Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Για τον Καποδίστρια 2 μίλησε χθές ο Νομάρχης Μεσσηνίας.

Στο ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε χθές ο Κος Δράκος σχετικά με την
συνάντηση με τον κ. Ραγκούση, στον οποίο Κατατέθηκαν προτάσεις της ΕΝΑΕ οι οποίες προέκυψαν μέσα από ένα διάλογο και μία διαβούλευση η οποία κράτησε πάνω από τρία χρόνια.
Ο κος Δράκος είπε για το θέμα.

Όλα αυτά και όλα τα άλλα τα οποία έχουμε κάνει τα ετοιμάζουμε, ώστε να βελτιώσουμε την ωριμότητά και την ετοιμότητά μας. Θέλοντας να παραδώσουμε στη νέα αυτοδιοικητική δομή τη σκυτάλη για τη Μεσσηνία σε όσο πιο υψηλό επίπεδο ωριμότητας, ετοιμότητας και μελετητικής δυνατότητας, προκειμένου να μην υπάρξει κάμψη στην ροή χρηματοδοτικών προγραμμάτων, δραστηριοποίησης, έργων, υποδομών κλπ. και στο επίπεδο το δικό μας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που έχουμε την ευθύνη για να προετοιμάσουμε, και θα εντείνουμε σε αυτή τη λογική τη δουλειά που θα κάνουμε.

Σε ότι αφορά τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, εμείς όπως ......

γνωρίζετε είχαμε συνάντηση με τον κ. Ραγκούση. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, οι οποίες προέκυψαν μέσα από ένα διάλογο και μία διαβούλευση η οποία κράτησε πάνω από τρία χρόνια και οι οποίες είχαν ως επιστημονικό υπόβαθρο μελέτες που είχαμε παραγγείλει στο ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και μέσα από συνέδρια και που σχεδόν ομόφωνα καταλήξαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Είπαμε ότι χρειαζόμαστε μια καινούργια δομή σε επίπεδο περιφέρειας με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, με αιρετό επικεφαλής πρόεδρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και όχι του περιφερειακού συμβουλίου, όπως πολλοί θέλησαν να πουν ως αντίθετη πρόταση. Φυσικά μαζί με τη διοικητική μεταρρύθμιση είπαμε να γίνει πραγματικότητα η επιταγή του συντάγματος του άρθρου 102, το οποίο λέει ότι η αυτοδιοίκηση έχει στην αρμοδιότητά της τις τοπικές υποθέσεις. Επομένως περί αυτών ισχύει το τεκμήριο της αρμοδιότητας για τις τοπικές υποθέσεις κι επίσης πρέπει να υπακούει στην αρχή της επικουρικότητας, της χάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξει και η οικονομική αυτοδυναμία των θεσμών και η αυτοτέλειά τους. Πολιτική τους αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία. Χρειάζεται λοιπόν φορολογική και οικονομική μεταρρύθμιση, για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα, να αποδώσει και να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, που όλοι μας προς τα εκεί κατατείνουμε και αγωνιζόμαστε και να μη δημιουργήσει προβλήματα τα οποία θα φέρουν συγχύσεις και απογοητεύσεις και ενδεχομένως φέρουν υστέρηση στην ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο για την πατρίδα μας.

Εμείς ήδη, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του κ.Ραγκούση, συγκαλούμε μια πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. και θα συζητήσουμε και με ειδικούς επιστήμονες, κυρίως τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, τις οποίες θέλουμε να προτείνουμε και στην Κυβέρνηση. Αυτές συνίσταται στο : θα υπάρξει ειδική επιστημονική επιτροπή σε κεντρικό επίπεδο που θα χειριστεί το θέμα; Εκεί θέλουμε να εκπροσωπούμεθα και να έχουμε λόγο και ρόλο. Θα υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα γίνει η έναρξη αυτής της διαδικασίας; Πόσο χρόνο θα έχουμε γι΄ αυτή τη διαδικασία; Ποιοι θα ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες δομής και εκλογικής διαδικασίας του όλου συστήματος; Ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης για να μπορέσουμε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι και να πάρει το νομοσχέδιο την οδό προς τη γενικότερη διαβούλευση της κοινωνίας μας και φυσικά των εκπροσώπων μας και των άλλων αρμοδίων επιτροπών και να οδηγηθεί για έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Άρα λοιπόν αυτό το διαδικαστικό μέρος, το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα είναι ανοικτό, πλήρες κι εντελώς δημοκρατικό ο Υπουργός θέλουμε να δούμε πώς θα δομηθεί και πώς εμείς θα συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη διαδικασία.
Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι η άποψή μας δεν περιορίζεται μόνο στην άποψη που αφορά μόνο το δικό μας θεσμό της Νομ/κής αυτ/σης. Θέλουμε κι εμείς να καταθέσουμε την άποψή μας χωρίς να παρέμβουμε και χωρίς να θέλουμε να ανατρέψουμε φυσικά για την ενίσχυση όντως και του Α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», ο οποίος επιχειρείται για να δώσει στην Α/θμια αυτ/ση Δήμους ισχυρούς. Δήμους αυτοτελείς πολιτικά και αυτοδύναμους αλλά με συγκεκριμένους όρους και φυσικά το γενικότερο πολιτικό σύστημα όπου κι εμείς νομίζω και ως θεσμός αλλά και με την εμπειρία μας, έχουμε να πούμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας οι οποίες είναι απολύτως επεξεργασμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.