Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ν. Γιαννακοπούλου: Η Μεσσηνία αξίζει πολλά περισσότερα

Αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος, αλλά και αισιόδοξη ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να απαντήσει στα προβλήματα της χώρας, εμφανίζεται η νεοεκλεγείσα βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη Μεσσηνία.

Η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου σε συνέντευξή της στο «Θ» υπόσχεται για τη Μεσσηνία και τους πολίτες της ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στο νομό, θα επιδιώξει τα μεσσηνιακά προϊόντα να βρουν, επιτέλους, τη θέση που τους ανήκει, όπως και να έχει τουριστική ανάπτυξη, ανάλογη του φυσικού της κάλλους, αλλά με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Ακολουθεί η συνέντευξη........

-Οι πρώτες σας εντυπώσεις, συναισθήματα μόλις ορκιστήκατε βουλευτής;

Αυτό που αισθάνθηκα, κυρίως, ήταν συγκίνηση και ευθύνη. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για το νομό μας, για τους πολίτες. Η Μεσσηνία μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, οπότε δε σας κρύβω ότι ήδη οι πρώτες εντυπώσεις και συναισθήματα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα στις δεσμεύσεις μας, με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό.
Θα ήθελα με την ευκαιρία, μέσω της εφημερίδας σας, να ευχαριστήσω, για μια ακόμα φορά, όλους τους πολίτες που με εμπιστεύθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και να τους διαβεβαιώσω ότι θα βάλω τα δυνατά μου για να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους.

-Πόσο θα αλλάξει την καθημερινότητά σας η καινούργια περίοδος της ζωή σας;

Σίγουρα μεγαλώνουν οι ευθύνες. Από την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια η ζωή μου μοιράζεται μεταξύ Μεσσηνίας και Αθήνας. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τώρα. Η καθημερινότητά μου εμπεριέχει τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για μένα. Την οικογένειά μου και την προσφορά στα κοινά. Αυτό δεν αλλάζει.

-Πώς είδε η οικογένειά σας την εκλογή σας;

Η οικογένειά μου ήταν δίπλα μου όλη αυτή την περίοδο. Η στήριξη και η συμπαράστασή τους, μου έδινε δύναμη να ανταπεξέλθω στον αγώνα. Βεβαίως, χάρηκαν πολύ με τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή μου.
Αυτό που έχει χαραχθεί βαθιά μέσα μου, είναι το βλέμμα του συζύγου μου το βράδυ των εκλογών, όταν πια γνωρίζαμε τα αποτελέσματα. Αυτό το βλέμμα θα το έχω πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Και βεβαίως, την πρώτη κουβέντα του πατέρα μου: Τώρα ξεκινάει η δουλειά.

-Με δεδομένο ότι είστε από τους νεότερους βουλευτές στη Βουλή, βλέπετε το μέλλον σας να εξαρτάται από την πολιτική; Σκοπεύετε, δηλαδή, να εξελιχθείτε σε επαγγελματία πολιτικό;

Μόνο με την έννοια ότι το μέλλον όλων των πολιτών εξαρτάται από την πολιτική. Όσο για το επαγγελματίας πολιτικός, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει τα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο. Με μιαν άλλη αντίληψη, με μιαν άλλη νοοτροπία. Με όρεξη για δουλειά και πάθος για να προσφέρουμε. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου με επαγγελματική ευσυνειδησία, αλλά σε καμιά περίπτωση δε νιώθω γαντζωμένη από οποιαδήποτε καρέκλα. Δε με εκφράζουν οι πολιτικοί «μαθουσάλες» και δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Το μόνο που θέλω, να προσφέρω όσο και όπου μπορώ, στο νομό και τους συμπατριώτες μου.

-Η παραμονή του ΠΑΣΟΚ για πεντέμισι χρόνια στην αντιπολίτευση βοήθησε στο να βρείτε τα λάθη που σας οδήγησαν εκεί; Ποιες είναι οι διαφορές σας σε σχέση με το κόμμα που παρέδωσε την εξουσία;

Αυτά τα πεντέμισι χρόνια νομίζω βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους. Μας έδωσαν την ευκαιρία για ενδοσκόπηση, για αυτοκριτική και για να δημιουργήσουμε ξανά ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και τους πολίτες. Είναι αλήθεια ότι περάσαμε από μεγάλες δυσκολίες. Ευτυχώς, μέσα από αυτές τις δυσκολίες ξαναγεννηθήκαμε, ζωντανέψαμε, προσδιορίσαμε ξανά την ιδεολογική μας ταυτότητα και μόνο έτσι μπορέσαμε να πείσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μας εμπιστευθεί. Καταλυτικό ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε η επιμονή και η υπομονή του προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου. Ανέλαβε τα ηνία του Κινήματος σε μια πολύ δύσκολη φάση, κατάφερε να μας κρατήσει όρθιους και τελικά μας οδήγησε στην κυβέρνηση, βάζοντας στην ατζέντα το όραμά του για μια καλύτερη Ελλάδα.

-Κυρία Γιαννακοπούλου, τι σας φοβίζει περισσότερο στην εντολή που πήρατε από τους πολίτες για τη διακυβέρνηση της χώρας;

Αυτό που ελπίζω, είναι να κάνουμε πράξη το 100% όσων δεσμευθήκαμε προεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ότι είναι χειρότερη από ό,τι φοβόμασταν. Όμως, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, να μη διαψεύσουμε και να μη διαψευστούμε. Για αυτό λέμε ότι σε αυτή την προσπάθεια τους θέλουμε δίπλα μας. Λέμε «πάμε μαζί» και μετά τις εκλογές, γιατί ακριβώς στηρίζουμε τη δύναμή μας μόνο στους πολίτες. Θέλουμε τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις, την κριτική τους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την εθνική ανάταση που τόσο έχουμε ανάγκη. Αυτό το δρόμο πρέπει να τον διαβούμε μαζί με το λαό. Και τότε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν.

