Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Περίπου 1 δις. τον χρόνο χάνουν οι έλληνες αγρότες επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Την κακή εικόνα της αγροτικής οικονομίας εξέθεσε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ στον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης ενόψει της ΔΕΘ. Από τον «Θάνατο του εμποράκου» περνάμε στον «θάνατο του αγρότη» καθώς παρουσιάζεται σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο διάστημα 2003 – 2008 περίπου της τάξης του 18% και ιδιαίτερα αισθητή αύξηση του αριθμού των ανέργων στις αγροτικές...

περιοχές, σχεδόν 17% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008. Παράλληλα, με πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της αξίας της, που οδήγησαν σε απώλεια 1,5 δισ ευρώ περίπου σε σχέση με το 2003 για την χώρα.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκεστο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης και Γρηγόρης Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αχιλέας Καραγκιοζόπουλος, ο Ταμίας Σταύρος Μπαμπατσούλης και ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Τσιφόρος.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, διαπιστώνεται πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής, σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και καθοδική πορεία της απασχόλησης στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολουμένων. «Ποιος κλάδος χάνει ένα δις. ευρώ το χρόνο από το πραγματικό εισόδημα και στέκεται παραγωγικός» διερωτήθηκε ο κ. Καραμίχας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε σημαντικά, από 72,3 χιλ. σε 84,5 χιλ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αισθητή άνοδο της ανεργίας (+16,87%), εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με περαιτέρω επιδείνωση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα «ανεπίσημα» στοιχεία, όπως έχει η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, η ανεργία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το 2008 με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σημαντικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά-καλαμπόκι, ελαιόλαδο, φρούτα, βαμβάκι). Έχει εξάλλου ήδη καταγραφεί - και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η εξαιρετικά μεγάλη πτώση των τιμών σε μια σειρά σημαντικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο (-20%), τα φρούτα (μήλα : - 48%, ροδάκινα : - 43%), το αγελαδινό γάλα (-14%), γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα. Με αυτό τον τρόπο επιβαρύνονται οι λειτουργικές δαπάνες των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που καλούνται να διαχειριστούν το επιπλέον κόστος που προκάλεσε - και συνεχίζει να προκαλεί η συσσώρευση αδιάθετης παραγωγής.

Παράλληλα, η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μεγεθύνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και οι μικρομεσαίες συνεταιριστικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, μια και είτε περιορίζεται η χρηματοδότησή τους, ή πραγματοποιείται με δυσμενέστερους όρους, θέτοντας σε κρίση την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε επίσης:

* Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και παραγωγοί με την αγορά και την νοθεία στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας-ηλεκτρονικού εμπορίου των αγροτικών διατροφικών προϊόντων, ικανό να διασφαλίζει τη διαφάνεια στην προώθηση και την εμπορία τους και να κατοχυρώνει την ποιότητα από τον τόπο παραγωγής έως τον καταναλωτή.
* Στις κρίσιμες πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιο του "Έλέγχου Υγείας" της ΚΑΠ. Κυρίως στην υιοθέτηση των ομόφωνων αποφάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ που αφορούν στην κατεύθυνση των ενισχύσεων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην επιλογή του προταθέντος ύψους κατωφλίου εγγύησης των ενισχύσεων των παραγωγών , στην υιοθέτηση, από το 2011, του περιφερειακού μοντέλου των ενισχύσεων με σταδιακή προσέγγιση και ήπια εφαρμογή. Ενώ τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις στρατηγικής στην κατεύθυνση της πλήρους αποσύνδεσης και των ενισχύσεων του βάμβακος.
* Στην μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει ήδη προωθηθεί σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και φορείς, για την εφαρμογή ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του νερού στην ελληνική γεωργία. Η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής, μια και αναγνωρίζει και αναλύει υφιστάμενα προβλήματα, προδιαγράφει τους κύριους άξονες δομής, οργάνωσης και λειτουργίας σύγχρονων φορέων διαχείρισης, ιεραρχεί τις ανάγκες εξοικονόμησης και προσδιορίζει περιοχές προτεραιότητας των απαιτούμενων παρεμβάσεων, με ανάλυση και αξιολόγηση της χρηματοδότησής τους.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμίχας έθεσε στον Πρωθυπουργό τις θέσεις και προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ξεπέρασμα της κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν ήδη γίνει γνωστές τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στα πολιτικά κόμματα, και μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα:

Σε μέτρα άμεσης υλοποίησης, που περιλαμβάνουν:

* Αναστολή πληρωμών όλων των χρεών των αγροτών και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
* Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες σε ποσοστό 12% και 15% για προϊόντα σε κρίση.
* Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.
* Ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα με ριζική τροποποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
* Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση των προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα παράλληλα με την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο.
* Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας τόσο για αγρότες επενδυτές, όσο και για τις μικρομεσαίες αγροτικές - συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Σε μέτρα μεσο-μακροπρόθεσμης απόδοσης, που περιλαμβάνουν:

* Αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με θεσμικές παρεμβάσεις, συγχωνεύσεις σε περιφερειακό -νομαρχιακό επίπεδο, ρυθμίσεις για το πλεονάζον προσωπικό τους και επίλυση εκκρεμοτήτων με νομοθετικές ρυθμίσεις και σε συνάρτηση με τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις
* Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Καταβολή του επιδόματος του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, πρόσθετα ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης όπως : Μείωση ασφαλιστικών κατηγοριών, ασφάλιση μελών «γυναικείων» αγροτουριστικών συνεταιρισμών στον ΟΓΑ, διαδοχική ασφάλιση, ασφάλιση αλλοδαπών, βρεφονηπιακοί σταθμοί).
* Υιοθέτηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και αναβάθμιση της γεωργικής έρευνας που θα συνδέεται με τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας
* Προώθηση πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης και Πράσινης Ανάπτυξης που προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων και στην δημιουργία εισοδήματος.
* Υιοθέτηση πολιτικής γης με σαφείς όρους σχετικά με τις χρήσεις γης
* Αποσαφήνιση του ρόλου του ΕΛΓΑ ως αμιγώς ασφαλιστικού φορέα με παράλληλη υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού ασφάλισης φυτικής και ζωϊκής παραγωγής. Ο νέος ρόλος του ΕΛΓΑ προϋποθέτει τον διαχωρισμό των ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ με την κάλυψη όλων των δαπανών ΠΣΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων, τα οποία είναι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον Πρωθυπουργό,σε doc μορφή, πιέστε εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.