Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Φθηνό Ίντερνετ για φοιτητές

Tο Ιnternet είναι απαραίτητο εργαλείο δουλειάς για τους φοιτητές, οι οποίοι καθημερινά χρειάζεται να συνδέονται για αρκετές ώρες. Η χρήση του Ιnternet αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής καθημερινότητας, όχι μόνο επειδή μπορεί κανείς να βρει πλήθος πληροφοριών, αλλά και γιατί πλέον αρκετές από τις υπηρεσίες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (βαθμολογίες, ανακοινώσεις, εγγραφές κ.ά.) είναι κατά κύριο λόγο (και ορισμένες φορές αποκλειστικά) ηλεκτρονικές. Με το που θα εγγραφεί λοιπόν ένας φοιτητής στο τμήμα που πέρασε, πρέπει να φροντίσει να αποκτήσει τη συνδρομή σε Ιnternet και τηλέφωνο που του ταιριάζει.

Οι επιλογές........

Οι περισσότεροι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών και κινητής τηλεφωνίας κάνουν ειδικές προσφορές για φοιτητές σε διάφορα πακέτα σύνδεσης στο Ιnternet, είτε πρόκειται για απλές ΑDSL γραμμές είτε για 3G συνδέσεις μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Οι πρώτες προσφέρουν υψηλότατες ταχύτητες σύνδεσης, με δυνατότητα κατεβάσματος κάθε είδους αρχείων (μουσική, ταινίες, βίντεο, φωτογραφίες κ.ά.), σχετικά σταθερή ποιότητα υπηρεσιών και μπορεί να συνδυαστούν με πακέτα σταθερής τηλεφωνίας.

Οι επιδοτούμενες 3G συνδέσεις, εκτός του ότι κοστίζουν περισσότερο, στις περισσότερες περιπτώσεις υστερούν σε ταχύτητα σύνδεσης. Παράλληλα, η ποιότητα των υπηρεσιών δεν είναι σταθερή σε όλη την Ελλάδα ούτε σε όλα τα σημεία μιας πόλης και κινδυνεύει κανείς να μην μπορεί να κάνει ικανοποιητικά τη δουλειά του ακόμα και στο σπίτι του. Από την άλλη, εξασφαλίζει σύνδεση στο Ιnternet όπου και να βρίσκεται, κάτι πολύ χρήσιμο για έναν φοιτητή που περνά πολλές ώρες στον δρόμο.

Το κόστος
Το κόστος πρόσβασης στο Ιnternet για ένα φοιτητή είναι αρκετά μικρό και θεωρείται δεδομένο ότι δεν αξίζει να το σκέφτεται. Με το επιδοτούμενο πρόγραμμα Δίοδος της ΓΓΕΤ, χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία, μπορεί κανείς να αποκτήσει σύνδεση ΑDSL ή 3G σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι οι λοιποί χρήστες. Για παράδειγμα, η ΗΟL προσφέρει πακέτο ταχύτητας 6 Μbps με μηνιαία συνδρομή 9,90 ευρώ και 24 Μbps με 14,90 ευρώ, ενώ η Vivodi προσφέρει 24 Μbps 12,5 ευρώ τον μήνα. Σχετικά ακριβότερες είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΤΕ, ο οποίος πάντως παρέχει συνδέσεις ΑDSL δωρεάν για τους πέντε πρώτους αριστούχους κάθε σχολής.

Ενδιαφέρουσα είναι και η προσφορά της Wind, η οποία με μηνιαίο πάγιο 28 ευρώ δίνει πρόσβαση μέσω του 3G δικτύου της, με απεριόριστο μάλιστα όγκο δεδομένων για τις βραδινές ώρες. Ωστόσο, για το διάστημα από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. ο επιτρεπόμενος όγκος δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι μόνο 3 GΒ και κάθε υπέρβαση χρεώνεται επιπλέον.

Φυσικά, αν κάποιος θέλει να αποκτήσει ολοκληρωμένα πακέτα Ιnternet και τηλεφωνίας, πρέπει να στραφεί στις προσφορές που υπάρχουν για το ευρύ κοινό. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αυτό γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και δεν υπάρχει φοιτητής που να μη διαθέτει ΑDSL γραμμή. Σταδιακά μάλιστα, μαθητές γυμνασίων και λυκείων (μέσω των γονέων τους) θα επιδοτηθούν και αυτοί από το Δίοδος, προκειμένου να κλείσει το ψηφιακό χάσμα που μας χωρίζει από τη λοιπή Ευρώπη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.