Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Γιώργος Πέτσας: «Ερχονται νέες ανακλήσεις στην ασφαλιστική αγορά»

Νέες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Πέτσας, με αποκλειστική συνέντευξή του στη «Ν», ξεκαθαρίζοντας ότι η εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς δεν σταματά λόγω προεκλογικής περιόδου, ούτε επηρεάζεται από το ρευστό πολιτικό περιβάλλον.

Εχοντας ήδη κινηθεί δυναμικά την περασμένη .......

εβδομάδα ανακαλώντας τις άδειες λειτουργίας των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Γ.Η. Σκούρτης, ο κ. Πέτσας δηλώνει ότι θα συνεχίσει τους ελέγχους εξαντλώντας την αυστηρότητα του νόμου κατά την εξέταση των οικονομικών στοιχείων εξαμήνου 2009 των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή από την 1η Ιανουάριου 2008, οπότε εξουσιοδοτήθηκε από το νόμο να δράσει με συγκεκριμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες, επέδειξε μεγάλη ανεκτικότητα και επιείκεια έναντι της ασφαλιστικής αγοράς και τις τελευταίες ημέρες, έχοντας διαπιστώσει ότι πέντε εταιρείες επέμεναν να κινούνται εκτός πλαισίου νόμου, αποφάσισε να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας τους. Ο κ. Πέτσας δηλώνει επίσης ότι δεν θα διστάσει να λάβει κι άλλα μέτρα προκειμένου η αγορά να εξυγιανθεί πλήρως.

Αναφερόμενος στη μη γνήσια εγγυητική επιστολή των 550 εκατ. ευρώ που κατέθεσε ο κ. Π. Ψωμιάδης στην Επ.Ε.Ι.Α., τονίσει στη «Ν» ότι, αποτέλεσε αφορμή η Επιτροπή να κινηθεί άμεσα λαμβάνοντας τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε την περασμένη Δευτέρα.

Οσο για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς ΑΕΕΓΑ, ο Πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. αναμένει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσεγγίσουν το όλο θέμα με περίσσευμα ψυχής, ώστε ο κόσμος να λάβει τα σχετικά μηνύματα και να αρχίσει να αποκτά ασφαλιστική συνείδηση.

Ο κ. Πέτσας εκτιμά ότι όσοι κατηγόρησαν την Επιτροπή πως καθυστέρησε στους ελέγχους κινήθηκαν εκ του πονηρού, ενώ αποκαλύπτει τι θα πράξει, τόσο η Επιτροπή, όσο και ο ίδιος προσωπικά, μετά τις εκλογές. Όπως αναφέρει, η Επ.Ε.Ι.Α. θα επιμείνει στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου ακόμη κι αν η νέα κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο οι έλεγχοι να χαλαρώσουν. Κατά τον κ. Πέτσα, τυχόν αλλαγή στρατηγικής στην Επ.Ε.Ι.Α. προϋποθέτει τροποποίηση του νόμου, ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να αναλάβει η ίδια την ευθύνη για τις πολιτικές επιλογές της.

Οσο για τον ίδιο, με πολύ ευθύ τρόπο τονίζει ότι δεν είναι έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί, γι΄ αυτό και δεν προτίθεται να παραιτηθεί μετά τις εκλογές, ακόμη κι αν του το ζητηθεί ο επόμενος υπουργός.

Ακολουθεί το κείμενο της πολύ αποκαλυπτικής συνέντευξης του Προέδρου της Επ.Ε.Ι.Α., κ. Γιώργου Πέτσα στη «Ν»:

Οι αποφάσεις που έλαβε η Επ.Ε.Ι.Α. την περασμένη Δευτέρα για την ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών αλλάζουν πλήρως την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της, πρόκειται για γενναίες αποφάσεις, που αποβλέπουν στην εξυγίανση του κλάδου, οι οποίες ωστόσο ελήφθησαν με μεγάλη καθυστέρηση, και με συνέπεια τη διόγκωση των προβλημάτων της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Πώς σχολιάζετε την άποψη αυτή κ. πρόεδρε;

«Είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι οι αποφάσεις μας ελήφθησαν με μεγάλη καθυστέρηση, διότι, όπως είναι γνωστό, οι εποπτικές αρμοδιότητες περιήλθαν στην Επιτροπή από 1η Ιανουαρίου 2008, και έκτοτε η προσπάθειά μας ήταν να καταγράψουμε και να εντοπίσουμε τα ανοίγματα των εταιρειών. Παράλληλα με αποφάσεις μας συμπληρώσαμε το νομικό πλαίσιο της εποπτείας έτσι ώστε να καταστήσουμε αυτή αποτελεσματική και προληπτική. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, ήταν και δύσκολο έργο, αλλά απαιτούσε και χρόνο. Αφού λοιπόν εντοπίσθηκαν τα ελλείμματα στην ασφαλιστική αγορά και προκειμένου να μην οδηγήσουμε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες σε "ακαριαίο θάνατο", προκαλώντας δυσμενείς συνέπειες σε όλη την ασφαλιστική αγορά, με αποφάσεις που πήραμε στην Επιτροπή κατανείμαμε σε μια τριετία τη δυνατότητα τακτοποίησης των ελλειμμάτων, λαμβανομένου υπόψη ότι το solvency II έχει το 2011 ως έτος προσαρμογής και το 2012 ως έτος εφαρμογής. Είναι προφανές ότι αυτές οι προθεσμίες ήταν απολύτως καθοριστικές και απαραβίαστες. Περαιτέρω, για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της Εποπτικής Αρχής, αποφασίσαμε σε αυτή τη χρονική φάση αναφορικά με τα αποθεματικά του κλάδου Ζημιών, να δεχθούμε τις αναλογιστικές μελέτες των αναλογιστών των εταιρειών, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα είχαν επιστημονική βάση και όχι τα αυστηρά αναλογιστικά μοντέλα τα οποία έπρεπε να εφαρμόσουμε σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα».

Στο μεταξύ, ξέσπασε η διεθνής κρίση…

«Οπότε κρίναμε σκόπιμο να δώσουμε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μια τρίτη, πολύ σημαντική, ευκαιρία, ώστε να ανακουφιστούν από τις διαφορετικά άμεσες συνέπειες συμμόρφωσής τους. Αναφέρομαι στην τροποποίηση του άρθρου 6 του Ν.Δ. 400/70. Η εφαρμογή αυτή της διάταξης κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να μην υποστούν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει και τούτο διότι εκτιμήσαμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν είχαν άμεση ευθύνη για την κρίση αυτή, η οποία επηρέασε αρνητικά το χαρτοφυλάκιό τους. Όπως γίνεται αντιληπτό μετά τα όσα προαναφέρθηκαν, όλες αυτές οι ενέργειες και αποφάσεις μας απαιτούσαν χρόνο και συνεπώς ο χρόνος που διέρρευσε από 1ης Ιανουαρίου του 2008 ήταν σημαντικά μικρός σε σχέση με το έργο που επιτεύχθηκε. Μετά από όλα αυτά και αφού η Επιτροπή είχε σαφή και συγκεκριμένη εικόνα των ελλειμμάτων των εταιρειών, κατέληξε ότι υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες έπρεπε να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και για το σκοπό αυτό τις υποχρεώσαμε να προβούν άμεσα σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και παράλληλα να υποβάλλουν και πρόγραμμα υλοποίησης της χρηματοδότησης αυτής».

Σε πόσες εταιρείες αναφέρεστε;

«Αναφέρομαι στις εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και μερικές ακόμη, που τους επιβλήθηκε να υποβάλλουν πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Η ωρίμανση όλης αυτής της διαδικασίας είναι αυτονόητο ότι απαιτούσε χρόνο και, επομένως, όσοι διαμαρτύρονται ότι καθυστερήσαμε κάνουνε λάθος, για να μην πω ότι οι διαμαρτυρίες τους ήταν εκ του πονηρού».

Εχετε κατ΄ επανάληψη δηλώσει πως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν επηρεάζει το έργο και τις αποφάσεις της Επιτροπής. Για ποιο λόγο, ωστόσο, η Επιτροπή δεν άφησε να κυλήσει η προεκλογική περίοδος, ώστε να λάβει τις όποιες αποφάσεις της μετά την 4η Οκτωβρίου; Γιατί δηλαδή δεν έκανε υπομονή δύο ακόμη εβδομάδες για ένα ζήτημα το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα;

