Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Δυνατό μπουρίνι με βροχή απο τσίγκους χθές το βράδυ στα Φιλιατρά.

Ισχυρή καταιγίδα είχαμε χθές το βράδυ στις 10 στα Φιλιατρά όπου συνοδευόταν από ισχυρό άνεμο ο οποίος όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν ανεμοστρόβιλος όπου παρέσυρε πολύ μεγάλα κομμάτια τσίγκου απο τις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ στα Φιλιατρά.

Η κατάσταση που επικρατούσε χθες το βράδυ την πόλη ήταν απερίγραπτη καθώς τόσο η βροχή όσο και ο πολύ δυνατός αέρας, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Εντυπωσιακό αλλά και συνάμα τρομακτικό ήταν το "θέαμα" που είδαμε έξω από τον σπίτι του Φαρμακοποιού κου Βασίλη Παπαθεοδοσίου.
Μεγάλα κομμάτια Τσίγκου από την σκεπή των αποθηκών του ΑΣΟ από τον δυνατό αέρα σηκώθηκαν και "έσκασαν" μπροστά στο Super Market του Κου Παναγιωτόπουλου, μπροστά στο .......

Δημαρχείο, έκοψε μεγάλα κλαδιά απο τον ευκάλυπτο στην πλατεία της πόλης και προσγειώθηκε ο μισός εντός και ο άλλος μισός εκτός του συντριβανιού της πλατείας.

Το μεγαλύτερο κομμάτι τσίγκου όμως διπλώθηκε στην κυριολεξία στα καλώδια της ΔΕΗ έξω απο το σπίτι του κου Παπαθεοδοσίου.
Χρειάστηκε να κινητοποιηθεί αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής, συνεργεία της ΔΕΗ, αλλά και ο χειριστής σκαπτικού μηχανήματος Κος Γιώργος Ηλιάδης όπου με το κρουστικό μηχάνημα του (που σπάει βράχους) και με τις οδηγίες του Δημάρχου Κου Άλκη Ξύγκα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα ηλεκτροφόρα σύρματα από το τεράστιο κομμάτι τσίγκου περίπου 85 τετραγωνικών μέτρων βάζοντας τέλος σε κάθε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Με το φως της ημέρας όλες οι υπηρεσίες του Δήμου καθώς και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ έδωσαν μάχη με τον χρόνο να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ αλλα και ότι άλλη ζημιά είχε γίνει.

Ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγας σε δήλωση του στο Φιλιατρά News είπε ότι "Υπήρξε ένα τελείως ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο εγώ τουλάχιστον δεν το έχω ξαναδεί.
Μάλλον ανεμοστρόβιλος ή κάτι άλλο ήταν κάποιο φαινόμενο που δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω, πέρασε πάνω απο την πόλη, σήκωσε σκεπές, από τσίγκους και αλουμίνια, οι σκεπές ταξίδευαν στον αέρα όπου προσγειώθηκαν στις στέγες και τις ταράτσες των σπιτιών, και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέστρεψαν το δίκτυο της ΔΕΗ, και όλη την νύχτα μέχρι το πρωί προσπαθούσαμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στην αρχική τους μορφή.
Πιστεύω ότι ξημέρωσε μια καλύτερη μέρα και όλα τα συνεργεία του Δήμου σε συνεργασία με την πυροσβεστική και την ΔΕΗ προσπαθούν να επαναφέρουν τα πράγματα στην αρχική τους μορφή.
Πραγματικά ήταν κάτι τελείως ακραίο, απρόβλεπτο, που αν δεν το έβλεπε κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι είχε συμβεί.
Ευτυχώς που δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινης ζωής και είχαμε μόνο υλικές ζημιές. Ο θεός φύλαξε.
Αυτό που είδα χθές δεν περιγράφεται με τίποτα."

