Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Νέες ρυθμίσεις για τις γεωργικές επιδοτήσεις. Oι αλλαγές στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αποδεσμεύονται απο το 2010 οι κοινοτικές ενισχύσεις στα μεταποιημένα εσπεριδοειδή (για χυμοποίηση), στο ρύζι, στους καρπούς με κέλυφος, στους σπόρους και στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις παραμένουν μόνον στο βαμβάκι (206 εκατ. ευρώ το χρόνο) στη βιομηχανική ντομάτα (10,7 εκατ. ευρώ) η αποσύνδεση της οποίας θα γίνει το 2011 και στις αποξηραμένες ζωοτροφές που αποσυνδέονται το 2012.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις περιέχονται στο πακέτο των επιλογών που αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης στο πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού που εγκρίθηκε πέρυσι και αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ (έλεγχοι υγείας).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της χώρας μας (ενημερώθηκε ήδη η ΕΕ) επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές: ..........


- Από το 2010 θα δοθεί ειδική στήριξη ύψους 108 εκατομμύρια ευρώ σε τομείς και περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα (ορεινές και μειονεκτικές περιοχές). Το ποσόν αυτό προέρχεται από την παρακράτηση του 5,3% απ' όλες τις επιδοτήσεις.

- Καταργείται το ποιοτικό παρακράτημα και ποσόν 101,5 εκατ. ευρώ μεταφέρεται στην ενιαία ενίσχυση.

- Διπλασιάζεται το ποσόν που διατίθεται στην κτηνοτροφία από το ποιοτικό παρακράτημα. Θα δίνεται πρόσθετη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους ανά κεφαλή ζώου, συνολικού ύψους 40 εκατομμύρια ευρώ.

- Θα δοθεί πρόσθετη ετήσια ενίσχυση στους τομείς του λαδιού (17 εκατομμύρια ευρώ), στο σκληρό σιτάρι (18 εκατομμύρια ευρώ) και στα ζαχαρότευτλα (3 εκατομμύρια ευρώ).

- Χορηγούνται νέα ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης σε γεωργούς που κατέχουν χωράφια σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και δεν διέθεταν μέχρι τώρα δικαιώματα ή διαθέτουν δικαιώματα λιγότερα από την επιλέξιμη γη που κατέχουν. Το σύνολο της ενίσχυσης για τη δράση αυτή ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατομμύρια ευρώ.

- Ενισχύεται ετησίως η ασφάλιση όλων των τομέων παραγωγής για πρόσθετους κινδύνους που οφείλονται κυρίως στις κλιματικές αλλαγές και δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα απο τον ΕΛΓΑ.
Η κοινοτική χρηματοδότηση του μέτρου αυτού ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 74,3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προέρχεται από τα αδιάθετα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης που δεν είχαν απορροφηθεί το 2007.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.