Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Παγώνουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο

«Παγώνουν» όλες οι διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο που ξεκίνησαν μετά τις 4 Οκτωβρίου, έως ότου κατατεθεί στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση που θα διέπει το καθεστώς τους.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε πως καταργείται η συνέντευξη, η βαθμολόγηση της οποίας συνέβαλε στη γενική αξιολόγηση του υποψήφιου. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η βαθμολογία για τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακών κ.λπ.

Επίσης κατέστησε σαφές πως καταργείται .....

η προσαύξηση της μοριοδότησης στις προσλήψεις, ενώ επανέλαβε πως σταδιακά οι συμβάσεις έργου καταργούνται, καθώς θα αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ

Οι θέσεις θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιλεγούν οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, ενώ ολοκληρώνεται άμεσα η τοποθέτηση των δεκατριών γενικών γραμματέων Περιφέρειας της χώρας.

Υπό εξέταση και οι συμβάσεις έργου

Μετά τα stage, υπό εξέταση τίθενται και οι συμβάσεις έργου στο Δημόσιο. «Όσες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν, όχι, όμως, όσες δεν είναι απαραίτητες και γίνονται με άλλους σκοπούς», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τις συμβάσεις έργου και ακόμα ότι είναι ένας άλλος τρόπος να παρέχεται πιο μόνιμη και εξαρτημένη εργασία. Τόνισε δε ότι θα υπάρξει καταγραφή.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι συμβάσεις έργου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται, σε πολλές, όμως, υποκρύπτουν ένα άλλο είδος εργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι συμβάσεις έργου χρειάζονται όταν μια συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται μια ειδική σχέση παροχής υπηρεσιών, ως έργο και με συγκεκριμένους στόχους.

Ερωτηθείς αν οι συμβάσεις θα παραμείνουν ως συμβάσεις έργου, ή αν θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου, απάντησε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται.

Αν φανεί, συνέχισε, ότι πίσω από μια σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τα stage, o κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι εργαζόμενοι με αυτό το καθεστώς ήταν «ούτως ή άλλως άνεργοι, απλώς υπήρχε ένας τρόπος να καλύπτεται η ανεργία και ήταν μια ξεκάθαρη μεθόδευση της ΝΔ».

«Είναι πολύ πιο λογικό και έντιμο να καταγράφεται η πραγματική κατάσταση στο χώρο της εργασίας σήμερα, προκειμένου να δούμε και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε και να τους αντιμετωπίσουμε ως πραγματικά ανέργους», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Επανέλαβε δε ότι έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα όσον αφορά στα stage, με την υπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σε ερώτηση σχετικά με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη να μπει ΑΣΕΠ, θα μπει. Υπογράμμισε δε ότι κάθε σύμβαση έργου θα εξειδικευτεί, κατά περίπτωση και θα αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους θιγόμενους, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε παράμετρος σε σχέση με το θέμα «γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αφορά μια μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων, πολιτών».

«Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις γιατί θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι παρανομίες, όπου υπάρχουν».

Κληθείς να σχολιάσει το γιατί ο υπουργός Εργασίας ζήτησε την «κάλυψη» της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν ζήτησε την «κάλυψη» και πως το θέμα αφορά περισσότερα από ένα υπουργεία. Τόνισε δε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και πως έπρεπε να παρθεί μια πολιτική απόφαση σε συλλογικό επίπεδο.

Ερωτηθείς, τέλος, για το νόμο Παυλόπουλου, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ «μετέτρεψε τις συμβάσεις χωρίς ΑΣΕΠ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου», εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες. «Εμείς θα τηρήσουμε τη νομιμότητα και η γενική μας αρχή είναι να υπάρχει ΑΣΕΠ», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.