Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Έκτακτες εθνικές ενισχύσεις έως 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο ανακοίνωσε η Commission

...Η δυνατότητα για τα κράτη μέλη να παράσχουν προσωρινή κρατική βοήθεια έως 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο και να αγοράζουν ποσοστώσεις παραγωγής γάλακτος από παραγωγούς θέτοντας τες στο εθνικό αποθεματικό, περιλαμβάνονται σε σειρά νέων μέτρων για την κτηνοτροφία που ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος για τη γεωργία Mariann Fischer Boel, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια συζήτησης για την κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα και τα μέτρα θα είναι στην διάθεση των κρατών μελών τις προσεχείς εβδομάδες.
Σχετικά με το εθνικό αποθεματικό του αγελαδινού γάλακτος η Επίτροπος εξήγησε πως δεν θα προσμετρούνται κατά τον υπολογισμό των εθνικών επίπεδων παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη μέλη δεν θα διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα λόγω υπέρβασης των εθνικών τους οροφών.
"Η κατάσταση βελτιώνεται" είπε η κ. Fischer Boel, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην ολομέλεια. Εξήγησε ότι οι τιμές του βουτύρου, του γάλακτος και του τυριού αρχίζουν να αυξάνονται και συμπλήρωσε: "Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε, αλλά είμαστε στην σωστή κατεύθυνση". Περισσότερα...

μέτρα ζητούν οι ευρωβουλευτές Την παράταση ως τον Φεβρουάριο του 2010 των υφιστάμενων ενισχύσεων στους αγρότες ενέκρινε σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, το ευρωκοινοβούλιο. Ενώ προειδοποίησε, παράλληλα, ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν επαρκείς.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με 447 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 16 αποχές έναν κανονισμό για την παράταση ως τον ερχόμενο Οκτώβριο της χορήγησης δημοσίων ενισχύσεων για την αγορά βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επέτρεπε τις εν λόγω ενισχύσεις μόνο ως το τέλος του περασμένου μήνα. Το ΕΚ ζήτησε επίσης η ενίσχυση να καλύπτει και το τυρί.

Επίσης, σε ένα ψήφισμα που υιοθέτησαν σχετικά με την κρίση στον τομέα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων του κλάδου.

Κάλεσαν, συγκεκριμένα, την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα μέτρα τόνωσης της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία. Ζήτησαν δε εκ νέου τη δημιουργία Ταμείου για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα της ΕΕ ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την παροχή συνδρομής στις οργανώσεις παραγωγών και στους συνεταιρισμούς και τον εκσυγχρονισμό των αγροκτημάτων.

"Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να βοηθήσουν τους αγρότες" δήλωσε ο Paolo De Castro, από την Σοσιαλιστική ομάδα, εισηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας. "Με το σημερινό μας ψήφισμα ζητούμε την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και ελπίζουμε οι προτάσεις μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη", είπε ακόμη ο Ιταλός πολιτικός.

Δικαιότερες τιμές για τους καταναλωτές

Το ΕΚ κάλεσε ακόμη την Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφάνεια των τιμών στην αλυσίδα προμήθειας τροφίμων, δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή σε πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές, παρά τη δραματική πτώση των τιμών παραγωγού.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει με ποιο τρόπο είναι δυνατόν να "διατηρηθούν οι σχετικές πιστώσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων" μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Θα πρέπει, τέλος, "να επιτρέψει την ασφάλιση των γεωργικών εξαγωγικών πιστώσεων, όπως εφαρμόζεται στις ΗΠΑ".
ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.