Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΝΔ. Εκλογή απο μέλη του κόμματος.

Από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και όσους εγγραφούν στο online σύστημα δεδομένων την ημέρα της ψηφοφορίας, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, όπως αποφάσισαν ομοφώνως, το Σάββατο, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η απόφαση είναι προϊόν συμβιβασμού των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων και κυρίως μεταξύ της πλευράς Μπακογιάννη, που επέμεινε στην αρχική συμφωνία για εκλογή προέδρου μόνο από τα μέλη του κόμματος, ακόμα και αν αυτά εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας, και της πλευράς Αβραμόπουλου, που ζητούσε να συμμετάσχουν στην εκλογή και οι φίλοι της ΝΔ, οι οποίοι θα εγγράφονταν σε χωριστή λίστα.

Η διατύπωση της ΚΕ μετά την παρέμβαση του κ. ..........

Αβραμόπουλου, έχει ως εξής: «Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος».

Η απόφαση αυτή μένει να επικυρωθεί από το συνέδριο, την επόμενη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ενώ θα λειτουργήσει σύστημα online εγγραφής σε όλα τα εκλογικά κέντρα του κόμματος.

Σε κλειστή σύσκεψη που έγινε νωρίτερα το Σάββατο μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να υπαναχώρησε από την πρόταση του για τους «φίλους» της ΝΔ, καθώς, σαφής, ήταν μόνο η στήριξη του Π.Ψωμιάδη

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην ΚΕ, αν και δεν είχε αντίρρηση για αλλαγές, τόνισε ότι «κουράζουμε με τις ατελείωτες συζητήσεις για τη διαδικασία».

Συμφωνία επιτεύχθηκε και για αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο, με βάση την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της εκλογής προέδρου από τα μέλη του κόμματος πήρε (δύο φορές) ο Κ.Καραμανλής.

Τι είχαν πει οι ομιλητές:

Ευάγγελος Μεϊμαράκης:
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Ευ.Μεϊμαράκη στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Ο τέως υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος έπρεπε να εκλεγεί από το Συνέδριο βάσει καταστατικού.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε στα περί μηχανισμών λέγοντας: «Είναι το συνέδριο μηχανισμός; Ειναι η ΚΕ μηχανισμός; Μηχανισμοί υπάρχουν στα κόμματα που δεν έχουν δημοκρατική διαδικασία. Εμείς δεν είμαστε διορισμένοι. Είμαστε εκλεγμένοι. Να πάμε στη βάση. Είναι μηχανισμοί όλοι εμείς; Ποιος είναι μηχανισμός; Αν με θεωρείτε μηχανισμό σας λέω, ναι είμαι κομμάτι του μηχανισμού της ΝΔ που υπηρέτησα τους προέδρους και τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ. Δεν δίνουμε όλοι τη μάχη για τις αρχές της ΝΔ;»

Απευθυνόμενος στους υποψήφιους για την προεδρία τόνισε ότι η βάση και οι σύνεδροι είναι απογοητευμένοι:

«Δεν καταλάβατε ότι απογοητεύσατε τη βάση και τους σύνεδρους; Τι θα τους πείτε. Είσαστε μηχανισμός; Δεν θέλουμε να κάνουμε ανταρσία. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας απαξιώνετε. Δεν ξεκινάμε καλά. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από τα μέλη του συνεδρίου που τους είπατε μηχανισμό. Αυτοί υπηρέτησαν το σεμνά και ταπεινά. Εμείς είμαστε περήφανοι. Όποιος κερδίσει θα τον υπηρετήσουμε. Αναλωνόμαστε ενάμιση μήνα σε διαδικασίες. Μας βαρέθηκε ο κόσμος.»

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν έχει καμία διάθεση να θέσει την άποψή του σε ψηφοφορία, ενώ ζήτησε τριήμερο συνέδριο για να τεθούν όλες οι απόψεις.

Ξεκαθάρισε ότι θα υπηρετήσει όποιον εκλεγεί, χωρίς να διεκδικεί καμία θέση ευθύνης.

Παράλληλα, άφησε σαφέστατες αιχμές για όσους μιλούν με το συναίσθημα: «Μην μας το παίζετε συναισθηματικά. Μιλήστε πολιτικά. Μην μας λέτε ότι 'δεν πρόδωσα το δάκρυ του Εθνάρχη', γιατί εντολή του Εθνάρχη δεν ήταν 'διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση'. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε.

