Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Δημήτρης Κουσελάς. Βιογραφικό σημείωμα του.

Ο Δημήτρης Κουσελάς γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1955, από γονείς αγρότες. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Μάνη.

Είναι παντρεμένος με τη Βάγια Κανάβα και έχουν ένα γιό, τον Ηλία.

Αριστούχος του Γυμνασίου της Κυπαρισσίας, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές στα Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργαζόμενος παράλληλα πότε ως ξενοδοχοϋπάλληλος, πότε ως τοπογράφος και πότε ως βοηθός τοπογράφου, γιατί ως παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας δεν μπορούσε διαφορετικά να ανταπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών στην Αθήνα.

Το 1979 κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και υπηρέτησε τη στρατιωτική του ........

θητεία ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Συμμετείχε από νωρίς στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου από τις γραμμές του ΠΑΚ.

Εργάστηκε ως τραπεζοϋπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από το 1981.

Διατέλεσε μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) από το 1983, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) (1986-1990) και Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου (1990-1993. Εξελέγη Πρόεδρος της ΟΤΟΕ το 1993, επανεκλεγόμενος για 4 συνεχόμενες θητείες μέχρι τι 2004, καθώς και μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (1995-2004).

Στη μακρά θητεία του ως Πρόεδρος ΟΤΟΕ και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των 65.000 εργαζομένων του τραπεζικού κλάδου, ο Δημήτρης Κουσελάς εργάστηκε για :

* Σύγχρονες και υπεύθυνες τραπεζικές πρακτικές, χωρίς πανωτόκια και «ψιλά γράμματα»
* Δίκαιη κοινωνία, με ανάπτυξη, αναδιανομή του εισοδήματος, ισχυρό κοινωνικό κράτος και φορολογική δικαιοσύνη
* Την ειρήνη και την ανάπτυξη των δεσμών φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, συμμετέχοντας σε πολυάριθμα συνέδρια στο εξωτερικό και σε ανθρωπιστικές αποστολές στις χώρες που δοκιμάστηκαν από τον πόλεμο ή από φυσικές καταστροφές.

Στα πλαίσια αυτά, πέτυχε:

* εργασιακούς θεσμούς προστασίας της απασχόλησης, των ίσων ευκαιριών ανδρών-γυναικών, της ασφάλειας στην εργασία
* την επαναπρόσληψη απολυμένων της περιόδου 1990-1993,
* την αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που είχαν καταργηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
* την βελτίωση κοινωνικών παροχών
* τη μείωση του χρόνου εργασίας από 38 ώρες και 20΄στις 37 ‘ωρες την εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο
* την αναμόρφωση και την ενίσχυση του Ενιαίου Μισθολογίου του τραπεζικού κλάδου

Στενός συνεργάτης και φίλος του αξέχαστου Γιώργου Γεννηματά, ακολούθησε το όραμά του για κοινωνική προκοπή με γνώση και δημιουργικότητα, με ανθρωπιά και με σεβασμό στον πολίτη και τα προβλήματά του. Αυτό το όραμα υπηρέτησε με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, με την πλούσια αρθρογραφία του στον Αθηναϊκό και στον Μεσσηνιακό Τύπο, καθώς και σε εξειδικευμένα οικονομικά περιοδικά.

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του και υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα από διάφορες στελεχιακές θέσεις. Διατέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Α3 (1980-1984), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1994, αναπληρωτής Γραμματέας του τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Επιτροπής Καταστατικού και Δεοντολογίας και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέλος Δ.Σ. του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας, του Εθνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), καθώς και μέλος Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Στις Ευρωεκλογές του 1999 ήταν υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, σε τιμητική θέση.

Εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2004. Επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007, καταλαμβάνοντας τη μοναδική έδρα του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Μεσσηνίας.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες του τις περνά συντροφιά με φίλους στη Μεσσηνία, με καλό φαγητό, σκάκι και μουσική. Αγαπημένα του χόμπι είναι το κυνήγι και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.