Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Κομμάτια και θρύψαλα η Ν.Δ.

Κομμάτια και θρύψαλα κινδυνεύει να γίνει η Ν.Δ. καθ΄ οδόν προς τις κάλπες. Η ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις και οι αποκλεισμοί από τα ψηφοδέλτια που άναψαν φωτιές, ιδίως εκείνος του Σ. Τσιτουρίδη, φέρνουν στο στόχαστρο της μεγάλης εσωκομματικής γκρίνιας τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Σουφλιά.

Η δημοσκοπική κατάρρευση της Ν.Δ., η οποία συνεχίζεται μέρα με τη μέρα, έχει «παγώσει» υπουργούς, βουλευτές και στελέχη, που φοβούνται ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με μια εκλογική συντριβή. Στο παρασκήνιο αμφισβητείται έντονα η απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις εκλογές, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός εμφανίζεται ανέτοιμος να σηκώσει το βάρος μιας προεκλογικής εκστρατείας.
«Αντί να αιφνιδιάσουμε το ΠΑΣΟΚ, έχουμε αιφνιδιαστεί εμείς...», σχολίαζε χθες ..........

προβεβλημένος υπουργός, ο οποίος παραδέχεται ότι η Ν.Δ. δείχνει από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών «σημάδια διάλυσης».

Το εσωκομματικό κλίμα ήρθε να κάνει ακόμη χειρότερο η καρατόμηση των κ.κ. Τσιτουρίδη, Δούκα και Παυλίδη, όχι τόσο για τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων στελεχών, αλλά τον τρόπο με τον οποίο έγινε. «Υποτίθεται ότι και οι αποκλεισμοί από τα ψηφοδέλτια θα ήταν ένα από τα ισχυρά χαρτιά μας. Αλλά οι χειρισμοί που έγιναν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα», έλεγε ο ίδιος υπουργός, εκτιμώντας ότι η απόφαση για την καρατόμηση όσων θεωρούσε ο Πρωθυπουργός ότι «πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης» θα έπρεπε να γίνει αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και όχι με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Όσα διαδραματίστηκαν προχθές το βράδυ στη Ρηγίλλης, με την έφοδο του κ. Τσιτουρίδη στο γραφείο του κ. Ζαγορίτη και τις βαριές καταγγελίες του για «παράδοση» του Μαξίμου στη «διαπλοκή», άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στη Ν.Δ. Παράλληλα με την έντονη κριτική για τις πρόωρες κάλπες, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ήταν εκ των βασικών εισηγητών της επίσπευσης των εκλογών, δέχονται βολές και για τους αποκλεισμούς.

Η σφοδρή αντεπίθεση του κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς τον αποκλεισμό του σε παρέμβαση Σουφλιά, βρίσκει πρόθυμους ακροατές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η προσβλητική συμπεριφορά του πρώην υπουργού Απασχόλησης απέναντι στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπήρξε καταλυτική. Η ειρωνική κίνηση Τσιτουρίδη, μάλιστα, με το δάκτυλο στο αυτί για όσους «δεν άκουγαν» την οργή της κοινωνίας και εισηγούνταν πρόωρες κάλπες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι εξόργισε τον Πρωθυπουργό και «κλείδωσε» προ τριών εβδομάδων την αποπομπή τού άλλοτε «λοχαγού» της Ν.Δ. από τον συνδυασμό του Κιλκίς.

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι δελφίνοι

ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ της δημοσκοπικής καθίζησης, τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να κινούνται με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα»- μαζί τους και οι επίδοξοι διάδοχοι του Κ. Καραμανλή, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν σκοπεύει να αφήσει το τιμόνι της Ν.Δ.

«Δεν έχω πρόθεση να φύγω. Είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και εκεί θα μείνω...», ήταν το μήνυμα που έστειλε εκ νέου χθες το βράδυ, αλλά οι προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει («Να αισθάνομαι εγώ χρήσιμος και κυρίως να με θέλουν οι πολίτες που συνθέτουν τη Ν.Δ.», είπε στον ΑΝΤ1) ενισχύουν τη συζήτηση και τις κινήσεις στο εσωκομματικό παρασκήνιο σχετικά με τη διαδοχή. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πεπεισμένα ότι το θέμα της αποχώρησης του κ. Καραμανλή θα τεθεί εκ των πραγμάτων, αν η Ν.Δ. καταρρεύσει στις κάλπες.

Εκτιμούν μάλιστα ότι μπροστά σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα η κίνηση για αλλαγή ηγεσίας θα γίνει πιθανότατα από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, ενώ κρίνουν ότι, ακόμη και στην περίπτωση της «μικρής» ήττας θα ζητήσει επιβεβαίωση της ηγεσίας του με έκτακτο συνέδριο.

