Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη του Νομάρχη Μεσσηνίας Κου Δημήτρη Δράκου για την εκλογική διαδικασία.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος σχετικά με την διαδικασία των εκλογών.
Ο κ. Δημήτρης Δράκος, παρουσία του Γενικού Δντή της ΝΑΜ κ. Σπ. Πολύδωρα και της Δντριας Διοικητικού κας Αντριάννας Καλλιμώρου, αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία, της 4ης Οκτωβρίου 2009, ημέρα Βουλευτικών Εκλογών, είπε τα εξής:

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι τελείωσε η προετοιμασία για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής 4/10. Οι σάκοι ήδη έχουν φύγει από τα εκλογικά συνεργεία της ΝΑΜ και έχουν παραδοθεί στους Δήμους, απ’ όπου θα τους παραλάβουν οι Δικαστικοί αντιπρόσωποι. Τα εκλογικά τμήματα σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας είναι 488.
Η πρώτη δουλειά που έχει να κάνει ένας δικαστικός αντιπρόσωπος είναι, κατ’ αρχήν, να ελέγξει από την παραμονή, δηλαδή από το Σάββατο, τον εκλογικό σάκο εάν υπάρχουν όλα όσα προβλέπονται από τον Νόμο.

Ο έλεγχος που έχει γίνει από τους αρμόδιους Δντές και .......

υπευθύνους προς τούτο, αποδεικνύει ότι η δουλειά έχει γίνει στην εντέλεια, ωστόσο όμως, οφείλουν να κάνουν αυτήν την πρώτη κίνηση. Βεβαίως, οι Δημοτικές αρχές από την πλευρά τους οφείλουν να εξασφαλίσουν, μέσω των υπαλλήλων και των στελεχών τους που θα υπηρετήσουν αυτήν την υπόθεση, να προετοιμάσουν και να παραδώσουν τους χώρους για να συντελεστεί η εκλογική διαδικασία από την ώρα που προβλέπει ο Νόμος μέχρι του πέρατος αυτής. Επίσης, να πούμε ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν, έγκαιρα και άμεσα να μεταδώσουν το αποτέλεσμα, το πρώτο που αφορά τις ψήφους των κομμάτων που έχουν θέσει υποψηφιότητα.

Υπογραμμίζω ότι στο Νομό Μεσσηνίας έχουμε 17 κόμματα τα οποία έχουν καταθέσει ψηφοδέλτια. Μετέπειτα να ασχοληθούν με το ζήτημα της σταυροδοσίας, το οποίο πρέπει εγκαίρως να παραδοθεί στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως είναι γνωστό, βγάζει εν πρώτοις τα αποτελέσματα και στη συνέχεια τα επίσημα αποτελέσματα βγαίνουν από την αρμόδια δικαστική αρχή, δηλαδή το Πρωτοδικείο.

Πρέπει επίσης, να ενημερώσω ότι πολλές φορές παρατηρούνται προβλήματα στην μετάδοση των αποτελεσμάτων, διότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν έστειλαν τα τηλεγραφήματα εγκαίρως, διότι δεν παρέδωσαν από το βράδυ των εκλογών στο Πρωτοδικείο τον εκλογικό σάκο, διότι δεν είχαν συμπληρώσει τα πρακτικά ευδιάκριτα.
Θα παρακαλέσω, λοιπόν, να εξαλειφθούν αυτές οι όποιες περιπτώσεις, που είναι βέβαια λίγες, αλλά που ωστόσο δημιουργούν προβλήματα στην ταχεία έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ορισμένα πράγματα που αφορούν τους συμπολίτες μας. Όπως:
• Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και φυσικά δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
• Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική
• Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, το Διαβατήριο ακόμα και αν έχει λήξει, την άδεια οδήγησης και τέλος με το βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό αναφέρεται διότι έχει διαφοροποιηθεί και διευρυνθεί προκειμένου να μην τρέχει κανένας από τους συμπολίτες μας την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει έγγραφο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
• Εκεί όπου ψήφισαν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 οι συμπολίτες μας, εκεί θα ξαναπάνε να ψηφίσουν, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όσοι για διαφόρους λόγους δεν είχαν ψηφίσει και θέλουν να πληροφορηθούν πού θα ψηφίσουν, μπορούν να το μάθουν και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Επίσης, μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ των Δήμων αλλά και στο ΚΕΠ της Νομαρχίας.
• Οι συμπολίτες μας μπορούν να παρακολουθούν και από το σπίτι τους, μέσω του Internet, την διαδικασία των αποτελεσμάτων, μέσα από την ιστοσελίδα ekloges.messinia.gr. Ετσι δεν χρειάζεται να συνωστίζονται ούτε στην Νομαρχία ή οπουδήποτε αλλού.


Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω ότι για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει μία πιλοτική έκδοση των αποτελεσμάτων η οποία θα γίνει μέσω κινητού τηλεφώνου. Ήδη οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, σε 98 εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας, τα οποία επιλέγησαν με μία στατιστική μέθοδο, ανά 5, δηλαδή, το 1, το 6, το 11, το 16, κλπ, θα έχουν κινητό τηλέφωνο στη διάθεσή τους.
Αμέσως μόλις ο εκλογικός αντιπρόσωπος βγάλει το αποτέλεσμα, θα το μεταδώσει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι το 20% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή αφορά 4000 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, θεωρείται, ότι με το 20%, θα υπάρξει μέχρι τις 10.00 το βράδυ ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα.
Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν οι λεπτομέρειες και η υπόθεση της σταυροδοσίας. Πρέπει να πω ότι αυτό το σύστημα, δεν αναιρεί το άλλο σύστημα και την διαδικασία που τηρούμε μέχρι τώρα και την οποία θα ακολουθήσουμε, και φυσικά την τελική, έγκυρη, υπεύθυνη δικαστική τρόπο τινά έκδοση από το Πρωτοδικείο των τελικών αποτελεσμάτων».


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Δντής της ΝΑΜ κ. Σπ. Πολύδωρας, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της όλης αυτής διαδικασίας στην ΝΑΜ, τόνισε, από την εμπειρία του τόσα χρόνια στην εκλογική διαδικασία, ότι σε καμία περίπτωση δεν περιμένουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να στείλουν και τα δύο τηλεγραφήματα μαζί. Διότι, συμπλήρωσε, είναι χρονοβόρα η διαδικασία καταμέτρησης των σταυρών και σύνταξης του τηλεγραφήματος. Ενώ το πρώτο τηλεγράφημα που αφορά τα Κόμματα, πρέπει να δοθεί αμέσως διότι αυτό μεταδίδεται απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών και είναι τα επίσημα αποτελέσματα. Δεύτερον, τόνισε, ότι πρέπει οπωσδήποτε να παραδώσουν το βράδυ τον εκλογικό σάκο.

Τέλος, για τους ετεροδημότες, σημείωσε ότι, όσοι διαμένουν στο Νομό Μεσσηνίας και είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Α΄ και Β΄ Αθηνών, θα ψηφίσουν στο 1ο Λύκειο Καλαμάτας στην οδό Λυκούργου. Όλοι οι άλλοι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι γραμμένοι, διότι δεν συμπληρώθηκε ο αναγκαίος αριθμός των 40 ατόμων σε κάθε εφετειακή περιφέρεια. «Πιστεύω», δήλωσε ο κ. Γενικός, «ότι όλα θα πάνε καλά και συνεχίζουμε να κατανέμουμε τις εργασίες για την Κυριακή το βράδυ».

Τέλος, η Δντρια Διοικητικού κα Καλλιμώρου, συμπλήρωσε, σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος της μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου, ότι θα πρέπει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, τα εκλογικά τμήματα των οποίων έχουν επιλεγεί για να μεταδώσουν τηλεφωνικά τα αποτελέσματα, συγχρόνως θα πρέπει να τα μεταδώσουν και με την κλασική μέθοδο, δηλαδή με το τηλεγράφημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Νομάρχης, έκανε την εξής δήλωση:
«Χθες είδα στην τηλεόραση τον συνάδελφο Νομάρχη Πειραιά κ. Γιάννη Μίχα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει σχετικά με την δική του μισθοδοσία. Όπως είναι γνωστό, απολαμβάνει δύο μισθούς, από τα Ελληνικά Ναυπηγεία και από την αντιμισθία της Ν. Αυτοδιοίκησης.
Χρησιμοποίησε για παράδειγμα και εμένα. Δεν γνωρίζω πώς έκανε αυτό το λάθος, αλλά είναι γνωστό σε όλους ότι δεν παίρνω δύο μισθούς. Αυτό έχει χιλιοειπωθεί, το γνωρίζετε και εσείς, και θα ήθελα να το μεταφέρεται για μία ακόμη φορά.
Είναι, δηλαδή, γνωστό, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μου παραιτήθηκα της μισθοδοσίας από τον εργοδοτικό μου φορέα. Σας ευχαριστώ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.