Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Στις 7/11 νέος πρόεδρος στη Ν.Δ.

Με επαφές του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της παράταξης, κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά και κινητοποίηση ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού, άρχισαν στη Ρηγίλλης οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 7 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο, όπως είναι γνωστό, θα αναδείξει το νέο πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει το δύσκολο αντιπολιτευτικό έργο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι φιλοδοξίες, είναι πολλές. Αλλες από αυτές ήταν αναμενόμενες και άλλες αποσκοπούν ........

στο να υποδηλώσουν την παρουσία κάποιων προσώπων που μελλοντικά μπορεί να διεκδικήσουν, με τη σειρά τους, την ηγεσία.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Ρηγίλλης είναι ευχάριστη. Μετά από μία μεγάλη εκλογική ήττα, όπως είναι φυσικό, κάθε κόμμα χρειάζεται κάποιο διάστημα για να συνέλθει από την έκπληξη, ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αρχίσει την αποτελεσματική άσκηση της πολιτικής του.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει, από την άλλη πλευρά, ότι κινδυνεύει και η ενότητα της παράταξης. Και αυτό γιατί έχει δοκιμαστεί πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν κλονίστηκε κατά τρόπο καταλυτικό.

Επίσης, δεν κινδυνεύει η Νέα Δημοκρατία αφού οι προθέσεις αλλά και η δυναμική, σε συνδυασμό με το παρελθόν των φερόμενων ως υποψηφίων, δεν επιτρέπουν κινήσεις που θα μπορούσαν να τραυματίσουν, να διχάσουν ή και να διασπάσουν την παράταξη.

Οι υποψηφιότητες είναι οι γνωστές, όσο κι αν οι ενδιαφερόμενοι, για λόγους επικοινωνιακούς, δεν ανακοινώνουν επίσημα τις αποφάσεις τους:

- Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, εξαιρετικά προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης, που δεν στηρίζει την παρουσία της σ΄ αυτή, στον πρώην πρωθυπουργό ή τον Παύλο Μπακογιάννη.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει διατελέσει υφυπουργός και υπουργός, έχει κερδίσει δημοτικές εκλογές, έχει διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων και είναι για πολλά χρόνια βουλευτής.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Και ίσως να είναι αυτό που την κάνει «ανοιχτή» σε όλες τις προτάσεις, όπως δηλαδή να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος είτε από το συνέδριο του κόμματος είτε από μία ευρύτερη βάση. Φυσικά, όπως ο καθένας μας, έχει και αυτή την οικογενειακή της ιστορία.

- Οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς, για τους οποίους έχουμε να πούμε πολλά στο διάστημα που θα ακολουθήσει, έως το Συνέδριο, όπως άλλωστε και για όλους τους υποψηφίους, ξεκινούν με ένα κοινό μειονέκτημα:

Εχουν και οι δύο εγκαταλείψει την παράταξη σε δύσκολους καιρούς και όταν απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, κάνοντας «τα πικρά - γλυκά», επέστρεψαν στο «μαντρί» ώστε να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.

Φυσικά αυτό επετεύχθη με την έγκριση του κ. Κώστα Καραμανλή και την ανοχή του εκλογικού σώματος, που με την ψήφο του τους επέτρεψε να συνεχίσουν.

Δεν ξέρουμε όμως αν αυτή η ψήφος είχε και την έννοια της συγχώρεσης των όσων προσπάθησαν κατά της παράταξης και πολύ περισσότερο της έγκρισης να διατηρήσουν τις ηγετικές τους φιλοδοξίες.

Κατά τα άλλα και οι δύο είναι πολιτικοί της πρώτης γραμμής, με ικανότητες, δυναμισμό αλλά και παρελθόν.

- Η περίπτωση του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν νομίζουμε ότι πρέπει να συζητηθεί αφού και ο ίδιος απέδωσε συμβολικό χαρακτήρα στην απόφασή του.

