Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Μετά το Δεκαπενταύγουστο οι αποφάσεις για τα σχολεία

Κανονικά ξεκινούν τη λειτουργία τους οι ιδιωτικοί και δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας στις 17 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο, αφού γίνει μία ρεαλιστική εξέταση και αξιολόγηση της όλης κατάστασης.

Η επέκταση του δικτύου της πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη νέα γρίπη, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία περιλαμβάνεται στα μέτρα του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης, που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα από το τέλος Αυγούστου σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργούν κέντρα εμβολιασμού και κέντρα γρίπης, τα οποία θα στελεχώνονται από μεγάλο ............

αριθμό γιατρών, ώστε να μην οδηγείται ο πολίτης στο νοσοκομείο αλλά να του παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα.
Σημειώνεται ότι μόνο στο δήμο Αθηναίων θα λειτουργούν 27 κέντρα εμβολιασμού και επτά κέντρα γρίπης.

Για το ακριβή αριθμό των κέντρων εμβολιασμού είπε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι 140 με 150. Επίσης αυτά τα κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία και θα λειτουργούν είτε τα απογεύματα των Παρασκευών είτε τα Σαββατοκύριακα.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται «να τεθεί θέμα κρεβατιών εντατικής θεραπείας στο πλαίσιο της πανδημίας», καθώς έχουν ληφθεί μετρά ώστε να αυξηθούν τα κρεβάτια κατά 50 ή 60. Διευκρίνισε επίσης ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί, στη διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας θα τεθούν «όλα τα κρεβάτια της εντατικής του ιδιωτικού τομέα».

Επανέλαβε ακόμα ότι προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα έχουν τα άτομα που ανήκουν σε δύο κατηγορίες: α) τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω υγείας και β) τα άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών που αιτιολογημένα έχουν ανάγκη τα φάρμακα».

Παράλληλα, πρόσθεσε, παραμένει ανέπαφο το εθνικό απόθεμα αντιικών φαρμάκων, που καλύπτει το 20,5% του συνολικού πληθυσμού.

Ενημερώνοντας για τον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.002. «Επί αυτού του αριθμού ένα ποσοστό 95% έχει ήδη ιαθεί πλήρως. Είναι υγιέστατοι στα σπίτια τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, τα σοβάρα περιστατικά της νέας γρίπης αυτή τη στιγμή είναι δύο και οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική. Όλα τα άλλα σοβαρά κρούσματα -συμπλήρωσε- βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ανάρρωσης.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι ως κοινωνία, ως κράτος, ως πολιτικό σύστημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη δοκιμασία με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και ισχυρή αποτελεσματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.