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος χωρίς φοβικά σύνδρομα τάχθηκε ο «Όλοι εμείς πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι κεντρική μας ιδιότητα είναι η ιδιότητα του μέλους της ΝΔ και δευτερεύουσα ιδιότητα είναι ποιον θα ψηφίσουμε».
Τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως θα υπηρετήσει όποιον εκλεγεί πρόεδρος, και τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της ΝΔ στην κοινωνία.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Υπέστημεν μια συντριπτική ήττα. Η ΝΔ έπεσε 20-25% στη Β' Αθήνας, ενώ στα βόρεια προάστεια η ΝΔ έχασε 8-10 μονάδες, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

Ο ίδιος έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς και συμπεριφορές. Πρότεινε «να συζητήσουμε ειλικρινά τα αίτια της ήττας, χωρίς πρόθεση κομματικού κανιβαλισμού» και στήριξε τον Δημήτρη Σιούφα, λέγοντας ότι του αξίζουν εύσημα για τη δουλειά του στην οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Τέλος ζήτησε «να μην φοβηθούμε την ανοιχτή διαδικασία. Πρέπει να το τολμήσουμε. Δεν είμαστε σώμα πραιτωριανών ερχόμαστε απο μακριά και θα πάμε μακριά.»

Πάνος Καμμένος: από την πλευρά του ζήτησε να σταματήσουν να βγαίνουν στα κανάλια και να τσακώνονται οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και είπε ότι ότι το μεγαλύτερο από όσα πέτυχε ο Καραμανλής είναι ότι στην παράταξη σταμάτησε την εσωστρέφεια.

«Οι μισοί εδώ μέσα έχουν διαγράψει τους άλλους μισούς κατά καιρούς» είπε και τάχθηκε υπέρ της εκλογής απο τα μέλη του κόμματος, ενώ έκανε επίθεση κατά αυτών που όπως είπε βρίσκονται στο περιβάλλον της εκάστοτε ηγεσίας.

Αρης Σπηλιοτόπουλος: Υπέρ της εκλογής προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στην ΚΕ. Συγκεκριμένα, είπε πως «από τη στιγμή που δεν πήγαμε με το καταστατικό, ας αφήσουμε όσους υιοθετούν τις αρχές και τις αξίες να έχουν λόγο».

Ο κ .Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος, επισημαίνοντας πως «μετά τη μεγάλη ιστορική ήττα θα έπρεπε να τοποθετηθούμε στο δίλλημα ή να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ή να τολμήσουμε με γενναιότητα να δούμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην ήττα και τις πολιτικές που χρειάζονται για να βγούμε μπροστά. Επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της διαδικασίας που δεν επιτρέπει την πολιτική κουβέντα».

Συνέχισε λέγοντας: «Δύο φορές στήριξα δύσκολες αποφάσεις. Πρώτον, την απόφαση των πρόωρων εκλογών και το βράδυ της ήττας την απόφαση του Κώστα Καραμανλή. Το νέο κεφάλαιο θα έπρεπε να το γράψουμε μαζί συλλογικά. Κάναμε σημαντικότατο έργο. Καναμε και λάθη και παραλείψεις. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έκανε τη δική του αυτοκριτική. Δεν δείξαμε τόλμη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Δεν συνειδητοποιήσαμε ότι η κοινωνία ήταν μπροστά από εμάς. Εγκλωβιστήκαμε σε διαχειριστικη πολιτική. Και δεν τολμήσαμε να κάνουμε πολιτική κουβέντα μετά«.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως αν οι πολίτες δεν επιστρέψουν πίσω, η ΝΔ θα είναι για πάρα πολλά χρόνια καταδικασμένη στην αντιπολίτευση: «Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά. Να επαναπροσδιορίσουμε ιδεολογία και οργάνωση. Κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στη διαχειριστική αντίληψη».

Καταλήγοντας έκανε λόγο για δύο λύσεις: «Είτε τακτικό συνέδριο όπου η βάση θα έπαιρνε ρόλο μεσω των προσυνεδριακών διαδικασιών ή να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Όταν δεν λογαριάζεις το καταστατικό η μόνη νομιμοποιητική βάση που υπάρχει είναι η κοινωνία».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Είπαμε. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να κινούνται μέσα στο μαντρί.
    Η απο-μαντροποίηση τους φοβίζει. Κινείται εκτός αυτού ο κακός λύκος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.