Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Σημάδια κατάρρευσης στη Ν.Δ.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης, ψυχολογικής και δημοσκοπικής, βρίσκεται η Ν.Δ., ενώ στο παρασκήνιο φουντώνει η γκρίνια υπουργών, βουλευτών και στελεχών για την ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού να υλοποιήσει επαρκώς το σχέδιο του Κων. Καραμανλή για επίσπευση των εκλογών.

Το κλίμα ηττοπάθειας διαχέεται πλέον σε όλη την κομματική πυραμίδα, ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η Ν.Δ. μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη στις 4 Οκτωβρίου με μια εκλογική συντριβή. Σήμερα αναμένεται η εκλογική επιτροπή της Ρηγίλλης, υπό τον κ. Καραμανλή, να εγκρίνει τα γαλάζια ψηφοδέλτια, πλην της λίστας Επικρατείας που πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.
Αλλά στους επιτελείς του κόμματος είναι κοινό μυστικό ότι οι συνδυασμοί σε αρκετές ........

περιφέρειες της χώρας κλείνουν άρον άρον, με την επιστράτευση κομματικών μελών που απλώς συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό των υποψηφίων. Παρά τις έντονες πιέσεις της Ρηγίλλης, δεκάδες στελέχη με κύρος στην περιοχή τους, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ψηφοφόρους, αρνήθηκαν πεισματικά να εκτεθούν, ενώ αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις προβεβλημένων στελεχών που απέσυραν την υποψηφιότητά τους.

Πιέσεις για το Επικρατείας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κων. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις ακόμη και από στενούς συνεργάτες του, να ανατρέψει τις αποφάσεις του για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε μια προσπάθεια να μεταδώσει μέσα από αυτό ένα μήνυμα ανανέωσης και «αλλαγής σελίδας». Οι εσωκομματικές πιέσεις είναι εντονότερες μετά την αποχώρηση του κ. Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αλλά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ότι οι αποφάσεις για το Επικρατείας έχουν «κλειδώσει», με την επανεκλογή των κ.κ. Έβερτ, Σουφλιά και την προώθηση στην τρίτη θέση του προέδρου της απερχόμενης Βουλής κ. Δημ. Σιούφα. Αφήνουν μόνον ανοικτό το ενδεχόμενο να μετακινηθεί από την Ευρωβουλή στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας η κ. Μαριέττα Γιαννάκου (μια κίνηση που πολλοί στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, επίσης, θα προκαλέσει γκρίνια) και να βρεθεί στην πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος. Σε αυτήν την περίπτωση εκτός των εκλόγιμων θέσεων θα οδηγηθεί ο διευθυντής της Ρηγίλλης κ. Δασκαλάκης.

«Βιδωμένος» στο Λεκανοπέδιο

Η γκρίνια για την εικόνα του κόμματος δύο εβδομάδες μετά την προκήρυξη των εκλογών στρέφεται και εναντίον του κ. Καραμανλή. Με εξαίρεση το διήμερο της ΔΕΘ, τα στελέχη της Ν.Δ. βλέπουν να εξαντλείται ο προεκλογικός χρόνος και ο Πρωθυπουργός να μην έχει βγει από το Λεκανοπέδιο - η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση εκτός Αττικής έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, στις Σέρρες.

«Ανέφικτες υποσχέσεις»

Από χθες, πάντως, ο κ. Καραμανλής μπήκε μπροστά στη «γαλάζια» αντεπίθεση κατά των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Η κριτική της Ν.Δ. επικεντρώνεται στο κόστος των μέτρων του ΠΑΣΟΚ (με βασικό ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά;» για τις υποσχέσεις - τις οποίες η Ν.Δ. κοστολογεί σε ποσά άνω των 10 δισ. ευρώ). Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε χθες τον κ. Παπανδρέου ότι δίνει «ανέφικτες υποσχέσεις σε όλους και εξωπραγματικές παροχές».

Από 4,8% έως 6,2% η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., με την ψαλίδα να κινείται από 4,8% έως και 6,2%, καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν παράλληλα ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες κλειδώνει και αυτοδυναμία σε μια πεντακομματική Βουλή. Την ίδια στιγμή, σταθερή φθορά καταγράφεται στο προφίλ του Κων. Καραμανλή, με αποτέλεσμα να είναι πλέον μοιρασμένα τα αποτελέσματα με τον Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά το ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό».

Δήμαρχοι και νομάρχες δεν πήγαν στην ομιλία Καραμανλή

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ανέμενε τον Πρωθυπουργό το πρωί του Σαββάτου στην εκδήλωση για τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ομιλία του κ. Καραμανλή, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας «Ιντερκοντινένταλ», απέφυγαν να παραβρεθούν ακόμη και γαλάζιοι νομάρχες και δήμαρχοι, οι οποίοι είχαν λάβει προσωπικές προσκλήσεις, ενώ οι επιτελείς της Ρηγίλλης αποφάσισαν να μικρύνουν την αίθουσα της εκδήλωσης με κινητό διαχωριστικό, ώστε να μη φαίνεται ο χώρος άδειος!

Το περιστατικό, που δείχνει και το τεράστιο πρόβλημα συσπείρωσης και κινητοποίησης που αντιμετωπίζει η Ν.Δ., καταρράκωσε το ηθικό όσων στελεχών παραβρέθηκαν, ενώ άνοιξε έναν νέο γύρο γκρίνιας για την ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει στις 11.30 το πρωί, αλλά εκείνη την ώρα στο δεύτερο υπόγειο του ξενοδοχείου είχαν συγκεντρωθεί λιγότερα από 300 στελέχη.

Μάζευαν ΟΝΝΕΔίτες

Το σήμα προς το Μαξίμου ήταν ο κ. Καραμανλής να καθυστερήσει την αναχώρησή του προς το ξενοδοχείο, ενώ στους επιτελείς του κόμματος επικρατούσε πανικός. Στις 12.10 οι οργανωτές αποφάσισαν να τραβήξουν τα διαχωριστικά, «κόβοντας» τη μεγάλη αίθουσα στη μέση, ενώ στο μεσοδιάστημα είχαν ειδοποιηθεί μέλη της ΟΝΝΕΔ να σπεύσουν στο ξενοδοχείο. Αμέσως μετά ειδοποιήθηκε το Μαξίμου για τη μετακίνηση του κ. Καραμανλή.

Άλλαξε τον λόγο του

Ο Πρωθυπουργός μίλησε τελικά με καθυστέρηση μίας ώρας και δέκα λεπτών από τον προγραμματισμένο χρόνο και μπροστά στο νέο σκηνικό διαφοροποίησε και τον λόγο του. Στο γραπτό κείμενο της ομιλίας που είχε διανεμηθεί στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για «μαζική παρουσία που στέλνει μήνυμα», αλλά από το βήμα προσπέρασε τον χαρακτηρισμό «μαζική» και περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά για την «παρουσία» των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κομματικοί παράγοντες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση απέδιδαν το πρόβλημα σε «ασυννεοησία» μεταξύ του οργανωτικού τομέα της Ρηγίλλης και των γαλάζιων δημάρχων. Άλλα στελέχη έβαζαν στο στόχαστρο τη Ρηγίλλης, υποστηρίζοντας ότι υποτίμησε την εκδήλωση, με αποτέλεσμα να μην γίνει κινητοποίηση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.