«Η ερώτησή σας δεν λαμβάνει υπόψη της προφανώς ότι η ΕΠΕΙΑ είναι Ανεξάρτητη Εποπτική Αρχή και οι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνει και λαμβάνει δεν επηρεάζονται από το όποιο πολιτικό κόστος, καθώς και ότι την αφήνει αδιάφορη το γεγονός ότι υποχρεούται να προχωρήσει σε αποφάσεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Το αντίθετο θα ήταν επιλήψιμο για την Επιτροπή. Μετά από τις ρητές εντολές που είχε δώσει ο Υπουργός Οικονομίας να προχωρήσουμε στην εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, τον Ιούνιο του 2009 έγινε η νομοθετική ρύθμιση ώστε το κράτος να εγγυηθεί την ισχύ των ασφαλιστηρίων ζωής συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστηρίων υγείας, σε περίπτωση που γινόταν ανάκληση αδείας εταιρείας η οποία ασκούσε τον κλάδο αυτόν. Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι η απόφαση της Επιτροπής για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και το χρόνο υλοποίησής της, είχε ληφθεί πολύ πριν γνωστοποιηθεί ο χρόνος των εκλογών, ενώ η καταληπτική προθεσμία υλοποίησης της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, δηλαδή η 15η Σεπτεμβρίου 2009, αν μεταφέρονταν για μετά τις εκλογές θα χαρακτηρίζονταν επιλήψιμη, διότι θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η παράληψή μας έγινε προκειμένου να βοηθήσουμε τη σημερινή κυβέρνηση για να μην υποστεί το όποιο πολιτικό κόστος συνεπάγονται ανάλογες ενέργειες. Θα ήθελα να συμπληρώσω στο σημείο αυτό πως το γεγονός ότι ο κύριος μέτοχος του Ομίλου Ασπίς, προκειμένου να υποστηρίξει ότι υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του Ομίλου, μας προσκόμισε το έγγραφο, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει χαρακτηρίσει ως μη γνήσιο, μας υποχρέωνε να δρομολογήσουμε άμεσα τις σχετικές αποφάσεις μας».

Είτε για λόγους αρχής, είτε για λόγους ισορροπιών, είτε, αν θέλετε, και με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας του Εποπτικού σας έργου, πριν προχωρήσετε στις επίμαχες αποφάσεις είχατε κάποια άτυπη επικοινωνία, ο ίδιος ή μέσω στελεχών της Επιτροπής, με παράγοντες του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενημερώσετε την αξιωματική αντιπολίτευση για τις προθέσεις σας ή προκειμένου να αφουγκραστείτε την άποψή της για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς;

«Οπως προανέφερα, η ΕΠΕΙΑ είναι Ανεξάρτητη Εποπτική Αρχή και ως εκ τούτου πρέπει να μην επηρεάζεται από τα πολιτικά κόμματα. Από τη σύστασή της και μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός φορέας, πλην του αρμόδιου υπουργείου που μας εποπτεύει, δεν μας ζήτησε πληροφορίες για το έργο μας. Κατ΄ επανάληψη δε, ο ημερήσιος και ο κλαδικός τύπος παρουσιάζουν αρκετές από τις δραστηριότητές μας. Είναι προφανές και αυτονόητο ότι αν το ΠΑΣΟΚ μας είχε ζητήσει ενημέρωση, ευχαρίστως θα του την είχαμε παράσχει και σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή του για οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωσή του».

Από τις αποφάσεις της Επιτροπής για τις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες προκύπτει ότι το συνολικό τους άνοιγμα σε εγγυητικά κεφάλαια, περιθώρια φερεγγυότητας και ασφαλιστική τοποθέτηση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή έχει εκτιμήσει ποιες είναι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις των εταιρειών αυτών;

«Η εκτίμηση της Επιτροπής για τις πέντε εταιρείες των οποίων τις άδειες ανακάλεσε, αναφορικά με την ανεπάρκεια των εγγυητικών τους κεφαλαίων, των περιθωρίων φερεγγυότητας και των ασφαλιστικών τοποθετήσεων, πρέπει -με τα στοιχεία που έχουμε- να είναι κοντά στο ποσό που αναφέρετε. Τώρα, με την ανάκληση των αδειών τους θα μας δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ελλείψεις αυτές. Σας θυμίζω ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν ανακληθεί και το να υπολογίσω και να δημοσιοποιήσω τα συνολικά ελλείμματά τους θα ήταν σαν να… πυροβολώ έναν πεθαμένο. Ο Εκκαθαριστής στην εκκαθάριση και ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής θα τα υπολογίσουν με απόλυτη ακρίβεια. Η ΕΠΕΙΑ έκανε το καθήκον της και περαιτέρω εποπτικός έλεγχος στις εταιρείες αυτές είναι άνευ αντικειμένου».

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο και το πώς θα χειριστείτε το ζήτημα της μεταβίβασης των συμβολαίων Ζωής σε τρίτες εταιρείες.

«Αυτό είναι έργο του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΕΓΑ. Θέλω να πιστεύω ότι στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει οι εταιρείες δεν θα συμμετάσχουν με στενά οικονομικά και επαγγελματικά κριτήρια. Ελπίζω να προσεγγίσουν το όλο θέμα με περίσσευμα ψυχής, ώστε ο κόσμος να λάβει τα σχετικά μηνύματα και να αρχίσει να αποκτά ασφαλιστική συνείδηση. Είμαι κατηγορηματικός ότι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής θα διατηρήσουν τα δικαιώματα τους και οι εταιρείες που ασκούν τον κλάδο Ζωής θα το εισπράξουν θετικά. Αυτή η συμπεριφορά που προανέφερα θα τις ευνοήσει αφάνταστα. Πρόκειται για μια επένδυση για το μέλλον που "θα την πετάξουν από τα παράθυρα και θα τους έρθει από την πόρτα"».