Πάντως θα πρέπει να αναφερθούμε και στη συζήτηση κάποιων πιθανών υποψηφιοτήτων πρώην στελεχών της ΟΝΝΕΔ με κυβερνητική θητεία, που ίσως τώρα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση, γράφοντας τις υποθήκες τους για το μέλλον.

Αναφερόμαστε φυσικά στον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, του περιβάλλοντος και οι δύο της οικογενείας του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη.

Κανείς από τους δύο δεν έχει αναφερθεί προσωπικά στην πιθανότητα υποψηφιότητάς του. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης φέρεται, μάλιστα, να το διαψεύδει τασσόμενος στο «στρατόπεδο» της κας Ντόρας Μπακογιάννης. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, είναι δυσαρεστημένοι από το ότι ακούγονται τα ονόματά τους.

Χωρίς εκπλήξεις

Η ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν εκτιμάται ότι περιέχει περιθώρια εκπλήξεων.

Αξίζει, όμως, να παρατηρήσει κανείς και θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε όλο το διάστημα έως την εκλογή, τις διάφορες «συμμαχίες» που θα επιδιωχθούν, τις προσπάθειες κάποιων να πάρουν το χρίσμα του «δεύτερου» και τις φιλοδοξίες των νεωτέρων να εγγράψουν υποθήκες.

Φιλοδοξίες, τις οποίες, όμως, μπορεί να «εκμεταλλευτούν», για δικούς τους λόγους, οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, καθένας από τους οποίους βλέπει τον εαυτόν του σαν τον αυριανό πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς -ίσως- να σκέφτεται τη δουλειά που θα πρέπει να προηγηθεί και το αν έχει τις ικανότητες να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις.

Αντέχει στις πιέσεις ο Ψωμιάδης

Θα φτάσει μέχρι το νήμα, θα πέσει όρθιος και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις που ήδη - όπως δήλωσε - δέχεται για να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ τόνισε χθες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, τασσόμενος υπέρ της διενέργειας ενός «ανοιχτού» Συνεδρίου, στο οποίο θα ψηφίσουν όλα τα στελέχη, που είναι εγγεγραμμένα στις τοπικές οργανώσεις.

Πρόβλημα ενότητας - κατά τον ίδιο - στη ΝΔ υπάρχει, όπως και «πολλοί κραδασμοί που ακόμη δεν φαίνονται», αλλά ευθύνες για την κατάσταση έχουν όλοι.

Η Επιτροπή

Αργά χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τα ακόλουθα ονόματα της Επιτροπής Συνεδρίου:

Πρόεδρος είναι ο κ. Δημήτρης Σιούφας. Μέλη είναι οι κ.κ. Ελευθέριος Ζαγορίτης, Μαριέττα Γιαννάκου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Ιωάννης Τραγάκης, Δημήτρης Κοντός, Κώστας Κωστούλας, Χρήστος Μανιάτης, Δημήτρης Πανοζάχος, Φεβρωνία Πατριανάκου, Σέργιος Τσίφτης, Γιώργος Παπανικολάου και Μενέλαος Δασκαλάκης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κόμματα τα οποία να εκλέγουν τους ηγέτες δημοκρατικά. Υπάρχουν μηχανισμοί που αποφασίζουν ποιός θα εκλεγεί, ανεξάρτητα απο την θέληση του κόσμου.
    Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007 τα γκάλοπ έδειχναν ότι ο κόσμος προτιμούσε τον Βενιζέλο σε ποσοστό 80%, όμως οι κομματικοί μηχανισμοί έβγαλαν τον Παπανδρέου, για να μην μιλήσω για την πρώτη εκλογή του Παπανδρέου το 2004 που έγιναν εκλογές με ΕΝΑΝ(1) υποψήφιο, ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
    Είμαστε η χώρα που η πρωθυπουργία πηγαίνει «κληρονομικώ δικαιώματι» από τον παπού στον εγγονό και από το θείο στον ανηψιό.
    Ποιά δημοκρατία στην Ελλάδα;;; Αυτό είναι ανέκδοτο στις προηγμένες μορφωτικά και πολιτικά χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.