-Στην πρώτη σας ομιλία στη Βουλή είπατε, μεταξύ άλλων, ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Αυτό τι σημαίνει ειδικότερα για τη Μεσσηνία;

Είναι αλήθεια ότι ο τόπος μας έχει περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Από τη μία, οι φυσικές καταστροφές και, από την άλλη, η κυβερνητική αδιαφορία, μας κράτησαν πίσω. Για αυτό υπογραμμίζω σε κάθε ευκαιρία ότι δεν έχουμε ούτε μια ώρα για χάσιμο. Γιατί ο τόπος μας και μπορεί καλύτερα και αξίζει περισσότερα, από όσα βίωσε αυτή την εξαετία. Συγκεκριμένα, σημαίνει δημιουργία κατάλληλων υποδομών, όπως καταρχάς βελτίωση του τοπικού οδικού δικτύου και των μονάδων υγείας του νομού, έμφαση στο ελαιόλαδο και γενικότερα τα αγροτικά προϊόντα, ενίσχυση της τοπικής αγοράς, τουριστική ανάπτυξη με περιβαλλοντική ευαισθησία. Όλα αυτά μαζί, πρέπει να ενταχθούν σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τόπου μας, η εφαρμογή του οποίου θα απογειώσει τη Μεσσηνία. Ο νομός μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. Και αυτό είναι το όραμά μας.

-Κάνατε σημαία σας προεκλογικά, και επιμένετε και τώρα ως κυβέρνηση, την πράσινη ανάπτυξη. Για τους πολίτες, τουλάχιστον σε μια αναγκαία κλίμακα προτεραιοτήτων, τα άμεσα και τα καίρια όταν ακούει τη συγκεκριμένη υπόσχεση είναι διαχείριση απορριμμάτων και δημόσια συγκοινωνία. Υπάρχει ένας κυβερνητικός μπούσουλας πολιτικής για τα σκουπίδια της Μεσσηνίας και το μέλλον του σιδηροδρόμου;

Η πράσινη ανάπτυξη είναι ο κοινός παρανομαστής σε μια σειρά ζητημάτων. Όταν πριν αρκετά χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον λοιδορούσαν. Τώρα πια είναι σαφές ότι αυτή η επιλογή δικαιώνεται και αποτελεί αντίβαρο στη νεο-φιλελεύθερη λαίλαπα που οδήγησε όλη την υφήλιο στην κρίση. Πράσινες συγκοινωνίες, πράσινη διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες δουλειές, πράσινος τουρισμός είναι μερικές μόνο από τις εκφάνσεις της. Όσον αφορά στο σιδηρόδρομο, θα ήθελα να σας πω ότι είναι βασική μας προτεραιότητα, μιας και πρόκειται για το πιο κοινωνικό και «πράσινο» μέσο μεταφοράς. Ο περιορισμός δρομολογίων και η απαξίωση γενικά του σιδηροδρόμου, όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, παίρνουν τέλος. Σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Μεσσηνίας, ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς Δήμους, θέλω να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι η λύση θα έχει μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.

-Θέμα της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών είναι και αυτό των συμβάσεων Stage. Δε σας τρομάζει το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν εργασιακά μετέωροι;

Όλοι όσοι απασχολούνται στα Stage είναι εργασιακά μετέωροι εδώ και χρόνια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα Stage είναι προγράμματα μαθητείας και όχι εργασιακής αποκατάστασης. Δυστυχώς, η Ν.Δ. τα χρησιμοποίησε για να θέσει σε ομηρία χιλιάδες νέους. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί προεκλογικά για το τι θα κάνει. Η κατάργησή τους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση. Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην ομηρία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και με μισθούς πείνας. Για την κάλυψη αυτών των θέσεων ήδη έχουμε δηλώσει ότι προχωράμε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπου υπάρχουν κενά, με αδιάβλητες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, θέλω να πω, επίσης, ότι τα Stage στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον βέβαια τηρούνται οι προϋποθέσεις και έχουν τη μορφή μαθητείας.

«Αυτό που έχει χαραχθεί βαθιά μέσα μου, είναι το βλέμμα του συζύγου μου το βράδυ των εκλογών, όταν πια γνωρίζαμε τα αποτελέσματα. Αυτό το βλέμμα θα το έχω πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Και βεβαίως, την πρώτη κουβέντα του πατέρα μου: Τώρα ξεκινάει η δουλειά».

«Δε με εκφράζουν οι πολιτικοί “μαθουσάλες” και δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Το μόνο που θέλω, να προσφέρω όσο και όπου μπορώ, στο νομό και τους συμπατριώτες μου»

«Αυτό που ελπίζω, είναι να κάνουμε πράξη το 100% όσων δεσμευθήκαμε προεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ότι είναι χειρότερη από ό,τι φοβόμασταν. Όμως, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, να μη διαψεύσουμε και να μη διαψευστούμε»

«Ο περιορισμός δρομολογίων και η απαξίωση γενικά του σιδηρόδρομου, όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, παίρνουν τέλος»

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.