Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Βόμβα για 1,1 εκατ. ασφαλισμένους

Στον αέρα βρίσκονται από χθες 1,1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να ανακαλέσει οριστικά τις άδειες πέντε εταιρειών, που εγκαλούνται για ανεπαρκή κεφάλαια.
Πρόκειται για τις δύο εταιρείες Ασπίς Πρόνοια του ομίλου Ψωμιάδη τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλειών (αυτοκίνητο) όσο και στον κλάδο ζωής (σύνταξη, υγεία), τις δύο εταιρείες του ομίλου General Union (Γενική Ένωση και Γενική Πίστη) καθώς επίσης την εταιρεία Σκούρτης- οι τρεις τελευταίες δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο αυτοκινήτου. Και οι 5 εταιρείες εκτιμάται ότι απασχολούν γύρω στους 1.000 εργαζομένους, χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζονται οι...

συνεργαζόμενοι ασφαλιστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν με νέα κεφάλαια τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, που απαιτείται να έχουν από τη νομοθεσία (www. pisc.gr). Μάλιστα η Επιτροπή παρέπεμψε στον εισαγγελέα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ασπίς Πρόνοια κ. Παύλο Ψωμιάδη επειδή, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, της προσκόμισε πλαστή εγγυητική επιστολή.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος έπρεπε να έχει καλύψει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου ένα άνοιγμα ύψους 203,59 εκατ. ευρώ. Αντί όμως, όπως αναφέρει η Επιτροπή, να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, ο κ. Ψωμιάδης εμφανίστηκε στις 16 και 18 Σεπτεμβρίου 2009 στα γραφεία της, και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των εταιρειών της Ασπίς και της General Union (την οποία επρόκειτο να αγοράσει) κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας ΗSΒC, η οποία έπειτα από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Οι «ορφανοί» του αυτοκινήτου
Τα λουκέτα στις πέντε εταιρείες, και ειδικά στην Ασπίς Πρόνοια που εθεωρείτο από τις κορυφαίες της αγοράς, φέρνουν ανακατατάξεις στον χώρο των ασφαλειών. Από σήμερα κιόλας, μεγάλοι και μικροί θα σπεύσουν να εντάξουν τους «ορφανούς» πλέον ασφαλισμένους των κλάδων αυτοκινήτου και ζωής στα δικά τους χαρτοφυλάκια. Να σημειωθεί ότι από τους ένα και πλέον εκατομμύριο ασφαλισμένους, οι 838.000

αφορούν τον κλάδο αυτοκινήτου, και περίπου 234.000 τον κλάδο ζωής, δηλαδή συντάξεων και υγείας. Για τους 838.000 του κλάδου αυτοκινήτου το Επικουρικό Κεφάλαιο θα παρέχει κάλυψη για ένα μήνα αν τυχόν εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρουν νέα εταιρεία.

Τι απαντά ο όμιλος Ψωμιάδη
Για απόφαση που ελήφθη χωρίς προηγουμένως να εισακουστεί το αίτημα των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και General Union για ολιγοήμερη παράταση ώς το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου αυτές να προλάβουν να ολοκληρώσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους και την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Ψωμιάδη. Και επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του ομίλου της Ασπίς θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας, που αποτελεί πλήγμα για τον όμιλο, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους των εταιρειών του.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ

Οι εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας


Τι θα γίνει με τα συμβόλαια ζωής

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ το πρόβλημα είναι εκρηκτικό είναι στον κλάδο ζωής. Το ερώτημα είναι τι θα απογίνουν τα χρήματα που είχαν καταβάλει μέχρι σήμερα οι 234.000 πελάτες της Ασπίς Πρόνοια, ποσό το οποίο, αν και δεν έχει γίνει γνωστό, πρέπει να ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Προηγούμενη εμπειρία δεν υπάρχει, καθώς η μοναδική επιχείρηση ζωής που έχει κλείσει μέχρι σήμερα ήταν η Μεσόγειος, τα μεγέθη της οποίας δεν μπορεί να συγκριθούν με αυτά της Ασπίς Πρόνοια.