Το προεκλογικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έχει αιφνιδιάσει τους γαλάζιους δελφίνους, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες θεωρούσαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2010.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Η εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ που προκάλεσε νέο άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις, αναγκάζει πλέον τόσο την κ. Μπακογιάννη όσο και τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Δημ. Αβραμόπουλο να αλλάξουν βηματισμό για να μην χρειαστεί να βρεθούν απροετοίμαστοι.

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της λεγόμενης μητσοτακικής πτέρυγας έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις, ενώ προσεγγίζουν άλλα κομματικά στελέχη (μέλη Κεντρικής Επιτροπής, επιτελείς Νομαρχιακών κ.ά.) που περιμένουν τις εκλογές και τις αποφάσεις του κ. Καραμανλή.

Παράλληλα ισχυροί κομματικοί παράγοντες της Μεσσηνίας κινητοποιούνται για μια δυναμική επανεκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διευρύνει πανελλαδικά τους διαύλους με τον πυρήνα των καραμανλικών στελεχών. Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζεται για σκληρή μάχη με την κ. Μπακογιάννη, γνωρίζοντας ότι η μονομαχία τους στην Α΄ Αθηνών θα είναι κρίσιμο τεστ και για την κούρσα της διαδοχής.

«Θα μιλήσουμε» μετά τις εκλογές λένε ο κομμένοι

ΣΕ ΜΑΞΙΜΟΥ και Ρηγίλλης παρακολουθούν στενά πλέον κάθε κίνηση του κ. Τσιτουρίδη, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της διαγραφής του από τη Ν.Δ. εάν συνεχίσει τις επιθέσεις. Ο πρώην υπουργός με επιστολή που απέστειλε χθες στον Πρωθυπουργό ζητεί «επαρκείς εξηγήσεις» για τον αποκλεισμό του, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματίσει συνάντηση με ψηφοφόρους του στη Θεσσαλονίκη, απειλώντας με «αποκαλύψεις».

Κατηγορηματικά πάντως διαψεύδει κάθε επαφή με τον ΛΑΟΣ και διαμηνύει ότι «ήταν, είναι και θα παραμείνει στη Ν.Δ.».

Με αιχμηρές δηλώσεις τους, οι κ.κ. Δούκας και ο Παυλίδης άφησαν να εννοηθεί ότι «θα μιλήσουν» μετά τις εκλογές, αλλά μέχρι τότε θα αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα έβλαπτε το κόμμα.

«Προτιμώ να μη σχολιάσω τώρα την απόφαση να μην περιληφθώ στα ψηφοδέλτια του κόμματός μου. Το αποτέλεσμα θα κρίνει τις στρατηγικές επιλογές...», ανέφερε ο κ. Δούκας και προσέθεσε με νόημα ότι στις υποθέσεις που χειρίστηκε (όπως το Βατοπέδι) «δεν ενήργησε αυθαίρετα».

«Αποφεύγω, επί του παρόντος, να σχολιάσω την απόφαση της μη συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα και κυρίως δεν σχολιάζω τη διαδικασία που ακολουθήθηκε», σχολίασε ο κ. Παυλίδης. Προσέθεσε ωστόσο ότι οι «ομοϊδεάτες» του Δωδεκανήσιοι «απαιτούν εξηγήσεις γιατί τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να με κρίνουν και αυτοί, όπως έκαμαν οι συνάδελφοί μου στη Βουλή».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Τριγμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ.


προκαλεί και το ότι ο Πρωθυπουργός ακολούθησε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην υπόθεση του Βατοπεδίου, καρατομώντας τον κ. Δούκα και διασώζοντας τους κ.κ. Μπασιάκο και Κοντό. Στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, ο κ. Καραμανλής ανέφερε χθες το βράδυ (στον ΑΝΤ1): «Ένας πολιτικός κρίνεται από όλα: πράξεις, παραλείψεις, χειρισμό θεμάτων, δηλώσεις, τοποθετήσεις. Όλα μαζί συνθέτουν μια συνολική πολιτική συμπεριφορά. Αυτό είναι το κριτήριο, αυτή είναι η απόφαση, την πήραμε, τέλος, προχωράμε...», επέμεινε ο Πρωθυπουργός.

Με αφορμή τους αποκλεισμούς, πάντως, σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε χθες και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. «Ο κ. Καραμανλής εκτέλεσε τους αδυνάτους και χάιδεψε τους ισχυρούς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και προσέθεσε: «Δεν τόλμησε να αγγίξει τον κ. Σουφλιά που έκτισε χωρίς άδεια ή την κ. Μπακογιάννη και τον Κυρ. Μητσοτάκη που κουβάλησαν στα γραφεία τους και στα σπίτια τους τη μισή Siemens».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.