Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Ανοίγουν από σήμερα οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί

Κανονικά ανοίγουν από σήμερα Δευτέρα 17 Αυγούστου οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν και οι δημόσιοι.

Όσον αφορά το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, εντός της εβδομάδας αναμένεται η συνεδρίαση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης Α, κατά την οποία θα εκτιμήσει όλα τα νεώτερα δεδομένα και θα προβεί στην τελική της γνωμοδότηση, ώστε στη συνέχεια τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Η καταρχήν εισήγηση της Επιτροπής είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου.

Νέα κριτήρια εισαγωγής...........

Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, και ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσίασαν την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008 το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών, του επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΣΠΑ) 2007-2013, το οποίο θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου 2008. Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 280 εκατομμύρια ευρώ, εξυπηρετώντας κάθε χρόνο περισσότερα από 16.000 παιδιά. Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου των δύο Υπουργών, παρίσταντο και η Υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Η πρωτοβουλία για την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών αφορά το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην εργασία, στην προσωπική ανάπτυξη και στην κοινωνική προσφορά. Όπως επεσήμανε η κυρία Πετραλιά, «όχι απλά περισσότερες, αλλά και ίσες ευκαιρίες. Και αυτό σημαίνει πραγματική στήριξη σε αυτούς που το χρειάζονται, σημαίνει ουσιαστική κοινωνική προστασία, ώστε να μην αποκλείεται κανείς». Ο κύριος Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας την κυρία Πετραλιά, είπε πως «στόχος αυτής της κονής πρωτοβουλίας είναι η αύξηση της προοπτικής απασχόλησης και η ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία», πρόσθεσε δε ότι «με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνσή τους στην εναρμόνιση των απαιτητικών και συγκρουόμενων ρόλων τους, με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του θεσμού της οικογένειας».

Οι δομές φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών είναι το πρώτο έργο που προκηρύσσεται απο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2007-2013. Μάλιστα, όπως ανέφερε η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, «μετά τις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράταση της συγχρηματοδότησης για άλλα δύο χρόνια, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η του φετινού Αυγούστου». Προϋπόθεση όμως για την κοινοτικη συνδρομή, είναι η θέσπιση ενός νέου νομικού , κανονιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, κατ’αρχάς ενισχύει την διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, διότι πλέον τα κριτήρια είναι ενιαία και αντικειμενικά για όλη την επικράτεια. Δικαιούχος του έργου ορίζεται ο Οργανισμός Εργαστικής Εστίας, γεγονός που αποτελεί πολλαπλή εγγύση, καθώς το κοινωνικό του πρόσωπο, η δράση του που είναι προσανατολισμένη στον εργαζόμενο, η πανελλαδική του εμβέλεια, αλλά και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, τον καθιστούν τον πλέον αρμοδιο φορέα. Τρίτον, οι πόροι που εξοικονομούνται συμβάλλουν στην αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για την φύλαξη παιδιών, δίνοντας έτσι άμεση στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες που το έχουν ανάγκη. Τέλος, δημιουργούνται οι όροι για ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, μέσω του δικαιώματος υπαγωγής στο έργο και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαιου, καθώς και περισσότερων κατηγοριών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, οι δομές που μπορούν να υπαχθούν στο Έργο είναι:

-βρεφικοί σταθμοι

-βρεφονηπιακοί σταθμοί

- βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας

- παιδικοί σταθμοί

- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες

Προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους είναι αφενός να προσφέρουν θέσεις με τιμη εντός των ανώτατων ορίων που θα ορίζει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, και αφετέρου να είναι δημόσιοι, δημοτικοί ή ιδιωτικοί και να έχουν νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Τα κριτήρια επιλογής ορίζονται ως εξής:

1. Χρόνος απασχόλησης: προτεραιότητα δίνεται στις γυναίκες με τον μικρότερο χρόνο απασχόλησης στη θέση που έχουν τη στιγμή που κάνουν την αίτηση. Διότι αυτές οι γυναίκες, ακριβώς επειδή βρίσκονται στην αρχή μιας εργασιακής σχέσης, είναι πιο ευάλωτες. Το ίδιο ισχύει και για τις εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανασφάλεια.

2. Οικογενειακό εισόδημα: ευνόητη η προτεραιότητα σε εκείνες με το χαμηλότερο εισόδημα.

3. Οικογενειακή κατάσταση: αναγνωρίζεται έμπρακτα η ανάγκη κοινωνικής προστασίας για τις οικογένειες που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και για τις γυναίκες που καλούνται να μεγαλώσουν μόνες τους το παιδί τους.

«Βασική καινοτομία του νέου πλαισίου αποτελεί το γεγονός ότι η διάθεση κάθε θέσης πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας απευθείας προς την γυναίκα, η οποία ωφελείται μέσω “εντολής τοποθέτησης” του τέκνου της, εν αντιθέσει με παλαιότερα, που η διάθεση γινόταν προς τον ανάδοχο, π.χ. τη δημοτική επιχείρηση παιδικού σταθμού, ο οποίος με την σειρά του προχωρούσε σε κατανομή των θέσεων», πρόσθεσε ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.