Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Νέος εχθρός για τις ντομάτες στην Τριφυλία

Αντιμέτωποι με ένα νέο εχθρό που προσβάλλει τις καλλιέργειες ντομάτας βρίσκονται αρκετοί παραγωγοί στην περιοχή τής Τριφυλίας και βλέπουν το προϊόν τους να καταστρέφεται.

Πρόκειται για μια μικρή πεταλούδα (μικρολεπιδόπτερος) που αποτελεί καινούργιο εχθρό και μάλιστα καραντίνας και έχει εντοπιστεί σε αρκετές καλλιέργειες από την Ελαία μέχρι και τα Φιλιατρά.
Ηδη έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, συγκεντρώνονται στοιχεία και υπάρχει συνεχής ενημέρωση των παραγωγών.
Μάλιστα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σχετική ενημερωτική εκδήλωση στην περιοχή των Φιλιατρών, που θα αφορά τις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν οι αγρότες για την παρεμπόδιση εξάπλωσης του εχθρού σε άλλες περιοχές.

Όπως τόνισε στην “Ε” ο υπεύθυνος φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης .......

Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και η πίεση που ασκείται στις καλλιέργειες από τον εχθρό μικρή.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα και να κάνουν τις απαραίτητες επεμβάσεις που τους υποδεικνύονται με τα εγκεκριμένα και ενδεδειγμένα μέσα.
Οσον αφορά τον εχθρό τόνισε ότι είναι νέος στη χώρα μας. Μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί στην Πρέβεζα, την Αχαΐα, την Κρήτη και πλέον και στην Τριφυλία, στην περιοχή της οποίας έχουν εντοπιστεί προσβολές στην Ελαία, την Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά.

Το 2007 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία, το 2009 στη Γαλλία και τη Σικελία, τον Ιούνιο στην Κρήτη και τώρα στην περιοχή μας.
Προσβάλλει τις καλλιέργειες ντομάτας ενώ στις υπόλοιπες χώρες έχει διαπιστωθεί ότι προσβάλλει και άλλες καλλιέργειες.
Οι προσβολές παρατηρούνται τόσο στις θερμοκηπιακές όσο και στις υπαίθριες καλλιέργειες.
Το χαρακτηριστικό του είναι ότι καταστρέφει τόσο τον καρπό της ντομάτας, άγουρης και ώριμης, αλλά και τα στελέχη και τον βλαστό του φυτού.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.