Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Αρνητικές ενδείξεις για την αγορά φυτοπροστασίας

Σε περίπου σταθερά επίπεδα έχει διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια η εγχώρια αγορά των προϊόντων φυτοπροστασίας, με το 2008 να παρατηρείται οριακή πτώση σε όρους αξίας κατά 1%, στα €180 εκ., σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Όπως διαπιστώνεται στη μελέτη, μόλις το 59,3% του δείγματος των επιχειρήσεων βελτίωσε τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους, γεγονός που αντανακλάται και στη χαμηλή αντίστοιχη μέση μεταβολή 08/07 (1,3%).

Το 2008, 25 επιχειρήσεις αγροχημικών ήταν κερδοφόρες, από τις οποίες οι 13 βελτίωσαν τα προ φόρων αποτελέσματα ...

της περασμένης χρήσης, ενώ 11 υπέστησαν κάμψη, οδηγώντας έτσι τη μέση μεταβολή ΚΠΦ στο 1,3%.

Το μέσο λειτουργικό περιθώριο το τελευταίο έτος ενισχύθηκε κατά μια περίπου μονάδα, στο 11,6%. Ωστόσο, ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ μειώθηκε από 3,4% σε 2,6%.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο εκτιμάται ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των βασικότερων δημητριακών μειώθηκαν εξαιτίας της σημαντικής κάμψης των διεθνών τιμών των προϊόντων αυτών κατά τη διάρκεια του 2008.

Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις μαλακού σιταριού αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,64 εκ. στρέμματα (-5% σε σχέση με το 2008), του σκληρού σιταριού σε περίπου 4,7 εκ. στρέμματα και του καλαμποκιού σε 1,6 εκ. στρέμματα (-29%).

Εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν ότι η ζήτηση θα μειωθεί περαιτέρω κατά τη νέα περίοδο 2009-2010, καθώς οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω, οδηγώντας έτσι τις αντίστοιχες εκτάσεις σε νέα μείωση.

Σημαντικό παράγοντα περιορισμού των καλλιεργειών και της εγχώριας ζήτησης αποτελεί και η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων σε βασικά είδη καλλιέργειας στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενώ αρνητική εξέλιξη αποτελεί επίσης η υιοθέτηση των κριτηρίων αποκλεισμού που θα ισχύσουν από το 2013.

«Τα κριτήρια αυτά θα οδηγήσουν σε απόσυρση αρκετών προϊόντων από την αγορά και αύξηση των τιμών, καθιστώντας τις καλλιέργειες περισσότερο ευάλωτες σε ασθένειες και παράσιτα λόγω του περιορισμένου αριθμού λύσεων», επισημαίνεται στη μελέτη της Hellastat.

Όπως τονίζεται, οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη προβληματιστεί, αφού πολλές από αυτές στηρίζονται σε ουσίες που πρόκειται να αποσυρθούν. Έτσι, αναμένεται ότι μέχρι το 2013 στην ελληνική αγορά θα απομείνουν μόνο 230 δραστικές ουσίες -από τις περίπου 800 που κυκλοφορούν.

Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει, μάλιστα, την αναδιοργάνωση των λειτουργιών τους και την προετοιμασία για την απόσυρση κάποιων προϊόντων τους, ενώ επικεντρώνονται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων σκευασμάτων.

«Γενικά, οι τάσεις της αγοράς συνίστανται στην εισαγωγή εξελιγμένων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και στοχευμένων προϊόντων με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς για την καταπολέμηση εντόμων, μυκήτων κλπ, τα οποία ωστόσο είναι ακριβότερα για τους Έλληνες αγρότες», διαπιστώνει η Hellastat.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία κάθε χρόνο οδηγεί σε απόσυρση έναν σημαντικό αριθμό προϊόντων φυτοπροστασίας, με συνέπεια η προϊοντική βάση των εταιρειών του κλάδου διαρκώς να μειώνεται.

Τα αγροχημικά που κυκλοφορούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχονται έντονο ανταγωνισμό από φθηνότερα –και συνήθως μη πιστοποιημένα- προϊόντα που παράγονται σε ασιατικές χώρες, ενώ σημαντικό μέρος αυτών εισάγεται από Βουλγαρία και Τουρκία.

Καίριο πρόβλημα αποτελούν και οι μεγάλες καθυστερήσεις που υφίστανται οι εταιρείες στις εισπράξεις από τους πελάτες τους, με τάση μάλιστα διεύρυνσης του μέσου διαστήματος είσπραξης (διαμορφώνεται περίπου στους 6 μήνες), ενώ στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία η έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο αυξάνει αισθητά.
NAFTEMPORIKI.GR




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.