Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Απόσυρση οχημάτων Κατάθεση 50 φακέλων στη Διεύθυνση Μεταφορών Μεσσηνίας

Πενήντα φάκελοι για απόσυρση οχημάτων έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Μεταφορών Μεσσηνίας, ωστόσο η διαδικασία έχει περιορισθεί σε αυτό το επίπεδο, καθώς η ΔΟΥ δεν μπορεί να πληρώσει τους δικαιούχους. Κι αυτό, γιατί δεν έχει ακόμη σταλεί η ερμηνευτική εγκύκλιος για το πώς θα γίνεται η πληρωμή.

Σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση Μεταφορών, ο υπεύθυνος Κώστας Βασιλόπουλος σημείωσε ότι πιστοποιημένη εταιρεία για την απόσυρση οχημάτων από τον Πύργο έχει στείλει 50 φακέλους οχημάτων με πιστοποιητικά καταστροφής. Εντός τριών ημερών από την κατάθεση η Διεύθυνση Μεταφορών Μεσσηνίας εξέδωσε μηχανογραφημένη πράξη οριστικής καταστροφής.
Για αυτά τα πρώτα 50 οχήματα, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι ως υπηρεσία δεν ........

αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν κάποιες ασάφειες στην εφαρμογή του μέτρου, γι’ αυτό και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν διευκρινιστικοί εγκύκλιοι επί του βασικού νόμου για την απόσυρση των οχημάτων. Και συνέχισε: «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και πιστεύω, αν και είναι νωρίς ακόμα, ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς, ως Διεύθυνση Μεταφορών, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Έχουμε καθορίσει και τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις των αποσύρσεων».

Επιπρόσθετα, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων ενδιαφέρονται και ρωτούν τις διαδικασίες στη Διεύθυνση Μεταφορών. Ένα από τα σημεία, πάντως, που πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να τα αποσύρουν, είναι να απευθύνονται σε πιστοποιημένα κέντρα. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα πιστοποιημένα κέντρα ανακύκλωσης μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.edoe.gr. Μέχρι στιγμής, ο κατάλογος αυτός δεν αναφέρει κανένα πιστοποιημένο κέντρο στη Μεσσηνία.

Χωρίς πληρωμή

Για τα Ι.Χ. και τα φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους, ο ιδιοκτήτης ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος παραδίδει το όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής «Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής» (ΟΤΚΖ) και λαμβάνει βεβαίωση παραλαβής. Παραδίδει, επίσης, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας.
Το ΟΤΚΖ χορηγεί πιστοποιητικό καταστροφής μέσα σε 8 ημέρες όπως και υπεύθυνη δήλωση κατάστασης οχήματος. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι, εκδίδονται ισάριθμα πιστοποιητικά καταστροφής. Όταν πρόκειται για φορτηγά μεικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους, παραδίδεται μαζί κομμένος ο αριθμός πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Το πιστοποιητικό καταστροφής μαζί με τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας διαβιβάζονται από το ΟΤΚΖ σε 8 ημέρες σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών, προκειμένου να γίνει η οριστική διαγραφή του οχήματος.
Η Υπηρεσία Μεταφορών εντός 3 εργάσιμων ημερών εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής. Ο ιδιοκτήτης, με τη μηχανογραφημένη αυτή πράξη, απευθύνεται στη ΔΟΥ, προκειμένου να λάβει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο όχημα που αποσύρει.
Ωστόσο, η ΔΟΥ Καλαμάτας δεν έχει ενημερωθεί από το υπουργείο για το πώς θα γίνεται η διαδικασία. Όπως μας ενημέρωσαν, αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες μπορούν να διευθετήσουν ζητήματα όπως η πληρωμή τελών σε οχήματα που θέλουν να αποσύρουν, αλλά δεν μπορούν να πληρωθούν το τέλος απόσυρσης. Η διευκρινιστική εγκύκλιος, πάντως, αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.