Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Το σχέδιο για τη νέα διακυβέρνηση

Eνα από τα «στέκια» του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμη και για το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, είναι το κτίριο στην Πειραιώς, όπου στεγάζεται το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου».

Ομως, για χθες το πρωί, οι συνεργάτες του και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου σχεδίαζαν να βρεθούν στο στρατηγείο της Ιπποκράτους, για να κλείσουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και να ανοίξουν το κεφάλαιο - «διακυβέρνηση της χώρας».

Το 48ωρο προ των εκλογών είναι όπως πάντα άλλωστε (και όχι μόνο για τους ψηφοφόρους) ημέρα περισυλλογής - και για όσα έγιναν, αλλά κυρίως γι’ αυτά που έρχονται.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι όσο ποτέ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ........

πέτυχαν δύο σημαντικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά την προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε άλλους χώρους. Εξ ου και τα περί Νέας Εθνικής Ενότητας και της προσμονής για μια κυβέρνηση όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την ίδια αφετηρία εκκίνησης. Το πέτυχαν. Οι εκροές από τον Συνασπισμό θεωρούνται σημαντικές, όπως και από άλλα σχήματα.

Ο δεύτερος στόχος αφορά την επιχείρηση για μη συσπείρωση του χώρου της Νέας Δημοκρατίας. Κράτησαν, γι’ αυτό τον λόγο, χαμηλούς τόνους, απέφυγαν να απαντήσουν στις διαδοχικές προκλήσεις που ισοδυναμούσαν με πόλωση και διαπίστωσαν διαρκή ενίσχυση της δυναμικής τους.

Συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έλεγε χθες με εμφανή διάθεση αυτοσυγκράτησης ότι, τελικώς, «αυτήν τη φορά, και μας πήγαινε το κλίμα, αλλά και όλα δούλεψαν «ρολόι» στον σχεδιασμό μας».

Τα παρατράγουδα

Ο ίδιος άνθρωπος ωστόσο δεν απέφυγε να πει ότι υπήρξαν «παρατράγουδα» κυρίως στην περιφέρεια. Εκεί όπου υποψήφιοι βουλευτές εμφανίζονταν «βασιλικότεροι του βασιλέως», αφήνοντας άρωμα αλαζονείας προκειμένου να εξασφαλίσουν μία ψήφο παραπάνω στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να φέρει σημαντικές αλλαγές και να αφήσει γι’ αυτές τη σφραγίδα του. Δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε «πειράματα» στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ταυτόχρονα έχει προαποφασίσει να «μπολιάσει» με νέα πρόσωπα το «κάδρο» των προς αξιοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Από Δευτέρα θα προχωρήσει σε κινήσεις ουσίας και με κατεύθυνση επιβεβαίωσης των προσδοκιών για τις πρώτες 100 μέρες.

Ορκίζει τη νέα κυβέρνηση (την ανακοινώνει πιθανόν την Τρίτη και ορκίζεται την Τετάρτη) και ξεδιπλώνει το σχέδιό του μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις.

Εχει περιθώριο δεκαπέντε ημερών από την ορκωμοσία αλλά σκέφτεται να μην το εξαντλήσει - και δεν είναι σίγουρο ότι θέλει να συμβολίσει ένα ενδεχόμενο «σύγχρονο ‘81» παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις την 18η Οκτωβρίου, ημέρα εκλογής της πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το ‘81.

«Δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε το περιθώριο, θα προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουμε μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Μικρό και εύελικτο
Το νέο κυβερνητικό σχήμα της επόμενης μέρας


Ο τίτλος των υπουργείων μπορεί να αλλάξει, μόνο σε ορισμένα. Το πιθανότερο είναι ο αριθμός των υπουργείων να μειωθεί από 16 σε 14 και να «συντονιστούν» με βάση τους 12 κύκλους που ακολουθεί ως πυξίδα η ΕΕ. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν θα ξεπερνά τους 35. Πάντως οι αλλαγές στην κυβερνητική δομή θα εξαρτηθούν και από το εύρος της αυτοδυναμίας.

* Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
* Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης (αφού είναι πιθανότερη η κατάργηση του Ανάπτυξης και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Εμπορίου και άλλων στο Οικονομίας)
* Υπ. Οικονομικών (πανίσχυρο για την είσπραξη εσόδων κ.ά.)
* Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
* Υπ. Προστασίας του Πολίτη (το Δημόσιας Τάξης, Πολιτική Προστασία, Πυσροσβεστική και ίσως (;) το Λιμενικό)
* Υπ. Εσωτερικών (αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Ανασυγκρότηση)
* Υπουργείο Εξωτερικών
* Υπουργείο Αμυνας
* Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
* Υπουργείο Δικαιοσύνης
* Υπ. Απασχόλησης
* Υπ. Υγείας
* Υπουργείο Παιδείας
* Υπ. Πολιτισμού μαζί με το Τουρισμού ή με το Παιδείας (ή Τουρισμού με το Ναυτιλίας, αν δεν μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στο Οικονομίας)

ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ
Οι άνθρωποι- κλειδιά στη νέα εποχή

Ερωτηματικό παραμένει αν αποφασιστεί υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενδεχομένως υπουργός Επικρατείας, αφού ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει τη «λογική Καραμανλή» και θέλει να ακολουθήσει άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Ο ίδιος είχε σκεφτεί τον ορισμό δύο υπουργών Επικρατείας στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνεται ότι καταλήγει ίσως στο υπουργείο «παρά τω πρωθυπουργώ». Βέβαιον είναι ότι δεν έχει ειδοποιήσει κανέναν μέχρι σήμερα για τη συγκρότηση του ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο διευθυντής του γραφείου του πάντως θα έχει ιδιαίτερη ισχύ, όπως και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου (ακούστηκε ο Χ. Παμπούκης αλλά «δεν πάει εκεί» ήταν η απάντηση σε σχετική ερώτηση).

Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ένα στέλεχος με κοινοβουλευτική εμπειρία: ακούστηκαν τα ονόματα του Φ. Πετσάλνικου, αλλά και κορυφαίων στελεχών, όπως ο Θ. Πάγκαλος και ίσως η Βάσω Παπανδρέου.

Εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει σε συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο. Για να εκλέξει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Γ. Ραγκούσης αναλαμβάνει υπουργικό πόστο, θα εκλεγεί επίσης και νέο Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς μέλη του μπορεί να έχουν αναλάβει κυβερνητικές ή κομματικές θέσεις.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.