Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Υπεγράφη η ΚΥΑ για το αγροτικό πετρέλαιο – παζάρι με χιλιάδες δικαιούχους

Υπεγράφη χθες η ΚΥΑ για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι παραγωγοί το 2009. Ωστόσο, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους η σχετική επίσημη ανακοίνωση αναβλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα για μετά τον 15Αυγουστο. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταθέσει από τον περασμένο Φεβρουάριο την πρότασή της για άλλη, πιο δίκαιη και αξιόπιστη, προσέγγιση του θέματος.

Η ΚΥΑ υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα και κ. Νίκο Λέγκα και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ωστόσο, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται τώρα να διαφωνεί με το συνολικό αριθμό των δικαιούχων και βεβαίως τη σχετική πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε παλαιότερη σύσκεψη ωστόσο το οικονομικό επιτελείο είχε συμφωνήσει σχετικά, αλλά φαίνεται ότι ακόμη κάνουν το...λογαριασμό και τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του ΕΦΚ ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ και θα διανεμηθεί σε περίπου 510 χιλιάδες αγρότες, αν γίνει δεκτή η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην αντίθεση περίπτωση ενδέχεται ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων να μειωθεί στους 384.500.

Με άλλα λόγια, η αρχική λίστα που είχε καταρτιστεί περιελάμβανε 438 χιλιάδες αγρότες και διευρύνθηκε με περίπου 70-78 χιλιάδες ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν μεν το 50,01% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες, ωστόσο είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο κι όχι τον ΟΓΑ. Τελικά όμως υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο εφέτος να καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού των δικαιούχων, με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικά αναφέρεται από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στην κατηγορία αυτή που τελικά θα εισπράξουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο περιλαμβάνονται αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ζουν από τη γεωργία αλλά δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Κατά τα ίδια στελέχη για περιπτώσεις σαν αυτήν αλλά και κάποιες άλλες παρεμφερείς θα ήταν αδικία να μην συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ.

Κατά τα λοιπά, στη λίστα όπως έχει γράψει ήδη το paseges.gr περιλαμβάνονται:

- 228.240 κατ' επάγγελμα αγρότες (όσοι δηλαδή έχουν το 50,01% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ),

- 23.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, των οποίων όμως το αγροτικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο της σύνταξης,

- 187.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, των οποίων το αγροτικό εισόδημα, είναι μικρότερο της σύνταξης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ από τις 20 Φεβρουαρίου ήδη είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου προτείνοντας η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες να ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί την τιμολόγηση της αγροτικής παραγωγής. Την ίδια πρόταση επανακατέθεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ και στις 14 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας τόνισε τότε ότι «κρίνεται απόλυτα αναγκαίος ο προσανατολισμός του Υπουργείου σας προς την πρόταση αυτή, η οποία αποτελεί την πλέον αξιόπιστη, δίκαιη και αντικειμενική προσέγγιση του θέματος, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό επιπλέον δημοσιονομικό κόστος» και καταλήγοντας ζητά την παρέμβαση του υπουργού για την υιοθέτηση της πρότασης της ΠΑΣΕΓΕΣ.
ΠΑΣΕΓΕΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.