Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζουν και τι κερδίζετε

Ζητείται οικόπεδο με θέα ...στον ήλιο. Η ανακοίνωση αυτή βάζει την Ελλάδα στη νέα ενεργειακή εποχή και ανοίγει την πόρτα στη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων για την παραγωγή ρεύματος.

Για περισσότερες από πέντε δεκαετίες οι Έλληνες έψαχναν οικόπεδο με θέα τη θάλασσα. Σήμερα οι ανάγκες είναι διαφορετικές και οι προοπτικές ανάπτυξης των νέων πηγών ενέργειας φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκτάσεις γης με μοναδικό προσόν να «βλέπουν» τον ήλιο από τη ανατολή έως τη δύση του.

Καλλιεργητές προϊόντων χαμηλής απόδοσης μπορεί να στραφούν σε εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί να τους δώσουν έναν καλό εισόδημα.

Επένδυση των φτωχών αποκαλείται η εγκατάσταση μονάδας φωτοβολταϊκών ......

στοιχείων σε στέγες σπιτιών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τερζής , Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με εξειδίκευση στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας ανοίγει στο «Έθνος» το φάκελο φωτοβολταϊκά συστήματα και αναλύει βήμα προς βήμα το επενδυτικό σχέδιο για τη εγκατάσταση μίας μονάδας.

Πιο αναλυτικά

Νέα εποχή στη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας δημιούργησε ο νόμος 3468 που ψηφίστηκε το Ιούνιο του 2006 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Με το νόμο αυτό δόθηκε ένα πακέτο κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγικούς σκοπούς. Σημαντικότερα κίνητρα ήταν η δέσμευση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Η. να αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια (κιλοβατώρες) των φωτοβολταϊκών συστημάτων για 20 χρόνια σε εγγυημένη τιμή και την υπαγωγή αυτών των επενδυτικών σχεδίων σε προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου σε ποσοστό έως 40% ενώ μέχρι πρότινος η χρηματοδότηση καλύπτεται το 60% της αρχικής επένδυσης.

Έτσι, εκατοντάδες υποψήφιοι επενδυτές συνωστίζονται για μια θέση στον? ήλιο μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πολλές εταιρίες στοχεύουν σήμερα στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών. Εταιρείες του εξωτερικού που αναζητούν παρουσία ή και συνεργασίες στην Ελλάδα, όσο και πολλές νέες εγχώριες εταιρείες που επιθυμούν να ενταχθούν στο χώρο.

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς για εταιρίες εμπορίας εξοπλισμού, εγκατάστασης, μελετών, project finance, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρίες.

Επενδυτικά σχέδια συνολικής ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ έχουν ήδη υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που είναι και ο βασικός φορέας αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση την άδεια οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθίστανται σε γήπεδα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε σταθμούς ισχύος έως και 20kW (κιλοβάτ) που καλύπτουν μια έκταση έως και 1 στρέμμα.

2. Σε σταθμούς έως και 150kW που καλύπτουν έκταση έως 4 στρέμματα

3. Σε σταθμούς μεγαλύτερης ισχύος των 150kW

Προσφάτως καθορίστηκε και το αδειοδοτικό πλαίσιο για σταθμούς στον οικιακό τομέα και πιο συγκεκριμένα στις στέγες και γενικότερα στις ελεύθερες επιφάνειες των κτιρίων. Μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της ρύθμισης είναι πως επιτρέπει την ανάπτυξη μικρών σταθμών από ιδιώτες χωρίς να απαιτεί τη δημιουργία εταιρίας για την εκμετάλλευση ενός τέτοιου σταθμού.

Στην Ελλάδα κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος παράγει περίπου 1300kWh (κιλοβατώρες) ετησίως.

Συγκεκριμένα

1. Για φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 20kW με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,45€, ετήσιο έσοδο περί τα 11.700€

2. Για 100kW με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,45€, ετήσιο έσοδο περί τα 58.500€

3. Για 1000kW με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,40€, ετήσιο έσοδο περί τα 520.000€

4. Για 10kW που εγκαθίστανται σε στέγη με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,55€, ετήσιο έσοδο περί τα 7.150€

Οι ετήσιες απολαβές για τον ιδιοκτήτη μονάδας διαμορφώνονται από τη περίοδο σύνδεσης του σταθμού με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας (κιλοβατώρες) που προσαρμόζεται κάθε εξάμηνο και είναι σταθερή για 20 χρόνια αφού ο σταθμός συνδεθεί και υπογράψει σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω έσοδα δεν περιλαμβάνονται η φορολογία και τα λοιπά έξοδα λειτουργίας.

Το κόστος κατασκευής «με το κλειδί στο χέρι » ενός φωτοβολταϊκού σταθμού κυμαίνεται από 4.000-5.500€ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ ανάλογα με το μέγεθός του και τη τοποθεσία του. Με αυτές τις τιμές υπολογίζεται η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού σε γήπεδο γύρω στα 6-7 χρόνια (για εταιρίες που δικαιούνται επιδότηση κεφαλαίου 40%) και ενός σταθμού σε στέγη γύρω στα 8 χρόνια (για ιδιώτες που δεν δικαιούνται επιδότηση αλλά έχουν μεγαλύτερη τιμή πώλησης).

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ:

Τι εννοούμε με τον όρο φωτοβολταϊκά; Αποτελεί μετάφραση του αγγλικού photovoltaic. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1890 έχοντας σαν συνθετικά τις λέξεις: photo από την ελληνική λέξη Φως και volt η οποία συνδέεται με την πρωτοπόρο στην ανάπτυξη του ηλεκτρισμού Alesssandro Volta. Αναφέρεται δηλαδή στον ηλεκτρισμό από το φως. Αυτό ακριβώς κάνουν τα φωτοβολταϊκά υλικά, μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια (Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο), όπως ανακάλυψε ο Edmond Becquerel το 1939.

Τα μεμονωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία (PV cells), κοινώς γνωστά σαν ηλιακά στοιχεία / κυψέλες (solar cells) είναι συσκευές που παράγουν ηλεκτρισμό κατασκευασμένες από ημιαγώγιμα υλικά (πυρίτιο). Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία φτιάχνονται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, από μικρότερα του ενός γραμματοσήμου μέχρι αρκετά εκατοστά. Συχνά συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας τους φωτοβολταϊκούς πίνακες, οι οποίο με τη σειρά τους συχνά συνενώνονται σε φωτοβολταϊκές συστοιχίες διαφόρων μεγεθών και ισχύος εξόδου.

Το μέγεθος μιας φωτοβολταϊκής συστοιχίας εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, όπως η ποσότητα του ηλιακού φωτός που είναι διαθέσιμη σε μια δεδομένη τοποθεσία και τις ενεργειακές απαιτήσεις του καταναλωτή. Οι φωτοβολταϊκοί πίνακες της συστοιχίας αποτελούν το κύριο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη ηλεκτρικές συνδέσεις, μηχανισμούς στήριξης, ρυθμιστές ενέργειας και μπαταρίες για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται ενέργεια όταν ο ήλιος έχει δύσει.

Από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.