Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: «Πρώτα ο πολίτης»

Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής της κατάστασης που παραλάβαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρώτα ο πολίτης, αυτόν υπηρετούμε, σε αυτόν λογοδοτούμε, επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής, αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης, ώστε να έρθει αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη πολιτείας. Πρέπει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να κάνουμε ανατροπές που χρειάζεται ο τόπος. Ζήτημα δεν είναι τα χρήματα, σημείωσε, αλλά η δίκαιη αξιοποίηση τους.

Όπως είπε, η διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και τόνισε την αποφασιστικότητά ......

του να συγκρουστεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του με πρακτικές βαθειά ριζωμένες στο ελληνικό κράτος.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να γίνει άμεσα καταγραφή της κατάστασης που παραλαμβάνουν. «Να αποτυπώσετε -είπε- τι προβλήματα παραλαμβάνετε διοικητικής και πολιτικής φύσης, να έχουμε περιγράψει και κατανοήσει συνολικά τη φύση και το μέγεθος των προβλημάτων. Την άλλη βδομάδα περιμένω την παρουσίαση από τον καθένα σας των προβλημάτων που παρέλαβε και των βασικών προτεραιοτήτων».

«Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας ... Δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των υπουργείων, δεν τα κρύβουμε κάτω από χαλί… αναδεικνύουμε καθημερινά τα κακώς κείμενα για να δώσουμε λύση», τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

«Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας, η αναβάθμιση των θεσμών δεν είναι θεσμολαγνεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του... Πρώτα ο πολίτης, σε αυτόν λογοδοτούμε αυτόν υπηρετούμε, διαφάνεια παντού, οι πολίτες θα ξέρουν πώς ξοδεύονται οι πόροι», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αναβάθμιση των Επιτροπών της Βουλής -όχι μόνο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- και μεγαλύτερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες Αρχές: «Να φέρουμε ξανά κύρος στους δημοκρατικούς θεσμούς, να τους αναβαθμίσουμε, να τους δώσουμε οξυγόνο».

Όπως έκανε γνωστό, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει συνάντηση με το Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος και θα παρουσιάσει στους υπουργούς τα προβλήματα που έχει καταγράψει.«Η ένταση της αδιαφάνειας και διαφθορά μπορεί να κυμαίνεται από υπηρεσία σε υπηρεσία οι επισημάνσεις του συνηγόρου του πολίτη θα βοηθήσουν σε όλα τα υπουργεία», υποστήριξε.

Δεν πρέπει να τρέξουμε τα υπουργεία μας ως παραγωγή ενός καταλόγου μέτρων, προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι πρώτες 100 μέρες θα ειναι καθοριστικές.

«Δεν θα αλλάξουμε τη χώρα σε 100 μέρες, αλλά θα της δώσουμε χώρο να ανασάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην άμεση κατάθεση των νομοσχεδίων που έχει προαναγγείλει προεκλογικά.

«Είμαστε κυβέρνηση αλλαγής, πολιτικής υπευθυνότητας ...

Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες, για να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου», υπογράμμισε καταλήγοντας ο πρωθύπουργός Γ. Παπανδρέου.

«Σήμερα, αλλάζουμε σελίδα, ξεκινάμε μια νέα πορεία για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα που θα μας κάνει περήφανους. Για να βάλουμε ξανά τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης. Όλοι μαζί οι Έλληνες ενωμένοι θα γράψουμε τις επόμενες σελίδες της ιστορίας μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.