Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Σε θεσεις μάχης οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ.

Τα «όπλα» τους εν όψει της πρώτης - ουσιαστικά κρίσιμης εσωκομματικής μάχης που θα λάβει χώρα στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ ετοιμάζουν οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Το θέμα που διχάζει μέχρι στιγμής τους διεκδικητές της ηγεσίας είναι (ακόμη) η διαδικασία εκλογής και κυρίως το εύρος του εκλεκτορικού σώματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επιμένει ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου και στους φίλους της ΝΔ, έκανε πάντως χθες, «μισό βήμα» πίσω από την αρχική του θέση, λέγοντας ότι όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες θα κληθούν να υπογράψουν, πριν ψηφίσουν, κείμενο το οποίο θα αναφέρει ότι «ο υπογράφων συμφωνεί και αποδέχεται τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ».

Η κίνηση αυτή του πρώην υπουργού Υγείας δεν αποκλείεται να εκτονώσει την ένταση, αν ........

και είναι βέβαιον πλέον ότι στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής θα υπάρξει ψηφοφορία επί όλων των προτάσεων προκείμενου να «κλείσει» οριστικά το ζήτημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η τοποθέτηση και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής, του απερχόμενου προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Στενοί του συνεργάτες ανέφεραν χθες στο «Εθνος» ότι ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει εγκρίνει το κείμενο Σιούφα που προβλέπει ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον τα μέλη του κόμματος, θα στείλει το μήνυμά του προς τα μέλη της ΚΕ με την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Χθες πάντως συνεχίστηκαν από όλους τους υποψηφίους οι παρεμβάσεις για το θέμα της διαδικασίας. Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξη της (Mega) υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα κείμενο που έχουν υπογράψει και οι τέσσερις υποψήφιοι, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ίδια θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει η κεντρική επιτροπή το Σάββατο.

Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του (ΝΕΤ) αφού μίλησε για την ύπαρξη κείμενου που θα καλούνται να υπογράφουν όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, εκτόξευσε νέες βολές κατά του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής κ. Δημ. Σιούφα, λέγοντας ότι «είναι αναρμόδιος να απορρίψει την πρότασή του».

«Θέλω να πιστεύω ότι η άρνηση του κ. Σιούφα είναι εκδήλωση τυπολατρίας», επεσήμανε και απέρριψε για μια ακόμη φορά τα σενάρια περί αποχώρησης του από την κούρσα διαδοχής, λέγοντας ότι θα παίξει ακόμη κι αν έχει αντίπαλο με σημαδεμένα χαρτιά. Ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι συμφωνεί με την πρόταση Αβραμόπουλου, εάν την αποδεχθούν όλοι.

Πρόβλημα διοργάνωσης

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Δασκαλάκης καλείται να λύσει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την άρνηση της εταιρείας «singular logic» να αναλάβει τη διοργάνωση στο τεχνικό επίπεδο της εκλογής.

Ο κ. Δασκαλάκης θα μιλήσει ξανά με τους υπεύθυνους της εταιρείας, ενώ ήδη αναζητά και νέες πρόσφορες. Το θέμα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα τιναχθούν στον αέρα. Αργά χθες το απόγευμα η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στην «singular» επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις της χωρίς να περιμένει να τεθούν υπ όψιν της οι παράμετροι της διαδικασίας.

Ψηφοφρία για τους «φίλους»

Αργά χθες το απόγευμα ο κ. Λ. Ζαγορίτης απέστειλε στα μέλη της κεντρικής επιτροπής τόσο την πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για τις αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις που αφορούν την εκλογή προέδρου, όσο και την πρόταση των κ.κ. Αβραμόπουλου και Ψωμιάδη για συμμετοχή στη διαδικασία και των «φίλων» του κόμματος.

Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι αύριο στην κεντρική επιτροπή θα τεθούν σε ψηφοφορία και οι δύο προτάσεις, γεγονός που αποτελεί και το πρώτο «crash test» μεταξύ των υποψηφίων.

Ο κ. Ζαγορίτης, στην επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ στα μέλη της κεντρικής επιτροπής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σας αποστέλλουμε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου για την τροποποίηση του καταστατικού, τον Κανονισμό Εργασιών και τις προτάσεις των κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Παναγιώτη Ψωμιάδη σε σχέση με την τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού, που μας κατατέθηκαν με το από 29.10.2009 έγγραφο του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Σιούφα, για την ενημέρωσή σας και προκειμένου να ληφθούν υπ όψιν στην τυχόν τοποθέτησή σας για την τροποποίηση του καταστατικού, εν όψει της συνεδριάσεως της Κεντρικής Επιτροπής».

Αποφάσεις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ομιλιών

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί τελικώς στα μέλη της κεντρικής επιτροπής, που το επιθυμούν, να μιλήσουν στην αυριανή συνεδρίαση εξετάζουν στη Ρηγίλλης μετά από τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Ωστόσο, το βέβαιον είναι ότι η ημερησία διάταξη δεν θα αλλάξει και ως εκ τούτου όλες οι τοποθετήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στα θέματα της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Το γεγονός αυτό καλύπτει και την απαίτηση του κ. Καραμανλή να μην γίνει τώρα συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής συντριβής της ΝΔ, προκειμένου να μην βρεθεί ο ίδιος στη θέση του απολογούμενου για τις επιλογές που έκανε σε επίπεδο προσώπων κατά τη διάρκεια της εξαετούς διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Εάν τελικά ληφθεί οριστική απόφαση για τη διεύρυνση του «κύκλου» των ομιλητών, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, τότε μπορεί ο κ. Β. Μεϊμαράκης να επανεξετάσει την αρχική του τοποθέτηση και να μεταβεί αύριο στη συνεδρίαση. Χθες, πάντως, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν απέρριψε την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου για τη συμμετοχή και των «φίλων» της ΝΔ στη διαδικασία εκλογής.

«Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό», είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς Real FM). Ακόμη πρότεινε το συνέδριο της 7ης Νοέμβριου να διαρκέσει τρεις ημέρες και την τελευταία εξ αυτών να πραγματοποιηθεί debate μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών, οι οποίοι -πρόσθεσε- θα κληθούν να απαντήσουν και σε ερωτήσεις των συνέδρων.

Β. Ελλάδα: Μαζικές συγκεντρώσεις από Σαμαρά

Με δύο μαζικές συγκεντρώσεις στελεχών και μελών της ΝΔ χθες το βράδυ στις Σέρρες και προηγουμένως το μεσημέρι στην Καβάλα, που ακολούθησαν την προχθεσινή εντυπωσιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε την επίσκεψή του στη Μακεδονία.

Ιδιαίτερα η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έκανε ξεχωριστή αίσθηση, αφού μίλησε σε μια μεγάλη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, όπου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με τον κόσμο να παραμένει όρθιος σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ καταγράφηκε μαζική συμμετοχή στελεχών. Ιδια ήταν η εικόνα και χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο όπου μίλησε στις Σέρρες.

Ο Αντ. Σαμαράς με αυτοκριτική διάθεση δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα σκάνδαλα που έπληξαν τη ΝΔ, λέγοντας ότι το ζήτημα για το οποίο δεν χωράει κουβέντα είναι αυτό της ηθικής τάξης. Εκανε λόγο για μια δεοντολογία που πρέπει να αγκαλιάζει τους πάντες και ανέφερε ότι η ιδεολογία ενός κόμματος δεν δέχεται οτιδήποτε σχετίζεται με σκάνδαλα και με ζητήματα τα οποία έχουν δημιουργήσει πολλές φορές πληγές στην παράταξη.

Δ. Αβραμόπουλος: Η χειρότερη κρίση της ΝΔ

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΝΔ, απειλείται η συνοχή της και η ιδεολογική της ύπαρξη. Αυτό επεσήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας χθες το βράδυ σε κλειστή σύσκεψη με κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως η παράταξη περνάει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.

Το πρώτο βήμα για να αλλάξει αυτή η πορεία, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, είναι να ανοίξει τις πόρτες της στη βάση, γιατί αλλιώς, όπως είπε, θα τη βρουν κι άλλα δεινά. «Ποιοι φοβούνται τη βάση; Ποιοι θέλουν να κρατήσουν το κόμμα κλειστό;» διερωτήθηκε, και σχολίασε σκωπτικά πως αν ασχολούμασταν με το Κυπριακό με την ίδια προσήλωση που ασχολούμαστε επί ένα μήνα με ένα διαδικαστικό θέμα, θα το είχαμε λύσει. Προειδοποίησε μάλιστα πως η παράταξη «θα το πληρώσει» αν δεν ανοίξει τη βάση.

Πηγή: Έθνος

4 σχόλια:

  1. Τραγελαφικά πράγματα συμβαίνουν στην ΝΔ.
    Είναι 4 υποψήφιοι και δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
    Φανταστείτε να ήταν 5 ή 6 ή και 7 υποψήφιοι. ΟΥΤΕ σε 45 χρόνια δεν θα κατέληγαν σε συμφωνία.

    Εντάξει είναι ακόμα σε ισχύ η ζαλάδα των 10,45 μονάδων ήττας........
    ΠΩΣ να συνεννοηθούν???
    Ειδικά με κάποιους που βλέπουν το κόμμα σαν μαντρί. Συνηθισμένοι φαίνεται στο μαντρί... τους φοβίζει η απο-μαντροποίηση.

    Βρε μπάς και πάει να βαρέσει διάλυση το μαγαζί????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι είναι, τους φοβίζει η απομαντρωποίηση.
    Εχεις απόλυτο δίκιο Χάρη, στη στρούγκα και στο βόλεμα, αυτοί οι κακομοίρηδες μας κυβερνάνε.
    Τι περιμένεις από βολεψάκηδες; Προκοπή δεν γίνεται με τέτοια άτομα.
    Τα κόμματα έχουν γίνει σαν την μαφία, δεν τολμάνε να σηκώσουν κεφάλι τα τσιράκια, γιατί ο νονός θα τους το κόψει.
    Ζήτω οι απλοί ελεύθεροι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κομματόσκυλα, ανασφαλή και δυστυχισμένα ανθρωπάκια, που πολλοί από αυτούς ούτε μια πρόταση δεν μπορούν να συντάξουν, είναι αυτοί που φιλοδοξούν να αποφασίζουν για το «καλό μας»
    Ρε δεν πάτε στο διάολο ανίκανοι, που και για να βρείτε γυναίκα, ΒΑΖΕΤΕ ΜΕΣΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο αν διαλυθούν αυτές οι συμμορίες, θα δει προκοπή ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.