Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Προς νέα παράταση για χορήγηση του ΑΜΚΑ

Θα συνεχίσουν να αποδίδουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και μετά την 1η Οκτωβρίου τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους.

Αυτό δηλώνουν στην «Η» στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενόψει της 1ης Οκτωβρίου που, βάσει της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας, είναι τυπικά η καταληκτική ημερομηνία για την απόκτηση του ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης και .......

Κοινωνικής Προστασίας ο ΑΜΚΑ έχει αποδοθεί σε περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ενώ έως και την περασμένη εβδομάδα είχαν απογραφεί και κάνει διορθώσεις, κυρίως μέσω των ΚΕΠ, το 60% των ασφαλισμένων για τα έμμεσα μέλη (τέκνα κ.ά.) και το 85% των άμεσα ασφαλισμένων.

Αποστολή

«Η διαδικασία της απονομής και της αποστολής του ΑΜΚΑ στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους θα συνεχιστεί» υπογραμμίζουν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης διευκρινίζοντας ότι όσοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν έχουν ΑΜΚΑ και έρθουν, από την 1η Οκτωβρίου και μετά, σε πρώτη επαφή με το Ταμείο τους θα τους δίνεται άμεσα. Το ίδιο θα κάνουν και τα ΚΕΠ, καθώς από την ημερομηνία αυτή και μετά ο ΑΜΚΑ θα είναι απαραίτητος ως μια «ταυτότητα» για την εργασία, την ασφάλιση και τις παροχές.

Ο ΑΜΚΑ αντικαθιστά τον Αριθμό Μητρώου που μέχρι σήμερα χορηγούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους. Είναι ένας προσωπικός αριθμός που συνοδεύει το ονοματεπώνυμο και περιλαμβάνει την ημερομηνία γέννησης και τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο κάθε πολίτης. Τον ΑΜΚΑ υποχρεούνται να έχουν τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Ελεγχοι

Προοπτικά ο ΑΜΚΑ θα αποτελέσει το μέσο για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (μέσα από τα στοιχεία που τηρούνται στις εφορίες κ.ά.) τη μείωση των δαπανών υγείας (αφού θα εντοπίζονται οι δαπάνες κάθε ατόμου χωριστά) και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας σε κάθε συναλλαγή με τα Ταμεία αλλά και για την έκδοση των συντάξεων, τουλάχιστον για όσα έχουν μηχανογραφικά συστήματα.

Για την απόκτηση του ΑΜΚΑ μέσω ΚΕΠ ή των Ταμείων οι Ελληνες υπήκοοι χρειάζονται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικής στρατιωτικής ταυτότητας και για τα ανήλικα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τον ΑΜΚΑ του πατέρα ή της μητέρας στον οποίο είναι ασφαλισμένο το παιδί.

Για τους ξένους υπηκόους ζητείται δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, αν δεν υπάρχουν ταυτότητα ή διαβατήριο) και ληξιαρχική πράξη γέννησης για τα ανήλικα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.