Απο την πλευρά του ο φαρμακοποιός κος Βασίλης Παπαθεοδοσίου σε δηλώσεις του είπε για το συμβάν:
"Έφυγα από το φαρμακείο μου περίπου στις 21:30, και πήγα να πιω έναν καφέ στο sport Net για να πούμε τα ποδοσφαιρικά μας και τα πολιτικά μας, και πηγαίνοντας για το σπίτι μου κατα τις 22:00, άρχισε η βροχή.
Σε μηδέν χρόνο ο καιρός είχε τρελαθεί. Αστραπές, βροντές θύελλα, αέρας κλπ, κατάλαβα τι θα γινόταν και έκλεισα τα παράθυρα.
Προσπαθούσα να δω την στάθμη του νερού στο δρόμο. Εκείνη την στιγμή άκουσα ένα τρομακτικό θόρυβο και είδα ένα πράγμα σαν ναϋλον - έτσι το πέρασα στην αρχή - να έχει κολλήσει επάνω στα σύρματα της ΔΕΗ.
Κοιτώντας το καλύτερα είδα ένα τεράστιο Αλουμίνιο - αλουμινοσκεπή - όχι απλά να έχει πέσει αλλα να έχει κουλουριαστεί επάνω στα σύρματα της ΔΕΗ, και έπαθα ένα σόκ φοβούμενος μην πάθουμε καμία ηλεκτροπληξία.

Έκλεισα το γενικό διακόπτη και σιγά σιγά πήρα τον γιο μου και κατεβήκαμε κάτω προς την αυλή, όπου δίπλα ήταν η ΔΕΗ και ειδοποίησα την ΔΕΗ η οποία κινήθηκε αμέσως σε ταχύτατους ρυθμούς και η ΔΕΗ και ο Δήμος αλλα και η πυροσβεστική και οι πολίτες. Και εδώ πρέπει να δώσουμε σε όλους τα εύσημα αλλα και συγχαρητήρια για την άμεση ανταπόκριση.

Απο εκεί και μετά ξεπερνώντας το αρχικό σοκ κοιτάξαμε πως να λύσουμε το πρόβλημα και ευτυχώς που δεν έγινε κανένα ατύχημα.
Απο το σπίτι μου έσπασε μόνο ένα κεραμύδι απο την καπνοδόχο. Ουτε γρατζουνιά ούτε τίποτα. Το κυριότερο έιναι ότι δεν έγινε καμία ηλεκτροπληξία, δεν έγινε κανένα βραχυκύκλωμα.
Είμαστε πολύ τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. και απ΄ότι είδα και άλλες λαμαρίνες έπεσαν σε διάφορα σημεία"

Ο Κος Παπαθεοδοσίου ρωτήθηκε απο που ήρθαν αυτές οι λαμαρίνες.
Απάντησε ότι αυτές οι λαμαρίνες προέρχονταν απο τις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ. Είναι 100% σίγουρο. Το σπίτι μου απο τον ΑΣΟ απέχει 500 μέτρα και η πλατεία χοντρικά 800 μέτρα.
Δεν θυμάμαι άλλη φορά τέτοιο φαινόμενο μέσα στην πόλη. Ανεμοστρόβιλους έχουμε αλλα σε τέτοια ένταση και δύναμη όχι. Δεν θυμάμαι εγώ.

Τον ρωτήσαμε αν άκουσε κανεναν θόρυβο την ώρα που έπεφτε το τεράστιο κομμάτι τσίγκου μιας και ο Κος Παπαθεοδοσίου ήταν εντός του σπιτιού του και μας είπε ότι ο θόρυβος ήταν αναμεμειγμένος με αέρα, βροχή, και αστραπόβροντο.
Ο θόρυβος ήταν ένα υπόκωφος θόρυβος. Σας είπα ότι στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ναϋλον. μετακατάλαβα ότι ήταν τσίγκος και εκεί έπαθα το σοκ.

Δείτε φωτογραφίες.

1_68.jpg (646 KB) 2_19.jpg (830 KB) 3_18.jpg (572 KB) 4_10.jpg (548 KB) 5_1.jpg (598 KB) 6_6.jpg (550 KB) 7_18.jpg (891 KB)

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά Νews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.