Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Επιδρά περίπου στη μισή Μεσσηνία

Ανατροπές ευρείας έκτασης από Χωροταξικό για Παράκτιο Χώρο

Σε ανατροπές ευρείας εκτάσεως φαίνεται ότι οδηγεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, που χθες δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Το ρηξικέλευθο σχέδιο έρχεται να προσδιορίσει –μεταξύ άλλων- σημαντικά διαφοροποιημένους όρους δόμησης για τις παραθαλάσσιες περιοχές, από δε τις ανατροπές που προτείνει προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν.
Η Μεσσηνία επηρεάζεται ευρύτατα από το προτεινόμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις του εκτείνονται από το κυμοθάλασσο σε μια ζώνη ξηράς πλάτους τέτοιου που φτάνει μέχρι και την ισοϋψή γραμμή των 600 μέτρων, στους δήμους που χαρακτηρίζονται παράκτιοι και περικλείουν στα διοικητικά τους όρια τέτοιες περιοχές. Αλλιώς, η ζώνη...

αυτή ταυτίζεται με τα όρια των παράκτιων δήμων. Όπως φαίνεται και από το σχετικό χάρτη, επηρεάζεται όλη η παραθαλάσσια Μεσσηνία σε σημαντικό βάθος προς την ενδοχώρα, με επιπτώσεις στην περιουσία και τις δραστηριότητες του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού στο νομό μας.
Με το Πλαίσιο αυτό ορίζονται οι ζώνες διαχείρισης του παράκτιου χώρου, που είναι τρεις: η κρίσιμη (από την ακτογραμμή προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων), η δυναμική (από το όριο της κρίσιμης και μέχρι τα 200 μέτρα από την ακτογραμμή) και η υπόλοιπη παράκτια ζώνη.
Δεδομένου ότι στο τμήμα της Κρίσιμης Ζώνης ΚΧ1 από την ακτογραμμή έως τα 50 μέτρα δεν επιτρέπεται καμία νέα κατασκευή, αντιλαμβάνεται κανείς τις σαρωτικές επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει σε όλη την παραθαλάσσια Μεσσηνία, οπωσδήποτε δε στις εκτός σχεδίου-οικισμού περιοχές, εάν ισχύσει. Προκύπτουν όμως και άλλα ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με τα σχέδια πόλεως Παραλίας Βέργας, εάν αυτό χρειαστεί να επανεγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, και Μαντίνειας που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το θέμα είναι τεράστιας σημασίας, επηρεάζει δεκάδες χιλιάδων ανθρώπους, αφορά σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά πανελλαδικά και ιδίως σε τουριστικές περιοχές αιχμής.
Τέλος, καίριο ζήτημα αποτελεί η χρονική συγκυρία ανακοίνωσης των προτάσεων για το Πλαίσιο αυτό, ενώ απομένουν μέχρι τις εκλογές το πολύ 6 μήνες και την ώρα που κυριαρχεί εντονότατη φημολογία για εκλογές τον Οκτώβριο.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία όσων ανεκοίνωσε χθες ο κ. Σουφλιάς:
«Με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και στον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζουμε τη δόμηση, αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στα εξής:
• Να προστατευτούν και να αναδειχτούν ο παράκτιος και νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.
• Να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.
• Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά μας.
• Τελικά, θέτουμε ως στόχο να συμβάλουμε και με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο μας.
Το κείμενο του Ειδικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά είναι βεβαίως πλήρως εναρμονισμένο με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και με τα άλλα Ειδικά Πλαίσια, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Τρεις ζώνες
Ορίζονται οι Ζώνες Διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και των Νησιών.
- Κρίσιμη Ζώνη: Πρόκειται για το πλέον ευαίσθητο περιβαλλοντικά κομμάτι του παράκτιου χώρου, το μέτωπο στο μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας που παράλληλα δέχεται σημαντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το θαλάσσιο τμήμα εκτείνεται από την ακτογραμμή μέχρι την ισοβαθή των 10 μέτρων, οπωσδήποτε όμως με πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο ξεκινά από την ακτογραμμή και εκτείνεται προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).
- Δυναμική Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα ξεκινά από το όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση το ακραίο προς την θάλασσα όριο της δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο τμήμα ξεκινά από το ακραίο προς την ξηρά όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται κατ’ ελάχιστον σε ζώνη πλάτους 200 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).
- Υπόλοιπη Παράκτια Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα της εκτείνεται από το εξώτερο προς τη θάλασσα όριο της Δυναμικής Ζώνης μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων. Το χερσαίο τμήμα της εκτείνεται μέχρι και τα ακραία προς την ενδοχώρα διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ ή μέχρι υψόμετρο 600 μ. αν η εν λόγω ισοϋψής βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των οικείων Ο.Τ.Α. Το εύρος αυτής της ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσδιορισμού κατά περίπτωση, με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.

Κρίσιμη Ζώνη
Ειδικότερα για την Κρίσιμη Ζώνη, πού αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα του παράκτιου χώρου, προβλέπονται τα εξής:
- Το χερσαίο τμήμα (ΚΧ) διακρίνεται στο ΚΧ1 (από την ακτογραμμή έως τα 50 μέτρα) και το ΚΧ2 (από τα 50 ως τα 100 μέτρα). Στο 1ο τμήμα, δεν επιτρέπεται καμία νέα κατασκευή (πλην ελάχιστων αναγκαίων ήπιων εξαιρέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, που θα βρείτε στο πλήρες κείμενο) και επίσης απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση και στάθμευση οχημάτων.
Στο 2ο τμήμα ΚΧ2 επιτρέπεται κάποια δόμηση, αλλά μόνον υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους (χρήσεων, αποστάσεων, αρτιοτήτων, μεγεθών), λαμβάνοντας – βεβαίως – υπόψη και τα προβλεπόμενα από τα Ειδικά Πλαίσια πού έχουν ήδη προηγηθεί, και διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης για αναψυχή των πολιτών».

Του Κώστα Κοντοθανάση
Πηγή:ΘΑΡΡΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.