Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Κέρδη και απώλειες από το χθεσινό Debate των δυο πολιτικών αρχηγών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, τόσο σε επίπεδο διαδικασίας όσο και σε επίπεδο συζήτησης, θυμίζοντας σε ορισμένες στιγμές αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο, με ζωηρή ανταλλαγή απόψεων.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν στα κοινωνικά θέματα, τα ζητήματα της οικονομίας, του κράτους, του περιβάλλοντος και της εξωτερικής πολιτικής, απευθυνόμενοι αρκετές φορές ο ένας στον άλλον, ενίοτε σε αιχμηρό και οξύ τόνο, με αποτέλεσμα να ανάψει η συζήτηση, ιδιαίτερα στα θέματα της διαφθοράς και της οικονομίας.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν ξέφυγαν της πεπατημένης στις απαντήσεις τους, πρόγευση των ........

οποίων είχαν δώσει στο ντιμπέιτ των έξι, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την οικονομική κρίση και για εμπαιγμό των πολιτών με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου καυτηρίασε την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, επέμεινε πως υπάρχουν δυνατότητες που μένουν αναξιοποίητες, έδωσε έμφαση στα σχέδιά του για πράσινη ανάπτυξη και εστίασε στα θέματα διαφάνειας.

Στις περιπτώσεις όπου ο ένας απευθύνθηκε στον άλλο, εντός του διαδικαστικού πλαισίου της τηλεμαχίας, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε συχνά τον «αντίπαλό» του για αοριστία, ευχολόγια και ανευθυνότητα.

Ο κ. Παπανδρέου αρχικά απάντησε σε ήπιους τόνους. Στη συνέχεια όμως δεν έχασε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί, κατηγορώντας δύο φορές τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται, στα θέματα διαφάνειας και στην εξωτερική πολιτική.

Παράλληλα, οι δύο αρχηγοί έκρυβαν από έναν άσσο στο μανίκι τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα έγγραφο που αφορούσε, όπως είπε, αυξήσεις σε υπαλλήλους, ως δείγμα πελατειακής συμπεριφοράς, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ένα φύλλο ΦΕΚ στο οποίο φαίνεται, όπως υποστήριξε, ότι ο κ. Παπανδρέου έβαλε την υπογραφή του σε αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων στην Αττική.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε και πάλι νωπή λαϊκή εντολή και απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ένα δεύτερο μεταξύ τους ντιμπέιτ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης και ψήφο αυτοδυναμίας και πρόσκληση προς τους πολίτες για μία «νέα πορεία».

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή συνεχίζουμε σε αυτόν τον κατήφορο της παρακμής, ή ξεκινάμε μια νέα πορεία, στις 4 του Οκτώβρη, που θα κάνει τον Ελληνικό λαό περήφανο για τη χώρα μας. Είναι στα χέρια του Ελληνικού λαού τώρα η απόφαση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενος από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ως προς την αναφορά του κ. Καραμανλή σε δεύτερο ντιμπέιτ, την απάντηση έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης λέγοντας ότι «οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις έχουν συμφωνηθεί και ως προς τον αριθμό, και ως προς τους όρους διεξαγωγής τους».

«Εμείς, αν θέλετε, κάναμε μία πρόταση ευκαιρίας, για να διευκρινιστούν από το ΠΑΣΟΚ ορισμένα έστω ζητήματα. Δεν έχει διευκρινιστεί τίποτα. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι υπάρχει ήδη μία άρνηση» είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κληθείς να σχολιάσει ότι κατηγορείται η ΝΔ πως «ψάχνετε 'σωσίβιο' στο δεύτερο ντιμπέιτ» ο κ. Κουμουτσάκος είπε: «Εγώ δε θα σχολιάσω ούτε ασάφειες ούτε υπεκφυγές. Το τι ερμηνεύει το ΠΑΣΟΚ από τη δική μας πρόταση είναι δικό του θέμα».

«Έκθεση ιδεών δύο καλών παιδιών, καλών οικογενειών» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για το ντιμπέιτ.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.