Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση

Με αυτό τον όρο εννοούμε το σύνολο των ηλεκτρονικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία ανθρώπων μέσω διαδικτυου. +Τέτοια ήδη γνωστά μέσα είναι η ηλεκτρονική συνομιλία (chat), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail).
Τον τελευταίο καιρό άνθηση γνωρίζουν τα ιστολογια (blogs) που είναι η τήρηση ενός δημόσιου ημερολογίου Web η ενός προσωπικού δελτίου ενημέρωσης στο ιντερνετ, καθώς και η δημιουργία προσωπικών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια τοποθεσία στο διαδικτυο όπου ένας χρήστης χρησιμοποιώντας σε συνδυασμό τις προαναφερόμενες υπηρεσίες μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του και να χτίσει ένα προσωπικό δίκτυο το οποίο θα τον συνδέει ηλεκτρονικά με άλλους χρήστες του διαδικτυου.

Τι κάνουν τα παιδιά στις ιστοσελίδες τους.......

Τα τελευταία χρόνια οι προσωπικές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης( MySpace, Friendster, Facebook ) γνωρίζουν έκρηξη ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων η και νεώτερων παιδιών. Τι κάνουν όμως τα παιδιά στις ιστοσελίδες τους; Με αυτές τις υπηρεσίες τα παιδιά μπορούν να συμπληρώνουν φόρμες προσωπικών στοιχείων που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικά στοιχεία, όπως το πλήρες ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να συνδέονται με αλλά παιδιά που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου και με παιδιά που συναντούν κάθε μέσα στους διαδρόμους του σχολείου, για να κάνουν φίλους η να συζητούν καθημερινά θέματα με ήδη υπάρχοντες φίλους η ακόμα και για να φλερτάρουν. Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους η ακόμα και να ελέγχουν ανεπίσημα τα άλλα παιδιά που συναντούν στα πάρτι η στο σχολείο. Έπειτα από τα παραπάνω είναι φυσικό να δημιουργείται ανησυχία σε γονείς για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά. Δυστυχώς τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα παιδιά στις ιστοσελίδες τους, μπορούν να τα κάνουν ευάλωτα σε όσους καραδοκούν.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τοποθεσίες ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Φτιάξτε μαζί ένα κατάλογο με κανόνες (οικογενειακό συμβόλαιο) για τη χρήση του ιντερνετ στο σπίτι.
Φροντίστε τα παιδιά να εφαρμόζουν τους ηλικιακούς περιορισμούς στην τοποθεσία. Η συνιστώμενη ηλικία για την εγγραφή σε τοποθεσίες Web κοινωνικής δικτύωσης είναι συνήθως μετά τα 13 χρόνια. Οι υπηρεσίες δεν αποτρέπουν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να εγγραφούν.
Εξοικειωθείτε οι ίδιοι με την τοποθεσια που σκεφτεται να χρησημοποιεισει το παιδι σας και διαβαστε προσεκτικα την πολιτικη προστασιας προσωπικων δεδομενων και τον κωδικα συμπεριφορας. (συμβουλες για ασφαλή ιστολογία για γονείς και παιδιά.)
Επιμένετε τα παιδιά σας να μην συναντήσουν προσωπικά κάποιο πρόσωπο με το οποίο επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω ιντερνετ (διαδικτιακοι διαφθορείς). Ενθαρρύνετε τα να επικοινωνούν αποκλειστικά με πρόσωπα που έχουν γνωρίσει από κοντά.
Φροντίστε ώστε τα παιδιά σας να μην χρησιμοποιούν το πλήρες ονοματεπώνυμο τους αλλά κάποιο ψευδώνυμο. Μην επιτρέψετε στα παιδιά σας να δημοσιεύουν το πλήρες ονοματεπώνυμο των φίλων τους.

Φροντίστε να μην δημοσιευτούν στο προφίλ του παιδιού σας άλλα στοιχεία με βάση τα οποία μπορεί να αναγνωριστεί. Π.χ. την πόλη όπου ζει το σχολείο που πηγαίνει κ.λ.π.
Σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια τοποθεσία που να μην είναι τόσο ανοικτή. Ορισμένες τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε την πρόσβαση μόνο σε γνωστούς του παιδιού σας (MSN Spaces).
Να ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των φωτογραφιών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μην δημοσιεύουν δικές τους φωτογραφίες η φωτογραφίες των φίλων τους που να περιέχουν λεπτομέρειες που αναγνωρίζονται εύκολα, όπως ταμπέλες δρόμων, πινακίδες αυτοκίνητων η το όνομα του σχολείου τους σε μπλουζάκι η ακόμα χειρότερα το όνομα τους σε μπλουζάκι.
Προειδοποιείστε το παιδί σας για την έκφραση συναισθημάτων σε ξένους. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις τοποθεσίες Web κοινωνικής δικτύωσης για να γράφουν άρθρα και ποιήματα, στα οποία συχνά εκφράζουν έντονα το συναίσθημα τους. Εξηγείστε στα παιδιά σας ότι οι διαφθορείς συχνά αναζητούν τα παιδιά που είναι κοινωνικά ευάλωτα.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για τις εμπειρίες τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν αν συναντήσουν σε μια από αυτές τις τοποθεσίες κάτι που θα τα κάνει να νοιώσουν άσχημα η ότι απειλούνται. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι δεν θα τιμωρηθούν εάν σας ενημερώσουν για οτιδήποτε.

Διαγράψτε τη σελίδα του παιδιού σας. Αν τα παιδιά σας αρνηθούν να εφαρμόσουν τους κανόνες που ορίσατε για να τα προστατέψετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοποθεσία Web κοινωνικής δικτύωσης και να ζητήσετε να διαγραφεί η σελίδα.
Απόλυτη προστασία δεν υπάρχει. Τα παιδιά μπορούν να σπάσουν τις ασφαλιστικές μας δικλείδες με πρόσθετες τεχνικές γνώσεις είτε να τις παρακάμψουν πηγαίνοντας για παράδειγμα σε κάποιο φίλο τους η σε ένα ιντερνετ καφέ.

Η καλύτερη προστασία έγκειται στην ενημέρωση του γονιού και στη σχέση του με το παιδί.

Η απαγόρευση της πρόσβασης των παιδιών στον υπολογιστή κάνει τον γονέα γραφικό και το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να ωθήσει τα παιδιά προς την κατεύθυνση αυτή.

Σωστή αντιμετώπιση είναι η ενημέρωση. Μαθαίνω πριν και μαζί με τα παιδιά για τα παιδιά.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.