Η Επιτροπή Εποπτείας επιμένει πάντως ότι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής δεν θα χάσουν ούτε τα δικαιώματά τους ούτε τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει. Κι αυτό διότι με τροπολογία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή προβλέπεται ότι αμέσως μόλις κλείσει μια ασφαλιστική εταιρεία του κλάδου ζωής και τεθεί σε εκκαθάριση ορίζεται από τον υπουργό Οικονομίας επόπτης του χαρτοφυλακίου της που αναλαμβάνει τη λειτουργία της μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή, μέχρι να γίνει η μεταβίβαση, ο επόπτης του χαρτοφυλακίου ζωής θα έχει την υποχρέωση να καταβάλλει αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζεται ότι οι μεν ασφαλισμένοι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους ενώ οι υπάλληλοι των εταιρειών θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί ένα μέρος τους.

Με την ίδια τροπολογία που πέρασε το καλοκαίρι, το Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το έλλειμμα της εταιρείας που έκλεισε, εφόσον το προβληματικό χαρτοφυλάκιό της πρόκειται να μεταβιβαστεί σε μια άλλη. Η εγγύηση αυτή θα αποτελεί στην ουσία πιστοποιητικό φερεγγυότητας για την εταιρεία που πρόκειται να το αγοράσει.


Αλλάζει χέρια η Αspis Βank
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ για ανακατατάξεις στη μετοχική σύνθεση της Αspis Βank που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα και για ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό χάρτη σηματοδοτεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια. Η τράπεζα, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τόσο σε επίπεδο ρευστότητας όσο και σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας αλλά μετά τις δραματικές εξελίξεις για τον βασικό της μέτοχο ανοίγει ο δρόμος για την έλευση στρατηγικού εταίρου. Η ασφαλιστική εταιρεία Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ μετέχει με ποσοστό 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποφασίζει σήμερα- κατόπιν προτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ. Μετά την ανάκληση της αδείας της, η ασφαλιστική δεν θα μπορέσει να μετάσχει στην αύξηση, με το ποσό των περίπου 80 εκατ. ευρώ που της αναλογούν για τη διατήρηση του ποσοστού της, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε μετοχική αναδιάρθρωση. Πληροφορίες αναφέρουν άλλωστε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών προς την κατεύθυνση εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενο ενδιαφέρον και από εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα.

Κανένας κίνδυνος για την τράπεζα
Παρά την ανάκληση λειτουργίας της ασφαλιστικής και την ευθεία σύνδεσή της με την τράπεζα, πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Αspis Βank. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας (Τier 1) προσεγγίζει το 9% όταν το όριο ασφαλείας που έχει θέσει η ΤτΕ είναι στο 8%, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται και οι δείκτες ρευστότητας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετούς μήνες και η σχετική παραίνεση της Τραπέζης της Ελλάδος μετρά περίπου έναν χρόνο και εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, μετά τη διεθνή πιστωτική κρίση.


67 στο εδώλιο για τις μετοχές - φούσκες

ΕΔΩΛΙΟ για 67 άτομα, που φέρονται να είχαν εμπλακεί στην υπόθεση με τις μετοχές- φούσκες του Χρηματιστηρίου, δείχνουν δέκα χρόνια μετά με βούλευμά τους οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου διαπίστωσαν σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως απάτη, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πουκατά περίπτωση- αποδίδουν σε συνολικά 67 χρηματιστές, επιχειρηματίες, επενδυτές, αλλά και στελέχη τράπεζας.

«Σκοπός των κατηγορούμενων χρηματιστών και επιχειρηματιών ήταν με τη δημοσίευση και διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό, να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, αφού προηγουμένως πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι δικαστές στο βούλευμά τους που αριθμεί 938 σελίδες.
ΤΑ ΝΕΑ



1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.