Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Κομισιόν: Υπό όρους η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες

Εγγυήσεις ζητά από τη χώρα μας η Κομισιόν ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι βελτιώσεις στο σύστημα διαχείρισης επιδοτήσεων, προκειμένου να μπει στις 15 Δεκεμβρίου -το νωρίτερο- στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών το «τσεκ» της ενιαίας ενίσχυσης.

Οι Έλληνες αγρότες θα μπορούσαν να είχαν δει από τις 16 Οκτωβρίου το χρώμα του χρήματος -βάσει του νέου κοινοτικού κανονισμού για χορήγηση 70% προκαταβολών- εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές...

εργασίες ψηφιοποίησης των στοιχείων των παραγωγών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

Καθυστερήσεις
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή, οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν έχει γίνει ψηφιοποίηση και ταυτοποίηση ούτε στο 40% των δηλώσεων των παραγωγών, με αποτέλεσμα η Κοινότητα να μη δείχνει διατεθειμένη να κάνει καμιά υποχώρηση για την προκαταβολή των χρημάτων.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει κάνει κατάχρηση των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λύση της ταμειακής διευκόλυνσης από την ΑΤΕbank.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η υπουργός, οι αγρότες θα πάρουν τα χρήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις-παραλείψεις γίνουν, θα επιφέρουν σοβαρούς καταλογισμούς. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, στις αρχές Νοεμβρίου σε επαφές που θα έχει με κοινοτικούς αξιωματούχους θα διαπραγματευτεί η επικαιροποίηση του ΟΣΔΕ να μη γίνει στο τέλος του έτους - όπως ορίζει ο κανονισμός - αλλά στο πρώτο τετράμηνο του 2010.

Επιπλέον, «πονοκέφαλος» είναι το γεγονός ότι τα 2/3 των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, έχουν δοθεί σε πληρωμές δράσεων του Γ’ ΚΠΣ, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν εθνικοί πόροι για να προχωρήσουν οι επενδύσεις της νέας περιόδου. Για τον λόγο αυτό, σήμερα συνεδριάζει η ειδική επιτροπή του Δ’ ΚΠΣ, προκειμένου να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα και να τεθούν οι νέες προτεραιότητες.

Μαρία Γιουρουκέλη




1 σχόλιο:

  1. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟ.ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΕΙΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΩΤΕΣ?????ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.