Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Παπανδρέου: Νομός πράσινης ανάπτυξης η Ηλεία

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των .......

πυρόπληκτων περιοχών, και ειδικά για την Ολυμπία, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο, ο οποίος είναι παρών στην περιοδεία του πρωθυπουργού.

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από κλιμάκιο πέντε υπουργών.

Από την Αρχαία Ολυμπία, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η αποκατάσταση της Ηλείας αποτελεί προτεραιότητα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για αναγέννηση της γεωργίας, που «δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργιες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή», όπως εκείνη του 2007.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

Η ομιλία του πρωθυπουργού κου Παπανδρέου στην Αρχαία Ολυμπία

«Φίλες και φίλοι της Ολυμπίας, της Ηλείας, της Πελοποννήσου, το καλοκαίρι του 2007 η περιοχή σας έζησε μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες και φυσικές
καταστροφές της πρόσφατης ιστορίας μας. Μια πραγματική τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας. Ο πόνος για τις άδικες απώλειες των συμπολιτών μας, είναι ανείπωτος. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και των περιουσιών, πρωτοφανής. Και θυμάμαι καλά, ήμασταν μαζί τότε, η ανησυχία σας ήταν ότι μόλις φύγουν οι κάμερες, τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, η πολιτεία θα σας ξεχάσει. Δυστυχώς, ο φόβος σας ήταν δικαιολογημένος.

Φίλες και φίλοι, ξέρετε πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκα κοντά σας. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια. Καταρτίσαμε αμέσως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την περιοχή. Καταθέσαμε νομοσχέδιο στη Βουλή ακριβώς για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση.

Βοηθήσαμε οικονομικά, παρ' ότι ήμασταν αντιπολίτευση, για την ασυγκρότηση της περιοχής. Οργανώσαμε διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων προτάσεων διεθνώς, που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανασυγκρότηση αυτής της περιοχής.

Και όπως θυμάστε φίλες και φίλοι, είχα δεσμευτεί ότι η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός θα ήταν εδώ. Κάνω πράξη τη δέσμευσή μου, γιατί πιστεύω αυτά που λέω και για να υπενθυμίσω ότι η πολιτεία οφείλει να είναι εδώ κοντά σας και είναι εδώ κοντά σας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα είναι δίπλα σας. Δεν θα σας ξεχάσει. Και αυτή ακριβώς είναι μια νέα σχέση που εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε, μια νέα σχέση μεταξύ του κράτους και του πολίτη, ώστε να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι το κράτος είναι δυνάστης, είναι εχθρός, ή ότι ο ίδιος είναι επαίτης.

Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί και μαζί θα δουλέψουμε, το κράτος από κοντά, η πολιτεία μαζί σας, για να φτιάξουμε τον τόπο, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ελπίδες της νέας γενιάς, και να διασφαλίσουμε τη σιγουριά και την ασφάλεια όλων.

Γνωρίζω ότι οι καθυστερήσεις και η έλλειψη σχεδιασμού μέχρι σήμερα σας έχουν απογοητεύσει. Όμως από τώρα και στο εξής, η κυβέρνηση ξεκινά εντατική και κοπιαστική δουλειά, όχι απλώς για να επουλώσει τα τραύματα που άφησε στην περιοχή ο Αύγουστος του 2007, αλλά και για την πλήρη ανασυγκρότηση της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου που επλήγη από τις πυρκαγιές.

Μια καταστροφή σαν κι αυτή που ζήσατε εδώ το 2007, είναι για κάθε χώρα, για κάθε κοινωνία, μια πληγή που επουλώνεται δύσκολα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε αυτή την καταστροφή ελπίδα. Πρώτον, με το να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή του 2007. Και έτσι να οργανώσουμε το κράτος, την πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση και τον εθελοντισμό με το σωστό τρόπο, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος. Να αντιμετωπίζει πια το κράτος άμεσα και με επάρκεια κάθε παρόμοια φυσική καταστροφή. Θα αποκαταστήσουμε άμεσα την ασφάλεια και το αίσθημα προστασίας ανάμεσα σε όλους τους πολίτες.

Δεύτερον, έχουμε καθήκον να δώσουμε μια νέα ζωή στην περιοχή, με νέο
περιεχόμενο, όχι αποσπασματικά, όχι πελατειακά, αλλά με σχεδιασμό και με όραμα. Να απαντήσουμε στο ερώτημα πώς θέλουμε να αναπτύσσεται από εδώ και πέρα αυτή η περιοχή. Ποια θα είναι η ταυτότητα της περιοχής; Ποιο θα είναι το προϊόν και τα προϊόντα που θα παράγει σε 5-10-20 χρόνια; Πώς θέλουμε να αναπτύσσεται από εδώ και πέρα όλη η Ελλάδα;

Η ανασυγκρότηση της Ηλείας οφείλει να είναι το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η νέα Ολυμπία πρέπει να σηματοδοτήσει μια πιλοτική εφαρμογή για ένα πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα, αυτό που λέμε «Πράσινη Ανάπτυξη», ιδιαίτερα μάλιστα για την περιφέρεια. Γιατί η τραγωδία οφείλει να γίνει ευκαιρία για να εφαρμόσουμε εδώ στην πράξη αυτό το μοντέλο, μέσα από την ανάδειξη και την αξιοποίηση όλου του φυσικού, όλου του πολιτιστικού πλούτου, αλλά βεβαίως και του ανθρώπινου πλούτου, επενδύοντας στον άνθρωπο, επενδύοντας στην καινοτομία, και στην παιδεία.

