Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Στο σφυρί περιουσίες ακόμα και για χρέη 400 ευρώ!

τα δικαστήρια τα χρεωμένα νοικοκυριά αναστενάζουν... Περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας κατατέθηκαν στα ελληνικά δικαστήρια το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών - Καταναλωτών Ελλάδας κ. Βαγγέλη Κρητικό. Και όπως λέει, στις περισσότερες περιπτώσεις -τράπεζες, εφορίες, ΙΚΑ, κ.ά.- ζητούν να βγάλουν στο σφυρί περιουσίες για χρέη που ξεκινούν ακόμα και από τα 400 ευρώ.
Είναι δε τέτοια η κοσμοσυρροή...

στα δικαστήρια, που στο Πρωτοδικείο της Αθήνας (Σχολή Ευελπίδων) στο κτίριο 11 όπου εκδικάζονται αυτές οι υποθέσεις υπάρχει ανακοίνωση που λέει ότι ανά ημέρα και ανά τράπεζα θα εκδικάζονται μόνο 6 διαταγές πληρωμής.

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, στο εξάμηνο είχαν κατατεθεί μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας 25.000 αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής (είναι το πρώτο βήμα που οδηγεί στην κατάσχεση και τον πλειστηριασμό) και άλλες 8.500 αιτήσεις στο Πρωτοδικείο της Αθήνας (αφορούν υποθέσεις άνω των 12.000 ευρώ). Και υπολογίζεται ότι στο σύνολο της χώρας οι αιτήσεις για κατασχέσεις έχουν ξεπεράσει τις 50.000.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Πολιτών, Καταναλωτών και δανειοληπτών κ. Ευάγγελος Κρητικός: περισσότερα από 50.000 στεγαστικά δάνεια -συνολικού ποσού άνω των 3 δισ. ευρώ- έχουν κτυπήσει «κόκκινο», καθώς οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων, δηλαδή επιχειρηματικά, καταναλωτικά και κάρτες, καθώς δάνεια ποσού που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα 3 μηνών και άνω. Δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ και αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Εξάλλου και οι τραπεζίτες περιμένουν φέτος τα καθυστερούμενα δάνεια να φτάσουν στο 10%, από 5% πέρυσι. Που σημαίνει ότι διπλάσιες θα είναι και οι αιτήσεις για κατασχέσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις για διαταγές πληρωμής από διάφορους φορείς, δηλαδή εφορίες, δημόσιο, τράπεζες, αλλά και ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, οι κτηματομεσίτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν το ακίνητό τους σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής αξίας για να μη βγει στο σφυρί. Αλλά και τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως τα δάνεια «έτρεχαν» με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, και τώρα με την κρίση τα οικονομικά των νοικοκυριών «ζορίζονται» οπότε περιμένουμε αύξηση και στα ποσοστά καθυστερήσεων.

Η συγκράτηση των καθυστερούμενων δανείων σε χαμηλά επίπεδα είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο για τις τράπεζες και ένας από τους λόγους που έχουν περιορίσει δραστικά τις νέες εκταμιεύσεις, κυρίως καταναλωτικών δανείων. Ωστόσο, αν και οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες μέχρι το τέλος Μαρτίου να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδος για τα ακίνητα που έβγαλαν σε πλειστηριασμό το 2008, τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι πέρυσι οι αιτήσεις για διαταγές πληρωμής έφτασαν τις 60.000 για ακίνητα και τις 85.000 για ΙΧ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το 2007 οι τράπεζες έβγαλαν σε πλειστηριασμό 2.634 ακίνητα.

Οπως δε προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο ποσό οφειλής για να κατασχεθεί ένα ακίνητο ανέρχεται στις 110.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τις 35.000 με 40.000 ευρώ για τους ιδιώτες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.