Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Στις 8 μονάδες η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, εκλογική κατάρρευση της ΝΔ προδιαγράφει η νέα δημοσκόπηση της Vprc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Tvxs. Αν τα σημερινά δεδομένα επαληθευθούν στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ εκλέγει 159 βουλευτές και σχηματίζει με άνεση αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα φτάνει για πρώτη φορά στο 8% ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύσαμε την Παρασκευή η διαφορά βρισκότν στις 5,5 μονάδες.
Η νέα μέτρηση παίρνει υπ όψιν της την παρουσία του Γ.Παπανδρέου στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε θετικά από το εκλογικό σώμα.
Σε σύγκριση με την μέτρηση της Παρασκευής το ΠΑΣΟΚ κερδίζει έτσι 1,5% ανεβαίνοντας ........

από το 41 στο 42,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα ανώτερα και κατώτερα όρια εκλογικής επιροής , το ΠΑΣΟΚ έχει περιθώρια ανόδο με ανώτατο όριο το 45%.

Αντίστροφη πορεία ακολουθεί η ΝΔ που σημειώνει πτώση κατά μια ποσοσταιαία μονάδα, απο το 35,5 % της Παρασκευής στο 34,5% σημερα. Με βάση το ποσοστό αυτό η ΝΔ εκλέγει 92 βουλευτές. Το εκλογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το κόμμα του κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Vprc το ποσοστο που διεκδικεί η ΝΔ κυμαίνεται από 32,4 έως 35,8%. Ακόμα δηλαδή και αν πιάσει το ανώτατο όριο, η ΝΔ θα έχει να παρουσιάσει το χειρότερο ποσοστό από την μεταπολίτευση του 1974. Κάτω απα αυτές τις συνθήκες η παραμονή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ φαίνεται να εξασφαλίζει την τρίτη θέση με ποσοστό 8,5 και 23 έδρες. Σε σύγκριση με την Παρασκευή το ΚΚΕ εμφανίζει άνοδο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αντίθετα ο ΛΑΟΣ σημειώνει πτώση μισής μονάδας πέφτοντας από το 6 στο 5,5%. (15 βουλευτές).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εδώ τα όρια της ανώτερης και κατώτερης εκλογικής επιρροής. Το ανώτερο ποσοστό του ΛΑΟΣ φτάνει στο 6% πράγμα που του στερεί κάθε ελπίδα κατάκτησης της τρίτης θέσης. (το χαμηλότερο ποσοστό του ΚΚΕ εμφανίζεται να είναι το 7,1%). Για το τελικό ποσοστό του ΛΑΟΣ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατοπεδο που εμφανίζει όλο και περισσότερα σημάδια κατάρρευσης.

Παρά την φθορά του από τα πρόσφατα ενδοπαραταξιακά προβλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να σταθεροποιείται σε ένα ποσοστό 4%, που θα του έδινε 11 βουλευτικές έδρες Σύμφωνα μάλιστα τα όρια της ανώτερης και κατώτερης εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά σε κάθε περίπτωση το φράγμα του 3% και θα εκπροσωπείται στην νέα Βουλή.

Το τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΟΙκολόγων –Πράσινων που εμφανίζουν ένα ποσοστό κοντά στο 2,5% μένοντας –πάντα στις δημοσκοπήσεις- εκτός Κοινοβουλίου θα εξαρτηθεί πάντως τόσο από την προεκλογική εκστρατεία των δύο κομμάτων και την παρουσία τους στο debate όσο και στην πεποίηθηση που θα διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για τις πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Αν μια κυμαινόμενη ομάδα ψηφοφόρων πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ σχηματίζει σίγουρα αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε μπορεί να στραφει προς “χαλαρότερες επιλογές “ όπως του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΟΙκολόγων-Πράσινων.

Σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την μεγάλη υπεροχή του στην πρώτη φάση της προεκλογικής εκστρατείας που ουσιαστικά τελειώνει με την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή. Τότε θα δημοσιευθεί και το τέταρτο κύμα(διαβάστε το πρώτο και το δεύτερο κύμα) των μετρήσεων της Vprc που καταγράφουν όχι μόνο την πρόθεση ψήφου αλλά και τις πολιτικές ανακατατάξεις και μετατοπίσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες.

Πηγή: TVSX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.