Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Μέτρα για την στήριξη της οικονομίας των πυρόπληκτων νομών ζητά το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών Κο Παπακωνσταντίνου καθώς και τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Κα Λούκα Κατσέλη και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κο Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Καραμπάτος.
Στην επιστολή αυτή προτείνουν τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας απο τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμμένα η επιστολή αναφέρει:


Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών (Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας οφείλουν να μεταφέρουν στη νέα Κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις-μέλη τους συνεπεία των πυρκαγιών του 2007, οι οποίες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα: την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον οφείλει η νέα κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την εξασφάλιση ρευστότητας των ΜμΕ και ΠμΕ.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και για όσο διαρκεί η κρίση της οικονομίας, τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών, είναι:

1. Παράταση κατά δύο έτη του χρόνου εξόφλησης των δανείων που δόθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2007 στις επιχειρήσεις (αρ. απόφασης 2/54310/0025/13-9-2007) με ανάλογη προσαρμογή των εγγυήσεων του Δημοσίου.
2. Για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς θα πρέπει σε όσους προμηθευτές οφείλει το κράτος, να εγγυάται ισόποσα με τις οφειλές δάνεια μέσω των Τραπεζών τα οποία θα εξοφλούνται με την είσπραξη των απαιτήσεων των οφειλετών από το Δημόσιο.
3. Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις τυποποιητικές - εξαγωγικές επιχειρήσεις.
4. Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
5. Αποσύνδεση για όσο διαρκεί η κρίση των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών από την υποχρεωτική παρακράτηση ποσών λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο για ρυθμισμένες όσο και για αρρύθμιστες οφειλές.
6. Μείωση του προεξοφλητικού τόκου στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.
7. Διάθεση επιπλέον ποσών για παροχή εγγυήσεων μέσω δανείων ΤΕΜΠΜΕ, αύξηση των δικαιούμενων(σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας) και αναστολή καταβολών για ένα (1) χρόνο.
8. Εγγύηση του κράτους για αύξηση του ‘plafond’ που δίνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις μέσα από την προεξόφληση επιταγών πελατείας. Επαναφορά του ‘plafond’ των επιχειρήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα. Επαναδιαμόρφωση των όρων ένταξης στον Τειρεσία Α.Ε. και επέκταση του χρόνου σφράγισης των επιταγών στις 30 ημέρες.
9. Ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολή για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
10. Δημιουργία υπηρεσίας one stop shop στα Επιμελητήρια της χώρας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας μεταξύ του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρουκάς
Αχαΐας Πρόεδρος Κων/νος Αντζουλάτος
Εύβοιας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Άγγελος Αγγελόπουλος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας



1_2.jpg (156 KB) 2_19.jpg (129 KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.