεις τους, την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της δημοτικής αρχής Γαργαλιάνων, και την προστασία της υγείας των κατοίκων του και όλων των καταναλωτών του νερού του δήμου”.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.