Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Διεθνές κράξιμο στην Νέα Δημοκρατία για το ψαλίδι στα γκάλοπ

«Μια ελεύθερη χώρα χρειάζεται ελεύθερη έρευνα», αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Παγκόσμια Ενωση Δημοσκόπων (World Association For Public Opinion Research - WAPOR) με αφορμή τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και προβλέπει την απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η WAPOR εκφράζει την «έντονη ανησυχία» της γιατί η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε έναν νόμο με τον οποίο δεν επιτρέπεται η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων μέχρι την παραμονή των εκλογών.
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές της ελευθερίας της έρευνας και της ενημέρωσης, και επίσης επιβάλλει άκρως προβληματικούς περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου», αναφέρει, εξηγώντας ότι η ρύθμιση σημαίνει απαγόρευση της μετάδοσης της επιστημονικής πληροφορίας.

Και δημοσιογράφοι..........


«Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση», αναφέρει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Δημοσκόπων, Τόμας Πέτερσεν, Γερμανός ερευνητής ο ίδιος. Ο κ. Πέτερσεν αφήνει αιχμές εναντίον τόσο των εκπροσώπων των δημοσιογράφων όσο και κατά της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αναφέρει: «Πιθανότατα δεν υπάρχει άλλη περιοχή στην οποία οι δημοσιογράφοι θα δέχονταν την απαγόρευση δημοσίευσης των επιστημονικών συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχει μια έλλειψη συνειδητοποίησης του προβλήματος στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε όλες τις προτάσεις να συζητήσει το θέμα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών της WAPOR».

Το ΠΑΣΟΚ

Τη θέση της Παγκόσμιας Ενωσης Δημοσκόπων έφερε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ. Χθες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Καρακλιούμη δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τη ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση και χαρακτήρισε «πρακτικά ανεφάρμοστο» τον νόμο. «Στην ψηφιακή εποχή, όπου η πληροφορία μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι για 15 μέρες δεν θα δημοσιεύονται στοιχεία δημοσκοπήσεων. Ακριβώς γιατί το Internet είναι και αυτό μια πηγή που μπορεί να μεταδίδει τέτοια πληροφορία», τόνισε η κ. Καρακλιούμη και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος και γι' αυτό θα συμβουλευτεί επιστημονική επιτροπή.

Σύμφωνα με τη WAPOR, οι περισσότερες προσπάθειες στον κόσμο να τεθούν περιορισμοί στην έρευνα βασίζονται σε δύο παρανοήσεις. Η πρώτη είναι η άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την εκλογική διαδικασία μέσω της διαμόρφωσης γνώμης των ψηφοφόρων. «Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει, καθώς η επιρροή είναι ελάχιστη και αυτό δεν συνιστά λόγο απαγόρευσης χρήσης των αποτελεσμάτων μιας έρευνας ως πηγής πληροφοριών».

Ο δεύτερος λόγος είναι η άποψη ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να παραπλανηθούν από ψευδείς προβλέψεις. «Ακόμη και σε εκείνες τις λίγες περιπτώσεις όπου εκλογικές έρευνες αποκλίνουν από την τελική έκβαση των εκλογών, είναι πολύ πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης από άλλες μη επιστημονικές πηγές».

Ποια είναι

Η WAPOR, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. wapor.org, ιδρύθηκε το 1947 από εμπειρογνώμονες και επιστήμονες με σκοπό την προώθηση και βελτίωση της έρευνας κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερο από μισό αιώνα, τα μέλη της συνεργάζονται και με άλλους ειδικούς, κυρίως δημοσιογράφους για τη συλλογή, ανάλυση και διάδοση των δεδομένων της κοινής γνώμης.

Περίπου 450 ειδικοί και επιστήμονες από 60 χώρες συνεργάζονται με άλλες Ενώσεις και οργανισμούς, όπως η AAPOR (Αμερικανική Ενωση για την Κοινή Γνώμη Ερευνών), Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ερευνας Επαγγελματιών (ESOMAR) και άλλες διεθνείς και περιφερειακές ενώσεις.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.