Τι απαντάτε στον κ. Ψωμιάδη που υποστηρίζει ότι τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου άρχισαν όταν η Επ.Ε.Ι.Α. δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία;

«Τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών του ομίλου Ασπίς δεσμεύθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι ο όμιλος αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η απόφασή μας για δέσμευση ήταν αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων στον όμιλο και των δικαιούχων αποζημίωσης. Είναι προφανές ότι την Επιτροπή την ενδιέφερε άμεσα η προστασία των ασφαλισμένων στον όμιλο».

Με δεδομένο ότι το προεκλογικό κλίμα δεν επηρεάζει τη δράση της Επιτροπής, είναι στις προθέσεις της να κινηθεί το ίδιο δυναμικά μέχρι και τις εκλογές, προβαίνοντας στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών;

«Ο εποπτικός έλεγχος συνεχίζεται, καθότι υπάρχουν εκκρεμότητες, η επίλυση των οποίων είναι σε εξέλιξη. Γνωστό στην Επ.Ε.Ι.Α. είναι επίσης το ποιες εταιρείες παρουσιάζουν αδυναμίες, όπως και ο προσδιορισμός των ποσών που οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα ανακτήσουν, αλλά και ο υπολογισμός των συμμετοχών στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που ανήκουν σε ομίλους. Το ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ούτε επηρεάζει, ούτε αναστέλλει τις δραστηριότητές μας. Αυτή τη στιγμή δε συντρέχουν λόγοι για να προβούμε σε άλλες ανακλήσεις αδειών. Ανεξάρτητα όμως, οι εταιρείες γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι βάσει στοιχείων του πρώτου εξαμήνου 2009 "τρέχουν" και εφόσον προκύψει θέμα από αυτούς τους ελέγχους, η Επιτροπή θα εφαρμόσει με αυστηρότητα το νόμο στις προθεσμίες που προβλέπονται».

Δηλαδή, αν από τους ελέγχους διαπιστωθούν προβλήματα θα προχωρήσετε και σε νέες ανακλήσεις;

«Ο νόμος είναι νόμος και η κατεύθυνσή μας είναι να εξυγιάνουμε την ασφαλιστική αγορά για το συμφέρον των ασφαλισμένων και των εταιρειών. Και αυτό θα κάνουμε. Και αν χρειαστεί να λάβουμε και άλλα μέτρα, θα το πράξουμε».

Οι επανεισπράξεις και η 5η Οκτωβρίου

Γνωρίζουμε ότι την Επιτροπή έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα των επανεισπράξεων. Ποια είναι η έκταση του προβλήματος και πόσες εταιρείες εμπλέκονται σε αυτό;

«Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι έλεγχοι, ενώ παράλληλα η παγκόσμια πιστωτική κρίση είναι σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθούν, θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία».

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο αν και εφόσον οι εκλογές αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ πρώτη δύναμη στη Βουλή, ο νέος υπουργός Οικονομίας να σας ζητήσει, λόγω της κρίσης, να επιδείξετε μεγαλύτερη ανοχή έναντι όσων ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται στο "κόκκινο";

«Η ΕΠΕΙΑ λειτουργεί με βάση την κείμενη νομοθεσία, εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και ελέγχεται για το εάν εφαρμόζει το νόμο. Εάν η κείμενη νομοθεσία τροποποιηθεί έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ανοχή κάποιες εταιρείες, η Επιτροπή θα εφαρμόσει το νόμο».

Κάθε νέα κυβέρνηση συνήθως επιδιώκει σε θέσεις κλειδιά να τοποθετεί παράγοντες και στελέχη τής απολύτου εμπιστοσύνης της. Αν μετά τις εκλογές τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό ανατραπούν, θα σας απασχολήσει το ενδεχόμενο παραίτησής σας προκειμένου να "διευκολύνετε" τον νέο υπουργό Οικονομίας στο έργο του;

«Η θέση του πρόεδρου της Επιτροπής είναι με θητεία και όχι ανακλητή. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι από τον ιδρυτικό νόμο της Επιτροπής υπάρχει δέσμευση στο πρόσωπο του Προέδρου, μέσα σε μια τριετία από την αποχώρηση του από την Επ.Ε.Ι.Α. να μην ασχολείται με ασφαλιστικές δραστηριότητες και ότι ο ομιλών επί περίπου 40 έτη ασκούσε ενεργό δικηγορία με κύριο αντικείμενο τις ασφαλίσεις, αντιλαμβάνεστε ότι η οικειοθελής παραίτησή μου θα με οδηγούσε σε συνταξιοδότηση, κάτι το οποίο βεβαίως δεν επιθυμώ».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.