Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Επιδοτήσεις... αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου

Με επιδοτήσεις από κοινοτικά κονδύλια, που δεν αφορούν καν τους μικρομεσαίους αγρότες, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση μετά τις άστοχες επιλογές που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του “ελέγχου υγείας” της ΚΑΠ.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης εξήγγειλε χθες “ενισχύσεις σε μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, επενδυτικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, με ποσοστό 50%-65% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους”. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, οι ενισχύσεις αφορούν κυρίως μεγάλες μεταποιητικές και εμπορικές αγροτικές...

επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 750 εργαζόμενους ή έχουν κύκλο εργασιών έως 200 εκατ. ευρώ, εταιρείες κάθε μορφής (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε.) συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές και δημοτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους στα νησιά του Αιγαίου.

Οι δε ενισχύσεις ανά επιχείρηση μπορούν να φτάσουν έως 15 εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Και αφορούν τους τομείς: κρέας, γάλα, αυγά, πουλερικά, μέλι, σηροτροφία, ελαιούχα προϊόντα, κρασί, οπωροκηπευτικά, λουλούδια κ.λπ.

Ο κ. Χατζηγάκης πάντως επιμένει στον εμπαιγμό των αγροτών κάνοντας λόγο για μεγάλη ωφέλειά τους και για “κοινωνική στήριξη του μέσου όρου των ανθρώπων που δεν έχουν τις δυνατότητες αυτές”. Σε σχέση με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων ο υπουργός δήλωσε ότι "δεν πρέπει να προτρέχουμε, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι χαμηλές" κι αναφέρθηκε στα “μέτρα” της κυβέρνησης, τη στιγμή που οι αγρότες βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης και είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους κι ενώ οι επιλογές της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα τα επόμενα χρόνια βρίσκονται στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πρακτικών της Ε.Ε. και των συμφερόντων των επιχειρηματιών.
Ζούντα Αντιγόνη
www.avgi.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.