Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ακριβό μου... κινητό! Σε ισχύ ο νέος φόρος

Ακριβά θα πληρώνουν από σήμερα τις κλήσεις από τα κινητά τους οι κάτοχοι καρτοκινητών καθώς, όλες οι κάρτες ανανέωσης του χρόνου ομιλίας οι οποίες θα πωλούνται στο εξής θα περιλαμβάνουν το νέο χαράτσι του 12% που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι.

Πρόκειται για το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, το οποίο για πρώτη φορά θα επιβληθεί και στους κατόχους καρτοκινητών με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά τον προαγορασμένο χρόνο ομιλίας. Ουσιαστικά το ειδικό τέλος επιβάλλεται επί της αξίας του χρόνου ομιλίας με αποτέλεσμα ο χρήστης ουσιαστικά να παραπλανάται ως προς το χρόνο που προαγοράζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάρτα των 10 ευρώ, καθώς στο εξής ο κάτοχός της θα έχει στη διάθεσή του χρόνο ομιλιας αξίας 6,9 λεπτών.
Αντίστοιχα στην κάρτα των 15 ευρώ ο «καθαρός» χρόνος ομιλίας θα είναι αξίας ...........

10,35 λεπτών. Ουσιαστικά ο καταναλωτής θα παίρνει πραγματική αξία μειωμένη σε ποσοστό 31% (19% ΦΠΑ + 12% ειδικό τέλος).

Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω του νέου φόρου, ο οποίος μειώνει σημαντικά το χρόνο ομιλίας, μία εκ των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας προχώρησε στην κατάργηση των καρτών ανανέωσης των 3 και 9 ευρώ. Από τη νέα φορολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας πλήττονται κυρίως τα χαμηλά στρώματα και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς οι κάτοχοι των καρτοκινητών είναι σε ποσοστό 53% φοιτητές και ηλικιωμένοι και σε ποσοστό 57% άτομα ασθενέστερου οικονομικού επιπέδου.

Ο νόμος για τη νέα «φοροεπιδρομή» στα κινητά ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία έληξε χθες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν παράλληλα με τις νέες κάρτες (προ του φόρου) και τις παλαιές. Να σημειωθεί ότι όσοι χρήστες έχουν αγοράσει κάρτες χωρίς το νέο φόρο μπορούν να τις ενεργοποιήσουν και μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου χωρίς να επιβαρυνθούν. Αντίθετα, όσοι αγοράζουν κάρτες από σήμερα πληρώνουν κανονικά το νέο φόρο εκτός αν υπάρχουν αποθέματα στα σημεία πώλησης.

Οι εταιρείες κινητής ενημερώνουν τους καταναλωτές με προηχογραφημένα μηνύματα κατά τη διαδικασία ανανέωσης του χρόνου ομιλίας και με αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υφίστανται περίπου 13,5 εκατομμύρια συνδέσεις καρτοκινητών εκ των οποίων ενεργές έστω και για μία φορά υπήρξαν 9 εκατομμύρια.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.