Η Ηλεία είναι μια περιοχή προικισμένη απλόχερα με όλους τους παραπάνω
παράγοντες. Με αγροτική παραγωγή που μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους και μέσα από την ποιότητα των προϊόντων να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία. Με πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που τα λόγια δεν επαρκούν για να την περιγράψουν.

Αυτή η ιστορία της περιοχής δημιούργησε το 2007 παγκόσμια συγκίνηση και
κινητοποίηση γύρω από το σύμβολο της Ολυμπίας. Σύμβολο αθλητισμού, πολιτισμού, αλλά και ειρήνης και εκεχειρίας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε ξανά την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους διεθνείς φορείς. Και αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, η διεθνής κοινότητα να ενδιαφερθεί ξανά και να συμβάλει στην επένδυση και στην ανασυγκρότηση αυτού του τόπου. Γι' αυτό και ζήτησα από έναν διάσημο αρχιτέκτονα, αυτόν ο οποίος άλλαξε την πόλη της Βαρκελώνης στην Ισπανία, να είναι κοντά μας σήμερα και είναι κοντά μας
ο κ. Josep Acebillo, ο οποίος θα συμβάλει και αυτός, μαζί με Έλληνες επιστήμονες και διεθνείς προσωπικότητες, προς αυτή την κατεύθυνση.

Είχαμε βέβαια και την κινητοποίηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, που έδωσε απλόχερα από το υστέρημά του για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Ολυμπίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η δική μας σειρά, η σειρά της Πολιτείας να δείξει
έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Είναι ώρα οι δεσμεύσεις οι δικές μας να γίνουν
πράξη. Θα φέρουμε άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μετά από την απαραίτητη διαβούλευση, το νομοσχέδιο το οποίο είχαμε παρουσιάσει, το πρόγραμμά μας το οποίο επίσης είχαμε παρουσιάσει το 2007 στον Πύργο, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής.

Θα προχωρήσουμε στην εξειδικευμένη μελέτη για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης, ένα πρότυπο που θα συμβάλει και στη δημιουργία παρόμοιων προτύπων για την ευρύτερη περιοχή. Με την ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει και διεθνές ενδιαφέρον, διότι θα είναι μια διεθνής Σχολή, που θα αναπτυχθεί και θα γίνει κάποια στιγμή ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο. Ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, που θα συμβάλει για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων. Και βεβαίως, με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να καταστεί η Ολυμπία και η χώρα μας, όχι μόνο κέντρο του ολυμπισμού, αλλά και της ειρήνης, της εκεχειρίας, της συνεργασίας των λαών.

Όλα αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και με την κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων σε συνεργασία με σας, τον τοπικό πληθυσμό, τους δημότες, τους κατοίκους της περιοχής αλλά βεβαίως και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Η μεγάλη κινητοποίηση και η συνεργασία είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις ιδέες και να γίνουν πράξη, όπως βέβαια και να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια και διεθνώς, που θα επενδύσουν σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι, θέλω κλείνοντας να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την
παρουσία και τη θερμή υποδοχή σας σήμερα εδώ. Μας δίνετε δύναμη και μου δίνετε δύναμη και αισιοδοξία σε μια δύσκολη αρχή, που νομίζω φέρνει ελπίδα στη χώρα. Ξέρετε ότι σηκώνουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε, για να φτιάξουμε ένα κράτος ευνομούμενο, να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες, να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα, να βοηθήσουμε τον κάθε πολίτη, και τον αδύναμο, για να έχει την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζεται, αλλά βεβαίως και το παραγωγικό δυναμικό, ώστε να απελευθερωθεί, για να μπορεί να ενισχυθεί η χώρα στον τομέα της ανάπτυξης, και ειδικά η περιφέρεια.


Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας. Και σας καλώ να γίνουμε όλοι
συνοδοιπόροι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε. Μαζί μπορούμε να
αλλάξουμε και την Ηλεία, μαζί μπορούμε να αλλάξουμε και την Ελλάδα. Να
δημιουργήσουμε μια πατρίδα που μπορεί να προστατεύει ό,τι καλύτερο έχει, να
αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει, να αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει. Και βεβαίως,
πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πάντα πρώτα ο πολίτης. Σας ευχαριστώ θερμά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.