Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Φοροαπαλλαγές για τα φωτοβολταϊκά

Φοροαπαλλαγές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ως κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων προβλέπει το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ισχύος μέχρι 10kW που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όπως ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ως πολύ μικρή επιχείρηση, θεωρείται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Όσοι εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα: ........


1. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ και από τις σχετικές υποχρεώσεις όπως υποβολή δήλωσης έναρξης, υποβολή δήλωσης μεταβολής εργασιών στη ΔΟΥ, καταβολή ΦΠΑ με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, άσκηση δικαιώματος έκπτωσης φόρου εισροών κ.λπ., ακόμη κι αν υπόκεινται στον φόρο από άλλη αιτία.

2. Απαλλάσσονται από τη υποχρέωση τήρησης βιβλίων - έκδοση στοιχείων και δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις του ΚΒΣ. Η απαλλαγή αυτή αφορά:

Το φυσικό πρόσωπο (ιδιώτη) που έχει εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW σε κτηριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία. Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού από το εν λόγω πρόσωπο σε άλλο χώρο προσδίδει σ΄ αυτόν την ιδιότητα του επιτηδευματία.

Το φυσικό πρόσωπο που είναι ήδη επιτηδευματίας από άλλη αιτία και το εγκαθιστά στην οικία του ή στο κτήριο που στεγάζεται η επιχείρησή του, εφόσον αυτή εμπίπτει στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Τις ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς και οι ημεδαπές Α.Ε., οι δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρείας, οι αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων και οι ημεδαπές ΕΠΕ που εμπίπτουν στην πιο πάνω σύσταση περί πολύ μικρών επιχειρήσεων και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 10 KW στο κτήριο που στεγάζονται.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται ως επιτηδευματίες και δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που διενεργούν προς τη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή.

3. Απαλλάσσονται της φορολογίας τα κέρδη των φυσικών προσώπων (μη επιτηδευματιών) καθώς και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία προέρχονται από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «ΔΕΗ Α.Ε.» ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw».

Από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.